Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Να (ανα)συγκροτηθεί Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου και να υπάρξουν χωροταξικές αλλαγές στους Δήμους της Ηλείας

Να (ανα)συγκροτηθεί Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου και να υπάρξουν χωροταξικές αλλαγές στους Δήμους της Ηλείας


  • Να διαλυθεί το μόρφωμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Ηλεία θα ενταχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Να αναθεωρηθεί ο «Καλλικράτη» και «Κλεισθένης Ι»
  • Να γίνουν χωροταξικές αλλαγές στους Δήμους  της Ηλείας και να δημιουργηθούν νέοι

Πασίδηλη είναι η αναγκαιότητα  τροποποίησης τους «Καλλικράτη»-Ν.3852/2010, με τον οποίο μεταρρυθμίστηκε η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας το 2011 και επανακαθορίστηκαν τα όρια των αυτοδιοικητικών  μονάδων και που έχει χαρακτηριστεί ίσως η  πιο αποτυχημένη μεταρρύθμιση  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και που ισχύει με επί 11 χρόνια με μόνο κάποιες περιορισμένες αλλαγές  από τον «Κλεισθένης Ι»/Ν. 4555/2018


Δεν θα αναφερθώ  στα ζητήματα και προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή αυτού του νόμου  όπως η απομάκρυνση των Περιφερειών και ων Δήμων από τον πολίτη, η υποτίμηση της  περιφέρειας ( οι περιοχές που βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα ή το κέντρο) και της υπαίθρου, οι οικονομικές περικοπές χρηματοδότησης, αντί αποκέντρωσης η  συγκέντρωση.. στο κέντρο, ελάχιστα έργα, μειωμένοι πόροι, η ταλαιπωρία των δημοτών, μαράζωμα παλαιών Δήμων (Καποδιστριακών) και της πρώην Νομαρχίας( προσωπικό, οικονομικά..) κλπ.  διότι αυτά (θα) είναι  αντικείμενο άλλου σημειώματος

Θα αναφερθώ κυρίως στα εκτρώματα που προέκυψαν από την χωροταξική διάρθρωσης τόσο των Περιφερειών και κυρίως αυτό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ( ΠΔΕ) και η κατάτμηση διοικητικά της Πελοποννήσου σε δύο Περιφέρειες (Π.Δ.Ε.  και Πελοποννήσου) και όσο και σε αυτά που αφορούν τους Δήμους της Ηλείας.

Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου-Να καταργηθεί το μόρφωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχει αμφιβολία στο ότι ο διαχωρισμός της Πελοποννήσου από την Ηλεία και την Αχαΐα και η δημιουργία Περιφέρειας με την Αιτωλοακαρνανία της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/ΠΔΕ  (ένα κάλπικο ανιστόρητο και αγεωγράφητο όνομα) αποτελεί ανιστόρητο μόρφωμα που συνετελέσθη το 2010 για την εξυπηρέτηση κομματικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων με τον κατακερματισμό της γεωγραφικής ενότητας Πελοποννήσου σε 3 διαφορετικές Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής )  που προέκυψε από τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 Περιφέρειες με το νόμο 1622 του 1986.


Ο  διαχωρισμός αυτός οδήγησε, σύντεινε στην απομόνωση και το μαρασμό της Ηλείας.

Είναι υπαρκτός και έντονος ο πατρινοκεντρικό ρόλος και στάση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αντιμετωπίζει την Ηλεία ως Νομό Β΄ κατηγορίας, ως παρία,

 Και αυτό είναι εμφανές

  • από τα μεγάλα έργα που(δεν) έχουν εκτελεστεί στα 11 χρόνια ύπαρξης της ΠΔΕ ( κανένα μεγάλο έργο δεν έχει εκτελεστεί)  
  • την απουσία πραγματοποίησης στην Ηλεία έργου εθνικής εμβέλειας  αλλά και την απώλεια της αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα», του Σιδηροδρόμου, του Αεροδρομίου κλπ.

Η Πελοπόννησος ( ένα από τα  εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα της Ελλάδας) είναι ενιαία και αδιαίρετη γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά Πελοπόννησος, οι κάτοικοι της ονομάζονται Πελοποννήσιοι ( …κάτω από το αυλάκι)


Η Πελοπόννησος είναι ένα πλήρες οικονομικό σύνολο, ιδανικό για ένα σύγχρονο καταμερισμό εργασίας και διαβίωσης στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

Ο μεγάλος αξιακός πολιτιστικός πλούτος της Πελοποννήσου δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις λειτουργίας ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου με φάρο και οδηγό την Αρχαία Ολυμπία, η σύνδεση των οποίων είναι κι εφικτή και απαραίτητη.

Η Πελοπόννησος πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας δυναμικά βιώσιμης οικονομικής και αναπτυξιακής Περιφέρειας, που μπορεί να συνδυάσει οικονομική μεγέθυνση και κοινωνική συνοχή.

Η συνένωση της Πελοποννήσου σε μια ενιαία ισχυρή Περιφέρεια είναι αναγκαία, γιατί πρόκειται για μια αδιάσπαστη χωρική ενότητα, που ενσωματώνει πολλές προϋποθέσεις για την επίτευξη ολοκληρωμένης ανάπτυξης.


Επιπλέον, όμως, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε μια Περιφέρεια, όπως είναι η ιστορική παράδοση και συνέχεια, ο πολιτισμός, η αίσθηση της κοινής ταυτότητας που παραμένει ισχυρή στους κατοίκους της.

Όλα αυτά συνηγορούν και μεταφράζονται και σε διοικητικούς θεσμούς, ώστε να λειτουργήσει η Πελοπόννησος σαν ενιαίο κοινωνικό και πολιτικό σύνολο και αναγκαία η  δημιουργίας μιας ενιαίας και αδιαίρετης Περιφέρειας Πελοποννήσου συναποτελόυμενη από τους 7 νομούς της (Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας)

Βέβαια δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι σε με μια τέτοια νέα Περιφέρεια ( της ενιαίας Περιφέρεια Πελοποννήσου) ότι θα βρεθούμε στον «παράδεισο», στην ίδια χώρα είμαστε, με τα ίδια προβλήματα αλλά πρέπει και είναι αναγκαίο να γίνει για ώστε να εναρμονιστούμε με την Ιστορία, την Γεωγραφία και το σωστό και σε αυτή την νέα Περιφέρεια η Ηλεία να διεκδικήσει ισότιμο ρόλο αντάξιο της ιστορίας και των δυνατοτήτων της..

Και οι Δήμοι της Ηλείας

Για τον νομό μας, την Ηλεία υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν την  χωροταξική αναθεώρηση του «Καλλικράτη» στους Δήμους , που ζητούν συζήτηση, και λήψη αποφάσεων και κυρίως αφορούν τις ορεινές περιοχές Ηλείας και  Ολυμπίας, αλλά και πεδινές κυρίως στον Κάμπο της Ηλείας.


Οι αιτίες που πυροδοτούν τις συζητήσεις για αλλαγές στην χωροταξική των Δήμων είναι το  στοιχείο της εγγύτητας που είναι σύμφυτο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αναγκαία βιώσιμη προσβασιμότητα και η  εξυπηρέτησή των Δημοτών στους δήμους και η  οικονομικοκοινωνική ανομοιογένεια

Απαιτείται συζήτηση για θέματα που αφορούν προτάσεις για νέους Δήμους τόσο στην Επαρχία Ηλείας όσο και στην Επαρχία Ολυμπίας αλλά και τροποποιήσεις σε άλλους με ανακατανομή των διοικητικών ορίων των Δήμων και αυτές είναι:

  •  Οι  ορεινές περιοχές των πρώην Δήμων (Καποδιστριακών), Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας ( ίσως και Αλιφείρας) στη Επαρχία Ολυμπίας που έχει κατατεθεί η πρόταση για νέο Δήμο.
  • Οι  ορεινές περιοχές της Λαμπείας, Λασιώνος και Φολόης ( ίσως και ορεινών τμημάτων του Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας )στην Επαρχία Ηλείας που επίσης έχει κατατεθεί η πρόταση για νέο Δήμο.
  • Οι  κοινότητες του πρώην δήμου Βουπρασίας ( με  πληθυσμό άνω των 8.000 κατοίκων) που μπορούν και πρέπει να έχουν αυτόνομο Δήμο.
  • Στο Κάμπο της Ηλείας υπαρκτά είναι τα θέματα που αφορούν τους πρώην Δήμους, Τραγανού, Βαρθολομιού που τίθενται θέματα αλλαγής Δήμων (Τραγανού) ή και νέου Δήμου (Βαρθολομιού, Κάστρου, Κυλλήνης)    

Για τα θέματα τόσο της Περιφέρειας (Π.Δ.Ε.  και Πελοποννήσου) όσων και των Δήμων απαιτείται να ανοίξει η συζήτηση, τώρα που υπάρχει, χρόνος (είμαστε στη μέση της θητείας  των δημοτικών και  περιφερειακών αρχών-δυό χρόνια ) και επαρκής εμπειρία ( είμαστε στον εντέκατο   χρόνο λειτουργίας του «Καλλικράτη».

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά από το χωροταξικό του «Καλλικράτη» και αναγκαίά η επίλυση τους με τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου