Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Τα λιβάδια και οι θημώνες Ποσειδωνίας (υπάρχουν και στην Ηλεία)

 Τα λιβάδια και οι θημώνες Ποσειδωνίας (υπάρχουν και στην Ηλεία)


Καμιά φορά νιώθουμε πως ενοχλούμαστε, μερικές φορές τα πιστεύουμε ότι είναι κάτι άσχημο, αλλά είναι πηγή ζωής και προστασίας…

Υπάρχουν σε πολλές θάλασσες και ακτές της Ηλείας στο Κατάκολο, τον Άγιο Αντρέα, στον Άγιο Ηλία, Αγία Μαρίνα,  Παλούκι, Παραλίες, Βαρθολομιού  Λεχαινών, Βάρδας  κλπ. …


H Posidonia oceanica το θαλάσσιο φυτό που προκαλεί τον αδικαιολόγητο φόβο σε τόσους καλοκαιρινούς κολυμβητές που δηλώνουν πως «δεν κολυμπούν πάνω από τα φύκια», είναι ένα Αγγειόσπερμο Μονοκοτυλήδονο και όχι ένα φύκος. Είναι ευρύτερα γνωστό με τον όρο Ποσειδωνία, καθώς ο θεός Ποσειδώνας την είχε επιλέξει ως το αγαπημένο του φυτό κατά την αρχαιότητα.

Πρόκειται για τους λειμώνες που βρίσκονται μέσα στο νερό, είτε πρόκειται για τους θημώνες που ξεβράζονται στις ακτές. Σίγουρα δεν πρόκειται για σκουπίδια ή για κάτι βρώμικο, δεδομένου ότι και μόνο η ύπαρξη Ποσειδωνίας είναι ενδεικτική της καθαρότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αφού αυτή δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε βρώμικα νερά.


Η ποσειδωνία είναι αγγειόσπερμο ή φανερόγαμο (ανώτερο φυτό). Σε αντίθεση με τα φύκη (κατώτερα φυτά της θάλασσας), διαθέτει ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς. Στην πραγματικότητα, οι πρόγονοι των φυτών που απαρτίζουν τα λιβάδια ποσειδωνίας βρίσκονταν στην ξηρά μέχρι πριν από 100 εκατ. χρόνια, οπότε επέστρεψαν στη θάλασσα.


Πρόκειται για ένα θαλάσσιο γρασίδι (seagrass) ενδημικό της Μεσογείου Θάλασσας, που συναντάται σχεδόν σε ολόκληρο το εύρος της. Αναπτύσσεται σε βυθούς με μαλακό υπόστρωμα, δημιουργώντας εκτενείς λειμώνες που μπορούν να φτάσουν έως και 45 m όταν τα νερά είναι διαυγή, οι οποίοι προσφέρουν τροφή, προστασία και υπόστρωμα σε μια πληθώρα οργανισμών.

Η συμβολή του στην πρωτογενή παραγωγικότητα, τη βιοποικιλότητα και εμμέσως στην αλιεία είναι τεράστια, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.000 διαφορετικά είδη, ενώ παρέχει εξίσου σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, όπως η προστασία της ακτής από την κυματική δράση και τη διάβρωση, η ανακύκλωση των ανόργανων θρεπτικών αλάτων, το «φιλτράρισμα» της στήλης του νερού. Την τελευταία δεκαετία, μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί και στην ικανότητά του για μακροχρόνια αποθήκευση άνθρακα (C) που κατ’ επέκταση επηρεάζει τον παγκόσμιο κύκλο του C και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.



Θημώνες Ποσειδωνίας


Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες της ποσειδωνίας είναι πολλές, ξεκινώντας από τη συγκράτηση της άμμου, μέσα από το βαθύ ριζικό σύστημα που αποτρέπει τη διάβρωση των ακτών.

Επίσης, το πυκνό φύλλωμα των λιβαδιών (λειμώνων) προσφέρει τροφή, καταφύγιο και θέσεις για εναπόθεση αβγών σε πολλούς ζωικούς οργανισμούς, όπως σφουγγάρια, σκουλήκια, αχηβάδες, καβούρια, γαρίδες, καραβίδες, χταπόδια, σουπιές, χελώνες, αχινοί και ψάρια, ενώ αρκετά φύκη χρησιμοποιούν τα μεγάλης επιφάνειας φύλλα της για να προσκολληθούν.

Στους θαλάσσιους λειμώνες ποσειδωνίας υπολογίζεται ότι ζουν περισσότερα από 1.000 είδη πανίδας και 400 είδη χλωρίδας.

Οι «μπάλες του Ποσειδώνα»


Οι μικρές αυτές μπάλες, χρώματος μπεζ, ονομάζονται και «μπάλες του Ποσειδώνα» και προέρχονται από τον μίσχο της ποσειδωνίας…. και ουσιαστικά είναι ο καθαριστής των θάλασσών μας

Ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος από πλαστικά επιτελούν τα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού ποσειδωνία (posidonia oceanica) διότι αιχμαλωτίζουν πολύ μεγάλες ποσότητες πλαστικών.

https://youtu.be/qz7yklVIlVw

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου