Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Νέδα … ένας περιβαλλοντικός θησαυρός παραμελημένος και σε κίνδυνο…

Νέδα … ένας περιβαλλοντικός θησαυρός παραμελημένος  και σε κίνδυνο…

  • Μεγάλες ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ζαχάρως

Περηφανευόμαστε Ηλείοι και Μεσσήνιοι για το θαυμαστό της φύσης  κοινό αριστούργημα,  το θηλυκό ποτάμι την Νέδα, με τις πανέμορφες υδάτινες διαδρομές/ροές του, τα απίθανα τοπία του, του καταρράκτες του, τα γεφύρια, ένα φυσικό κάλος που πολλοί τον επισκέφθηκαν και πάρα πολλοί θέλουν να πάνε να τον χαρούν !... αλλά μάλλον αφημένο στην τύχη του είναι, εμφανώς παραμελημένο και προφανώς  κινδυνεύει


Αυτό το δώρο της φύσης ο περιβαλλοντικός θησαυρός δεν έχει την ανάλογη -όπως του πρέπει- φροντίδα και τα ανάλογα έργα ώστε να το προφυλάξουν, να το αναδείξουν και για να αποτρέψουν καταστροφές…  

Η Νέδα στα σύνορα Ηλείας Μεσσηνίας όπως καταγγέλλεται

  • Δεν έχει γίνει τίποτα για μονοπάτι στις όχθες της Νέδας

  • Τα πλατάνια της Νέδα θα χαθούν, αν δεν γίνουν ενέργειες αντιμετώπισης της ασθένεια που τα μαστίζει και αυτό απαιτεί επεμβάσεις από τα Δασαρχεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Οι δρόμοι πρόσβασης στο ποτάμι είναι σε κακή κατάσταση
  • Τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας, κινδυνεύουν να γκρεμισθούν (οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν)
  • Ενώ υπάρχουν μελέτες αυτές δεν χρηματοδοτούνται για να εκτελεστούν έργα


Οι Μεσσήνιοι δραστηριοποιούνται ποιο έντονα και διεκδικούν σε αντίθεη με τους Ηλείους δια των φορέων του και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Ζαχάρως που ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα ! ΤΙΠΟΤΑ ! και φέρουν τεράστια ευθύνη για τις πιθανές καταστροφές επικινδύνων γεφυριών, την μη αξιοποίηση αυτού του πανέμορφου τοπίου, την μη διευκόλυνση της προσβασιμότητας προς αυτό, τα η δημιουργία μονοπατιών, τον καθαρισμό της περιοχής  και  αλλά και την ασφάλεια των επθισκεπτων..  

Η  δραστήρια «Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας "Ο Επικούριος Απόλλων"» σε ανακοίνωση της αναφέρει:  

 

 


« …το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία, έχει αφεθεί στην τύχη του:

Α)Δεν έχει γίνει τίποτα για μονοπάτι στις όχθες της Νέδας

Το μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, θα κάνει το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

Είναι απαραίτητο να γίνει ένα μονοπάτι


στις όχθες της Νέδας, προκειμένου να είναι το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο και προσβάσιμο σε όλους. Το μονοπάτι δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή ζημιά στο περιβάλλον, γιαυτό έχουμε προτείνει να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια και τα μυλαύλακα και να συνδεθούν μεταξύ τους

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Οιχαλίας και Τριφυλίας, παρά το ότι


υπάρχει μελέτη από το 2010, δεν κάνουν τίποτα.

Β)Μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ, για την περιοχή Νέδας, βρίσκονται 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Πριν 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, , εκπόνησε πολλές μελέτες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης-


ανάδειξης- σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας-Έργα αναψυχής, η Σύνταξη σχεδίων δράσεις τριών κέντρων ενημέρωσης(Καρυές- Βασιλικό-Στάσιμο), η Σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας. Η Σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων 3 χωριών περιοχής Νέδας.

Οι μελέτες αυτές κόστους 600.000 ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Περιφέρεια και τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας, ούτε προτάθηκαν σε κάποιο Ευρωπαικό Πρόγραμμα.

Γ) Τα πλατάνια της Νέδας θα χαθούν, αν δεν γίνουν ενέργειες


Σε πολλά σημεία του ποταμού, κυρίως εκεί που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, αρχίζουν να ξεραίνονται τα πλατάνια. Επειδή είναι στην αρχή προλαβαίνουμε να σώσουμε τα πλατάνια της Νέδας. Καλούμε το Δασαρχείο να κάνει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας να παρέμβουν και να βοηθήσουν (με προγραμματική σύμβαση να χρηματοδοτήσουν η δράση).


Δ) Οι δρόμοι πρόσβασης στο ποτάμι είναι σε κακή κατάσταση

Ενδεικτικά, ο χωματόδρομος που οδηγεί στους καταρράκτες είναι σε κακή κατάσταση, παρότι περνούν χιλιάδες επισκέπτες, το ίδιο και ο χωματόδρομος που οδηγεί στο πετρογέφυρο στο Κούβελα-Μαυρομμάτι, έχει χρόνια να καθαριστεί, αν και είναι σημείο που ξεκινούν πολλοί ορειβατικοί Σύλλογοι και οδηγεί σε ένα υπέροχο πλατανεώνα.

Ε)Τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας, κινδυνεύουν να γκρεμισθούν

Σήμερα στο ποτάμι της Νέδας υπάρχουν 5 πέτρινα


γεφύρια. Από αυτά τα 4 είναι στο Δήμο Οιχαλίας( τα δύο κοντά στο χωριό Νέδα, ένα στο δρόμο Κακαλέτρι-Πέτρα, και ένα στο χωριό Μαυρομμάτι) και 1 στο Δήμο Τριφυλίας (στο χωριό Πλατάνια).

Όλα τα γεφύρια στο ποτάμι της Νέδας έχουν ζημιές και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή τους..

Να απαγορευθεί η διέλευση τροχοφόρων στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στα Πλατάνια Το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι στη Νέδα, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνια, της δημοτικής ενότητας Αυλώνα του Δήμου Τριφυλίας έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προτείνει την απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων .Ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει άμεσα να σταματήσει την διέλευση τροχοφόρων στο γεφύρι.


ΣΤ) Έγινε παρέμβαση στο πέτρινο γεφύρι στα Πλατάνια , χωρίς μελέτη??

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι κοντά στους καταρράκτες έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο με το ΦΕΚ1902/Β/22.12.2004. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έγιναν τελευταία σημαντικές παρεμβάσεις στο γεφύρι, εντελώς πρόχειρες και μάθαμε ότι έγιναν χωρίς να υπάρχει μελέτη. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ», καλεί τους φίλους της Νέδας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού οικοσυστήματος της Νέδας»

 

Ο φίλος της Νέδας  Konstantinos Karampelas γράφει :

«ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

.................................ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗ ΝΕΔΑ

Τα μηνύματα της φετινής πεζοπορίας:


1)
Τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας κινδυνεύουν. τα δύο στη φωτογραφία με κατάρρευση και τα άλλα τέσσερα από την εγκατάλειψη.

2) ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ

Είναι απαραίτητο να γίνει ένα μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, προκειμένου να είναι το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο και προσβάσιμο από όλους

Το μονοπάτι δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή ζημιά στο περιβάλλον, γιαυτό έχουμε προτείνει να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια και τα μυλαύλακα και να συνδεθούν μεταξύ τους

ΝΕΔΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΤΑΜΙ


Η
μυθολογία

Όταν η Ρέα γέννησε το Δία στου Λυκαίου την κορφή, τηνπό τότε) ιερή, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα να τον κρύψει, μην της τον καταπιεί ο άνδρας της, ο Κρόνος.

Η Νέδα πήρε πρώτη στην αγκαλιά της τον Δία γεννησαρούδι. Νερό δεν είχε να τον λούσει και να πλύνει τα σπάργανα. Άβροχος ήταν ο τόπος και άνυδρος, ξερικός. Χτύπησε η Ρέα τη γή και ανάβλυσε το κεφαλάρι στο Λύκαιο. Σε αυτό έφερε η Νέδα το θείο βρέφος, του έπλυνε τα σπάργανα, το έλουζε και το θήλαζε μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ.

Δεν πήρε γι αυτό η Νέδα άλλη ανταμοιβή. Μόνο το


κεφαλάρι πήρε το όνομά της.

Το κεφαλάρι αυτό αφού έτρεξε, μεγάλωσε και έγινε το θρυλικό ποτάμι.

Με τη Νέδα συνδέεται κατά τη μυθολογία η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας. Στην υπόγεια σήραγγα ήταν οι πύλες του Άδη, ενώ ο Παυσανίας τον 2ο αιώνα μ. χ. περιγράφει ναό της Δήμητρας στις όχθες της Νέδας.

Οι περιηγητές

Όλοι οι ξένοι και ντόπιοι περιηγητές μιλάνε για το απόμερο και άγνωστο αυτό ποτάμι, με τους καταρράκτες του, τα σπήλαιά του, τους αρχαίους θρύλους του και τις σύγχρονες παραδόσεις του.

Γράφει ο Μπελέ:


«
Απερίγραπτος είναι η ομορφιά και το θέλγητρον του τοπίου αυτού, το οποίο θα ηδύνατο τις να συγκρίνει προς το ιταλικόν Tivoli και τους καταρράκτες της επαύλεως του Μαικήνα».

Το 1816 ο Γκελ έγραψε:

« Η Νέδα είναι ασύγκριτη σε γραφικές ομορφιές. Τα νερά της βυθίζονται σ’ ένα γραφικό γεφύρι και γκρεμίζονται σ’ ένα καταρράκτη και ασπρίζουν αφρίζοντα και


σπινθηρίζουν σπάζοντας στους βράχους, όπου στέκουν βουβά τα ερείπια της αρχαίας πόλεως κι’ ακούς το βουητό τους».

Ο Μύλλερ τονίζει:

« Η φύση είναι χαρούμενη και χαμογελαστή, κι έχει κάτι το αυστηρό και επιβλητικό. Μου θυμίζει συχνά το Τυρόλο και θα νόμιζα πως είμαι στο Σάλμπουργκ, αν δεν ήμουν τριγυρισμένος από θυμάρι, πικροδάφνες,


λεβάντα, συκιές, μυρτιές και ροδιές».

Ο Ρως μαζί με πολλά άλλα εγκωμιαστικά:

« Δεν μπορεί κανείς να βρεί στην Ελβετία τοπίο πιο συναρπαστικό από αυτό»

ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

.................................ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗ ΝΕΔΑ»

Σημείωση :

1. Η  βουλευτής της  ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή κατέθεσε ερώτηση  στην Βουλή για τη διάσωση του παραδοσιακού πέτρινου μονότοξου γεφυριού « ΤΣΟΥΛΩΧΑ»  και παραθέτουμε την απάντηση του Υπουργείου.

2. Οι φωτογραφίες είναι (κυρίως) της «Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας "Ο Επικούριος Απόλλων" και του  Konstantinos Karampelas





























 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου