Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Οι παιδικές κατασκηνώσεις στου Λάλα Ηλείας σε πλήρη εγκατάλειψη… ρημάζουν ….(και αυτές...)

 Οι παιδικές κατασκηνώσεις στου Λάλα Ηλείας σε πλήρη εγκατάλειψη… ρημάζουν ….(και αυτές...)

Οι παιδικές κατασκηνώσεις Π.Ι.Κ.Π.Α. Θηλέων και Αρρένων υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας λειτούργησαν στο Λάλα από το 1970 έως και την δεκαετία του 1980. Κάθε καλοκαιρινή σεζόν φιλοξενούσαν συνολικά 200 παιδάκια πολύτεκνων, και οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Το προσωπικό που απασχολούνταν ήταν περίπου 50 άτομα ( μαγείρισσες, καθαρίστριες, φύλακες, εργάτες).

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι βέβαιο ότι θα θυμούνται τα οφέλη που αποκόμιζε η τότε τοπική κοινωνία από την ύπαρξη τους είτε σε οικονομικό, κοινωνικό ή πολιτισμικό επίπεδο.

Έπειτα από ορισμένα χρόνια παύσης επαναλειτούργησαν το 1999 για σύντομο χρονικό διάστημα όμως υπό ιδιωτικό καθεστώς πλέον, χωρίς βέβαια την ακμή και την αίγλη των παλαιότερων χρόνων.

Σήμερα αυτός ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτε το μεγαλείο των περασμένων χρόνων, τα γέλια από τις παιδικές φωνούλες έχουν αντικατασταθεί από το τρίξιμο των σάπιων ξύλων που κινούνται από το αεράκι που φυσά, περιμένοντας κάποιον να τους δώσει ζωή. Η ερημιά και εγκατάλειψη διάχυτες παντού.

Το ερώτημα φαντάζομαι που γεννάται σε όλους μας είναι,γιατί σε τούτη την ευλογημένη χώρα που διαθέτει τα πάντα, οτιδήποτε είναι καλό, δεν εξελίσσεται και δεν προοδεύει ποτέ;

" Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς"!!! Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι!!!

Κείμενο και  φωτογραφίες  είναι της  Βάσω Τσαπάρα  στην ομάδα   LALAS HLEIAS-ΛΑΛΑΣ ΗΛΕΙΑΣ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου