Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Το ενεργειακό ψέμα της Περιφέρειας, ο χατζηαβατισμός εφημερίδων της Ηλείας και μια κοροϊδία για τους Ηλείους

  Το ενεργειακό ψέμα της Περιφέρειας, ο χατζηαβατισμός εφημερίδων της Ηλείας και μια κοροϊδία για τους Ηλείους



Τα ωσαννά και τα ζήτωσαν ουρανομήκη από τα μέσα ενημέρωση της Ηλείας για τις «Επτά ενεργειακές κοινότητες και το μεγαλύτερο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη» που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτ. Φαρμάκης , ένα φωτοβολταϊκό  πάρκο δυναμικότητας 108 MW και συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 90 εκατ. ευρώ, σε έκταση 1300 στρεμμάτων στο Μεσολόγγι και μάλιστα διανθισμένο από ρήσεις

  • «Να απαλλάξουμε τους αγρότες μας από την ενεργειακή φτώχεια και να δώσουμε στους δήμους μας τη δυνατότητα να γίνουν πιο «αυτόφωτοι» και πιο ισχυροί.
  • «έργο ως οραματικό και πρωτοποριακό»
  • «να απαλλαγούν οι αγρότες από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, τα συσσωρευμένα χρέη προς τη ΔΕΗ και το χρόνιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια ύδρευσης»
  • «να διαθέτει φθηνό ή και δωρεάν ρεύμα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά»

Το ενεργειακό ψέμα της Περιφέρειας

Η αναγγελία αυτή που έχει πολλάκις αναγγελθεί στο παρελθόν  είναι σχέδιο, πρόταση προς έγκριση… και θα υπερβεί την 3ετία η κατασκευή και η έναρξη λειτουργίας του..

Ο προϋπολογισμός  90 εκατ. ευρώ που  είναι υπέρογκος ( και είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους των Δήμων, της ΠΔΕ και των ΟΕΒ/Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) )  το πιο πιθανόν είναι η ένταξη  του στο Ταμείο Ανάκαμψης/Next Generation EU ή  δανειοδότησης μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και  η κατασκευή με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα), με άγνωστο ποιο θα είναι το εταιρικό σχήμα της Ενεργειακής Κοινότητας και τα συμμετοχικά ποσοστά,  ποιος θα έχει την Διοίκηση (πιθανότητα τα ιδιωτικά κεφάλαια), τι κεφάλαια θα κληθούν να βάλουν για να γίνει «βιώσιμη» οι ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμοι, Περιφέρεια  πότε θα κάνουν απόσβεση και πότε θα εξοφληθούν τα δάνεια και τι νέα κεφάλαια θα τους ζητιούνται για να εκσυγχρονίζουν τις υποδομές τους, τι φόρους θα κληθούν αργότερα να πληρώσουν.

…και το κυριότερο δεν υπάρχει χρηματοοικονομικό μοντέλο που να εκτιμά το τελικό ποσό που θα απομένει ως κέρδος για να οδηγείται στην ελάφρυνση του ηλεκτρικού κόστους στους ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους…, ποια θα είναι αυτή η ελάφρυνση(το πιθανότερο μετά από μια δεκαετία) και  χρονικά πότε θα υπάρξει, οι τιμές πώλησης κλπ.

Με βάση εκτιμήσεις την πρώτη δεκαετία (μετά την αρχική 3ετία(+ 2 έτη)  η ενεργειακή κοινότητα  των ΟΕΒ της όλης Περιφερείας θα έχει όφελος περί το 10.000.000 ετησίως…) ήτοι για την Ηλεία περί τα 3 εκ./έτος… για τον ΓΟΕΒ τους ΤΟΕΒ, τους Δήμους και την Περιφέρεια .. (μεγάλο βουητό, μικρό αποτέλεσμα..)

Η κοροϊδία για τους Ηλείους

Το έργο φωτοβολταϊκό  πάρκο δυναμικότητας 108 MW και συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 90 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστεί (αν και πότε..) στην Αιτωλοακαρνανία ( στο Μεσολόγγι) και άρα κάποιοι πανηγυρίζουν για μια επένδυση που δεν θα γίνει στην Ηλεία, δεν θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας  στην Ηλεία, δεν θα ωφεληθεί η τοπική επιχειρηματικότητα…. αλλά  οι Αιτωλοακαρνάνες …

Ο  χατζηαβατισμός μέσων ενημέρωσης  της Ηλείας

Συνεχίζοντας την τακτική του γλείφειν  μέσα ενημέρωσης  της Ηλείας υποβάλουν δουλικά τα σέβη τους και εθελοδουλικά εξυμνούν (θλίψη για την κατάντια ) στον ρυθμιστή χρηματοδοτήσεων και αναθέσεων τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριο Φαρμάκη

Τα «ρέστα»  στην οσφυοκαμψία  δίνουν πέντε(5) πρωτοσέλιδα για το ίδιο θέμα από εφημερίδες της Ηλείας («Πρωινή» και «Πατρίς»)

Τα χθεσινά(25/06/2021) :

«Πατρίς» : «Με σφραγίδα  Φαρμάκη»..

«Πρωινή» :» Ένα πρωτοποριακό έργο με υπογραφή Φαρμάκη»

23/04/2021

«Πρωινή» « Εξυγίανση με υπογραφή Φαρμάκη»

01/03/2021:

«Πατρίς» : «Ανάσα για τους αγρότες»

«Πρωινή» : « Εικόνες από το μέλλον»

Ντροπή!








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου