Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Το «όργωμα» της παραλίας στην Ζαχάρω Ηλείας …

 Το «όργωμα» της παραλίας στην Ζαχάρω Ηλείας …

Χάριν «διασκέδασης» καταστρέφουν /οργώνουν την παραλία και τους αμμόλοφους, έτσι επειδή γουστάρουν και τους κάνει κέφι…

  • και ας βρωμίζουν
  • και ας ενοχλούν
  • και ας απαγορεύεται
  • και ας είναι περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα και οι ακτές είναι γεμάτες με αυγά της
  • και ας η περιοχή (ακτή και αμμοθίνες) είναι στα προστατευόμενα οικοσυστήματα …

Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου (και της Ζαχάρως) αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί από το Μάιο έως και το καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.

Σύμφωνα  με τον Νόμο 3939/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και το Άρθρο 13: α) Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες […] β) Δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους που είναι ?

Βέβαια οι δράσεις, κάθε αγώνας ή επίδειξη μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι ευπρόσδεκτοι,  αλλά σε συγκεκριμένους και ειδικούς προς τούτο χώρους, με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, την διαφύλαξη της φύσης, της χλωρίδας, της πανίδας και βεβαίως να μην αλλοιώνεται και βλάπτεται το τοπίο…

Οι φωτογραφίες είναι του Pavlos Theodoratos  από την ομάδα Unseengreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου