Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Μια κραυγή για ένα Κάστρο (της Ωλένης) που πρέπει να σωθεί (…και να αναδειχτεί..!!)

 Μια κραυγή για ένα Κάστρο (της Ωλένης) που πρέπει να σωθεί (…και να αναδειχτεί..!!)

  •  ένα μνημείο υπό κατάρρευση (μα δεν ντρέπονται ? !)
Έγραψε κραυγάζοντας Λύσανδρος Παπαδόπουλος/ Lisandros Pap (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Ώλενας Δήμου Πύργο) στην ομάδα «🍇Ω Λ Ε Ν Η Η Λ Ε Ι Α Σ 🚜»
  • «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ 😡🗣️😡🗣️ Ας Κοιτάξουν οι αρμόδιοι που στηρίζεται η πύλη του Κάστρου της Ώλενας (μοναδικής αρχιτεκτονικής) Εάν κάποιος ευαίσθητος μηχανικός μπορεί να συμβάλει με μια μελέτη για την στήριξη αυτού του σπουδαίου μνημείου θα του ήμασταν ευγνώμονες.🙏🙏🙏🙏🙏»
Εκτός από την τεχνική στήριξη και βοήθεια που αναζητά ο πρόεδρος πρωτίστως πρέπει να ενδιαφερθεί η Δημοτική αρχή Πύργου και ο δήμαρχος Τ. Αντωνακόπουλος αν καταλαβαίνει το μέγεθος της ευθύνης του και βέβαια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΛΕΝΗΣ
« Η οχύρωση της Ώλενας είναι έργο των Βυζαντινών πιθανότατα από τον 9ο αιώνα. Διασώζεται και η πύλη από έναν πύργο που είναι από την εποχή της φραγκοκρατίας.
Με το κάστρο συνδέονται κάποιοι θρύλοι σχετικά με την Ωριά και τη Μονοβύζα ….Η πόλη υπήρξε σπουδαία και πλούσια επειδή ήταν η έδρα της επισκοπής της Ηλείας. Η γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία, το προπύργιο της ειδωλολατρίας, έκανε την επισκοπή ιδιαίτερα σημαντική.
Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας, η Ώλενα ήταν σε πληθυσμό η δεύτερη πόλη στην περιοχή μετά την Ανδραβίδα. Πάντως δεν φαίνεται να προϋπήρχε από την αρχαιότητα. Η πόλη Ώλενος που βρισκόταν στην Κάτω Αχαία δεν έχει καμιά σχέση με αυτή τη μεσαιωνική Ώλενα στην περιοχή του Πύργου. Στον πρώτο χρόνο της Φραγκοκρατίας, το 1205, με απόφαση του πρίγκιπα Γοδοφρείδου Α', η έδρα της επισκοπής μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Ανδραβίδα.
Μετά την κατάλυση της Φραγκοκρατίας (που για την Ηλεία διήρκεσε 223 χρόνια) η Ώλενα έγινε ξανά έδρα του ορθόδοξου επισκόπου, αλλά ήδη είχε αρχίσει η παρακμή που συνεχίστηκε και επί Τουρκοκρατίας. Στο τέλος του 17ου αιώνα αναφέρεται από τους Ενετούς ότι η Ώλενα είναι κατεστραμμένη.
Η επισκοπή μεταφέρθηκε αρχικά στη Γαστούνη και αργότερα -ίσως στο τέλος του 18ου αιώνα- στον Πύργο Ηλείας.
Τελευταίος επίσκοπος στην ιστορία της Επισκοπής Ωλένης υπήρξε ο εθνομάρτυς Φιλάρετος (1802-1821) ο οποίος θανατώθηκε το Σεπτέμβριο του 1821 από τους Τούρκους στις φυλακές της Τριπολιτσάς.» (κείμενο από … https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=oleni»











 Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι του Lisandros Pap και από το kastra.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου