Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Γεφύρι Τριποτάμων ή Ιμπραήμ..…στα σύνορα Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας

 Γεφύρι Τριποτάμων ή Ιμπραήμ..…στα σύνορα Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας


Το γεφύρι εικάζεται ότι χτίστηκε γύρω στα 1826 κατά την περίοδο της εκστρατείας του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, απ' όπου προέρχεται και μία από τις ονομασίες του.        Γεφυρώνει το δυτικό και κεντρικότερο βραχίονα του Ερύμανθου (Νουσαϊτικο ποτάμι) και απέχει 13 χιλιόμετρα από τις πηγές του ποταμού σε υψόμετρο 520μ.

   Εξυπηρετούσε την Ορεινή (Μοστενίτσα), τη Δίβρη (Λαμπεία) και όλα τα διπλανά της περιοχής Αροανίας χωριά μεταξύ τους και μέσω της διπλανής “Λιβαρτζινής γέφυρας” διευκόλυνε τις μετακινήσεις και τις επαφές με τα χωριά της Γορτυνίας και της Ηλείας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου  από το γειτονικό Σκούπι (Πάος σήμερα) μας λέει ότι "Κοντά στη συμβολή του προς τους άλλους δύο (του Αροάνιου και του Σειραίου) πριν από χρόνια φτιάχτηκε μια απόκρημνη και ακανόνιστη γέφυρα, στο δρόμο από Τρίπολη προς Πύργο, που είναι πάρα πολύ χρήσιμη στους ντόπιους και στους οδοιπόρους".

  Ήταν σε χρήση μέχρι το 1930, όταν χτίστηκε καινούργια τσιμεντένια γέφυρα.

Έχει επισκευαστεί και αρμολογηθεί από το Δήμο Αροανίας το 2005-2006.

   Σήμερα αναφέρεται ευρέως ως “Γεφύρι Τριποτάμων”. Είναι μονότοξο με δύο κλειστά παράθυρα δεξιά και αριστερά της καμάρας, με διπλή σειρά θολίτες, ανηφορική καμπυλωτή-καλντεριμωτή επιφάνεια διάβασης και στηθαία.

   Σαν δωρητές αναφέρονται οι αδελφοί Παπασημακόπουλοι από το κοντινό χωριό Ορεινή (Μοστενίτσα).

Πηγή Αρχείο γεφυριών Πελοποννήσου

Φωτογραφίες Δεκέμβριος 2021 / Οκτώβριος 2021

Φωτογραφίες και κείμενο  του  Harry Lolas

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου