Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Οι αστραπές ελπίδας και ικανοτήτων των Ανθρώπων και η ανάδειξη των ομορφιών της Ηλείας ! (...άλλη μια φορά να το ξαναπούμε !)

 Οι αστραπές ελπίδας και ικανοτήτων των Ανθρώπων και η ανάδειξη των ομορφιών της Ηλείας ! (...άλλη μια φορά να το ξαναπούμε !)

  • Το βιβλίο «Η βολβώδη χλωρίδα της Ηλείας» του Ηλείου, Κώστα Γιαννόπουλου/ του Konstantinos Giannopoulos και της διακεκριμένης βοτανολόγου Κιτ Ταν!
  • Κυκλοφόρησε και η ελληνική έκδοση.
Υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν και αναδεικνύουν τον τόπο μας, την Ηλεία και αξίζουν συγχαρητηρίων για το αποτέλεσμα (το βιβλίο) και ένα θαυμασμό για τον κόπο τους … Κώστας Γιαννόπουλου/ Konstantinos Giannopoulos
Πρόκειται για την έκδοση ενός νέου βιβλίου που εκδόθηκε πρώτα στα αγγλικά και τώρα κυκλοφόρησε και η ελληνική έκδοση.Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Η βολβώδη χλωρίδα της Ηλείας». Πρόκειται για 135 φυτά (συμπεριλαμβανομένων 36 ορχιδεών). Αρχικά έχει μία εισαγωγή για την Ηλεία. Ακολουθεί η περιγραφή των φυτών με αναλυτικές κλείδες προσδιορισμούς τους. Έπειτα πίνακες με φωτογραφίες καθώς και χάρτες με το που συναντώνται στην Ηλεία.
  • Συγγραφείς ο Κώστας Γιαννόπουλος και η Dr. Kit Tan (πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης γνωστή για την συνεισφορά της στην ανάδειξη και μελέτη της Ελληνικής χλωρίδας).
  • Εκδότης το Μουσείο φυσικής ιστορίας Γουλανδρή.
  • Είναι η πρώτη συστηματική καταγραφή βοτανικού ενδιαφέροντος για την Ηλεία, για να μην «χαθούν» οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια.
  • Πολύ τιμητική η στήριξη του μουσείου φυσικής ιστορίας Γουλανδρή
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αλέκου Σταυρόπουλου.
Σημειώνεται σε άρθρο της «Καθημερινής»
«H Σκωτσέζα βοτανολόγος που ανακάλυψε έναν μυστικό θησαυρό της Ηλείας
  • «Λιγότερα από 20 είδη φυτών απαντούν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στην Πελοπόννησο», λέει η δρ Κιτ Ταν, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
  • Υπάρχουν περί τα 5.900 διαφορετικά είδη φυτών σε όλη την Ελλάδα και περίπου 3.050 στην Πελοπόννησο. Από αυτά περίπου 1.347 έχουν καταγραφεί στην Ηλεία, μια έκταση 2.621 τ. χλμ.
  • «μυστήρια φυτά απαντώνται όλα στην Ελλάδα και δη στην περιοχή της Ηλείας. Μετά τη μελέτη των φυτών της Σαμοθράκης και της Αμοργού, η κ. Κιτ Ταν έστρεψε την προσοχή της στην Πελοπόννησο και στα βολβώδη φυτά.
  • Η Κιτ Ταν κατέγραψε στην Ηλεία 135 βολβώδη φυτά που ανήκουν σε 14 οικογένειες και η εργασία της αποτυπώθηκε στο λεύκωμα «Bulb flora of Ilia – Τα βολβώδη φυτά της Ηλείας» που εκδόθηκε τον Νοέμβριο με την αιγίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τη χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Η διακεκριμένη βοτανολόγος υπογράφει τα κείμενα, ενώ για τις φωτογραφίες και τους χάρτες κατανομής υπεύθυνος είναι ο φυσικός Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. «Η κατανομή τους στην Ηλεία δεν έχει καταγραφεί επαρκώς. Η εργασία μας θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη και την προστασία αυτών των φυτών για πολύ καιρό».
Σημειώσεις:
1. Οι φωτογραφίες και οι χάρτες είναι από δημοσίευση στο περιοδικό Phytologia balcanica.
2. Το άρθρο της Καθημερινή είναι στην διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου