Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Να μην χαθεί από την Πόλη, από το Πύργο το κτίριο της Τράπεζα της Ελλάδας στην κεντρική πλατεία…

Να μην χαθεί από την Πόλη, από το Πύργο το κτίριο της Τράπεζα της Ελλάδας στην κεντρική πλατεία…

  • Η Ιστορία του Πύργου σε εγκατάλειψη… κτίρια «διαμάντια» σε απαξίωση και κατάρρευση …
Κτίριο δεμένο με την ιστορία, το παρόν αλλά και το μέλλον του Πύργου, στην Κεντρική Πλατεία, το κτίριο (και ο περιβάλλοντας χώρος του) που στεγαζόταν η Τράπεζα της Ελλάδας και που αποτελεί μέρος της ταυτότητας της πόλης κινδυνεύει να χαθεί από συλλογικό αγαθό της πόλης και των κατοίκων και να μετατραπεί σε Καφέ.. Εστιατόριο ..Πολυκατάστημα … κλπ.
Εξεδόθη πωλητήριο .. «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» από Εταιρεία Real Estate …
Ένα κτίριο που μπορεί (και πρέπει) να αποτελέσει ανάσα Πολιτισμού, Εκθέσεων, Ψυχαγωγίας και Δημιουργικότητας στον Πύργο της Ηλείας, που στερείται (ολοκληρωτικά σχεδόν) στο Κέντρο του τέτοιων χώρων….

Έχει κατά καιρούς ειπωθεί, έχει εκφραστεί η πρόθεση αυτό το κτήριο να αποκτηθεί από τον Δήμο Πύργου, που πρέπει να γίνει και που σε διαφορετική εξέλιξη θα αποτελέσει ανοσιούργημα για την Πρωτεύουσα της Ηλείας …
Ο χώρος αυτός ως ενότητα (κτίριο και περιβάλλων χώρος) μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διαρκές ζωντανό κύτταρο πολιτιστικής ενέργειας, με εκθέσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις, προβολές, δραστήρια κυψέλη δράσης και δημιουργίας με την αξιοποίηση τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών χώρων (για αυτό δεν είναι σωστό -κατά την γνώμη μου- να μετατραπεί σε μουσείο).
Πρέπει να αποτραπεί να χαθεί από το όλον της πόλης αυτό το κόσμημα…!
Άμεσα πρέπει να δράσει ο Δήμος Πύργου, να έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδας και την «μεσίτρια» εταιρεία και αποκτηθεί !
Με την ελπίδα οι προγενέστερες δηλώσεις π.χ. του Δημάρχου Πύργου να μην αποτελέσουν άλλη μια φορά αέρας κοπανιστός …
Ο Δήμος Πύργου έχει υποχρέωση απέναντι στην ιστορία και στο μέλλον να διασώσει κι αποδώσει στο κοινωνικό σύνολο το κτίριο που στεγαζόταν η Τράπεζα της Ελλάδας
Η ιστορία γράφει και…καταδικάζει…
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ…
Ο Δήμος Πύργου (παρούσα Δημοτική αρχή και προηγούμενες) έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς όταν κτίρια που μπορούσαν να λάμψουν μέσα στην μιζέρια έχουν εγκαταλειφθεί…
  • Το κτίριο Παπαγιάννη συγκροτήθηκε επιτροπή …κηδείας και κατεδαφίσεως..
  • Η Βιβλιοθήκη Πύργου (παλαιό κτίριο επί της 28ης Οκτωβρίου) καταρρέει..
  • Το Παλιό Νοσοκομείο Πύργου χάσκει εγκαταλελειμμένο
  • Το «εργοστάσιο Ξυστρή» παρατημένο… το ίδιο οι αποθήκες του ΑΣΟ, το Οινοποιείο της Ένωσης, το Εργοστάσιο Ζυμαρικών και οι Αλευρόμυλοι «ΔΗΜΗΤΡΑ» », το Καπνεργοστάσιο «Καραβασίλη»
  • Ο πρώτος Σιδηροδρομικός σταθμός της Ελλάδας (εκτός Αθηνών) σιγά-σιγά διαλύεται που μαζί με Πάρκο ΣΠΚ και το Σταφιδεργοστάσιο στην Κοκκίνου και περιμένει την αξιοποίηση του ως «Μουσείο Σιδηροδρόμων
  • Κτίρια διαμάντια, στην οδό Κρεστενίτη, στη οδό Πέλοπος, στη Τάκη Πετροπούλου (απέναντι από τις Δημοτικές υπηρεσίες), στην 28ης Οκτωβρίου, στην Αγ. Σπυρίδωνος, στην Τάση Καζάζη. στην Γερμανού, στην πλατεία Ανδριάρα, στην Γορτυνίας, στην Διάκου, την Ερμού, την Πατρών και αλλού
Για όλα αυτά θα γράψουμε αναλυτικά …στο άμεσο μέλλον…
Το Πωλητήριο του κτηρίου της Τράπεζα της Ελλάδας (όπως περιγράφεται στην Αγγελία πώλησης του)
Σύμφωνα με το πωλητήριο της Εταιρείας Real Estate που συνοδεύεται από πολλές φωτογραφίες ( οι οποίες παρατίθενται)

«Πωλείται
Νεοκλασσικό κτίριο, Πύργος [Code: 2-12495]/Παπασταθοπούλου 2 – 6
Περιγραφή
Διώροφο νεοκλασικό κτίριο και ισόγειο βοηθητικό κτίσμα συνολικής επιφάνειας 792,68τμ, σε οικόπεδο εμβαδού 1.117,10τμ. Βρίσκεται επί της οδού Παπασταθοπούλου 2 - 6, στην πλατεία του Πύργου απέναντι από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο – Δημαρχείο Πύργου.
Αναλυτικότερα, αποτελείται από:
1) Ισόγειο επιφάνειας 348,44τμ, το οποίο έχει κεντρική είσοδο από την κεντρική πλατεία (πεζοδρομημένη οδός Παπασταθοπούλου). Αποτελείται από χώρους καταστήματος, κουζίνα, θησαυροφυλάκιο, είσοδο, wc, rack, διάδρομο και κλιμακοστάσιο. Επιπλέον διαθέτει χώρο λεβητοστασίου εμβαδού 14,34τμ.
2) A' όροφος επιφάνειας 348,44τμ, ο οποίος διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο από τον πίσω ακάλυπτο χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείτο ως κατοικία στο παρελθόν.
3) Στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου υπάρχει ένα ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 80,26τμ που αποτελείται από δύο χώρους. Τέλος, στον ακάλυπτο χώρο διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και κήπο.
Έτος κατασκευής: προ του 1955
Ενεργειακή κλάση ισογείου: Γ
Ενεργειακή κλάση Α' ορόφου: Ζ»
Σημείωση: Ευχαριστώ τον φίλο Ο.Θ.Μ. για την πληροφόρηση













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου