Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Από σήμερα 1η Ιουνίου ξεκινά τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ( 83 στην Ηλεία για αρχή..) με τον «πτωχευτικό» (δημευτικό) νόμο

 Από σήμερα 1η Ιουνίου ξεκινά τσουνάμι πλειστηριασμών (και) πρώτης κατοικίας ( 83 στην Ηλεία για αρχή..) με τον «πτωχευτικό» (δημευτικό) νόμο


Από  σήμερα 1η Ιουνίου πέφτουν και τα τελευταία ίχνη προστασίας της πρώτης κατοικίας  πανελλαδικά και στην Ηλεία είναι προγραμματισμένοι 83 πλειστηριασμοί  και εκπλειστηριάζονται σπίτια, καταστήματα, χωράφια, επιχειρήσεις… και ξεκινούν από τις 2 Ιουνίου (άνω των 50 εντός Ιουνίου)  και θα συνεχίζονται και  τον Ιούλιο κα από φθινόπωρο λαίλαπα    … και αφορά πολλά ακίνητα μικρής τιμής πλειστηριασμοί 15.000 €  

Δράματα …. Σε εξέλιξη


Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα όλης της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων με βάση τον πτωχευτικό νόμο λόγω της  λήξης της γενικής  αναστολής τους λόγω κορονοϊού και της ειδικής, την 1η Ιουνίου, για πληττόμενες κατηγορίες οφειλετών.

Από σήμερα, λήγει κάθε προστασία για όλες τις περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας), οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται και από αύριο κιόλας αρχίζουν να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς! Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, έχουν αναρτηθεί 90.769 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι από αύριο (2/6) έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή για τους επόμενους 8 μήνες! 

Αν ληφθεί υπόψη ότι τον Αύγουστο έχει καθιερωθεί να μην γίνονται πλειστηριασμοί, ο ρυθμός διενέργειά τους μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, είναι περίπου 13.000 ανά μήνα. Μόνο για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 615 πλειστηριασμοί.


Σύμφωνα μάλιστα, με τις εκπεφρασμένες προθέσεις κυρίως τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (funds) θα βγαίνουν στο σφυρί ολοένα και περισσότερα ακίνητα.

Ως διάτρητο καταφύγιο προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος την ενοικίαση με τσουχτερό ενοίκιο από τον πρώην ιδιοκτήτη τού εκπλειστηριασμένου σπιτιού του και με “προσφορά” την απίθανη δυνατότητα να το επαναγοράσει 12 χρόνια μετά στην αγοραία τιμή που θα έχει τότε, χωρίς να υπολογίζονται, φυσικά, τα ενοίκια που έχουν στο μεταξύ πληρωθεί.

Ως δέλεαρ εμφανίζεται ότι με την πτώχευση και την απώλεια όλων των περιουσιακών στοιχείων τού δανειολήπτη, μετά τρία χρόνια θα απαλλαγεί από τα χρέη του!


Ψευτο-ανάχωμα για την πτώχευση θεωρούνται οι “εκτεταμένες” δόσεις – ρυθμίσεις για να αποφευχθεί το μοιραίο, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το δημόσιο και τις τράπεζες και για να επιτευχθούν απαιτούνται προϋποθέσεις που είναι σχεδόν απίθανο να εκπληρωθούν.

Μόνη λύση το κίνημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίας περιουσίας.

Να δοθούν στους δανειολήπτες τα κόκκινα δάνεια με τους όρους που δίνονται χαριστικά και με εγγύηση του δημοσίου, στα Fund!

Γενικότερα, το νέο τοπίο, που διαμορφώνεται για τους «κόκκινους» οφειλέτες είναι ζοφερό, καθώς, μεταξύ άλλων: 

  • ·         Μέσα στην πανδημία τουλάχιστον 30.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις στον νόμο Κατσέλη - Σταθάκη φέρονται να έχουν εκ νέου απορριφθεί με το χειρουργικό πλαίσιο που υποχρέωνε οφειλέτες που δεν είχαν δικαστεί να ξανακαταθέσουν αιτήσεις.
  • ·         40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη δεν εκδικάστηκαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και γίνονται τώρα ευάλωτες περνώντας κι αυτές την παραπάνω διαδικασία που απορρίπτει αιτήσεις πριν δικαστούν.
  • ·         Τα μορατόρια, που "πάγωναν" εξυπηρέτηση οφειλών δανείων αξίας 40 δισ., έχουν λήξει στην πλειονότητά τους από τις αρχές του 2021 και οι τόκοι τους έχουν σωρευτεί.
  • ·         Αναμένεται η προσθήκη επιπλέον 10 δισ. στα ήδη υπάρχοντα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας. Συνάμα αυξάνονται οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο (7,1 δισ. το 2020 και 2,1 δισ. έως τον Μάρτιο του 2021). Ανυπολόγιστα παραμένουν τα χρέη μεταξύ ιδιωτών (υπήρξε άλμα 369% στις ακάλυπτες επιταγές, ενώ κάθε μήνα εκδίδονται επιταγές αξίας 6 δισ., με τη νομοθετική αναστολή να λήγει σε δύο μήνες).
  • ·         Αίρονται σταδιακά τα μέτρα αναστολών φόρων, κάλυψης εισφορών και παροχής ειδικών αποζημιώσεων.

   Με στοιχεία από το sofokleousin και το iskra

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου