Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Τα «Μαγικά Περάσματα» ή «Τρύπες» της Ηλείας ..που θεραπεύουν άρρωστους…μια πανάρχαια πεποίθηση …

 Τα «Μαγικά Περάσματα» ή «Τρύπες» της Ηλείας ..που θεραπεύουν άρρωστους…μια πανάρχαια πεποίθηση …

Στην Ηλεία υπάρχουν πεποιθήσεις για «Μαγικά Περάσματα ή «Τρύπες» από τις οποίες περνούν τα παιδιά τους και ενήλικες για να θεραπευτούν από τις αρρώστιες τους και βρίσκονται κοντά σε Μονές… και πολλές φορές ο λαός τα χρησιμοποιούσε (παλαιότερα συχνά…) με την προτροπή ιερέων …
Τρία(3) είναι αυτά τα «Μαγικά Περάσματα ή «Τρύπες» στην Ηλεία στον Αγιάννη του Πύργου και στην Μονή της Παναγιάς, στο Λάνθι Πύργου και στην Ιερά Μονή Κρεμαστής και στην Κουτσοχέρα Ωλένης
Στον Αγιάννη του Πύργου της Ηλείας υπάρχει ένας βράχος μονοκόμματος (1,80m ύψος x 1,10m μήκος x 1,90m πλάτος) που έχει μια τρύπα ανοίγματος 0,80m που στενεύει στα 0.35 m που παίρνουν από την τρύπα τα άρρωστα παιδιά αφού τα βγάλουν τα ρούχα (τα οποία τα αφήνουν εκεί) και τα ξαναντύνουν με καινούργια …
..κάποιοι …κάποιες ακόμη και σήμερα την χρησιμοποιούν….
Αυτή βρίσκεται κοντά στην Μονή της Παναγιάς «Εισοδίων της Θεοτόκου ή Εισοδιώτισσα» όπου λειτουργεί και η «Σχολή αγιογραφίας και μουσικής Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας και Μουσικής»
Το «Μαγικό Πέρασμα» στην Ιερά Μονή Κρεμαστής στο Λάνθι Πύργου υπάρχει όπως χαρακτηρίζεται ένα «Μαγικό Πέρασμα» ή «τρύπα». Εκεί οι πιστοί μέχρι σήμερα περνούν τα άρρωστα παιδιά τους για να θεραπευτούν από τις αρρώστιες τους.
Δυτικά του Ιερού σπηλαίου( το λεγόμενο «Μπουντρούμι») διαστάσεων 3x2x2,30m(ύψος) βρίσκεται η «τρύπα» και είναι μικρή (0,60x0,80m) και έριχναν τα άρρωστα και τα ταμένα παιδία τους και δια του πρανούς 4 μέτρων έφθαναν «τσουλώντας» στην πανηγυρίστρα την μονής όπου τα περίμεναν οι συγγενείς και κόσμος….
Η Τρύπα έπαψε να χρησιμοποιείται, το «μαγικό πέρασμα» φράχθηκε…
Υπάρχει και στην Κουτσοχέρα Ωλένης Πύργου…το «Τρύπιο Λιθάρι» (όχι κοντά σε Μονή..) που βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου λόφου του χωριού.
Το «Τρούπιο Λιθάρι», «μια μεγάλη πέτρα όπου έβρισκε ο κόσμος την γιατρειά του..»
Πρόκειται για έναν τεράστιο λίθο με μία τρύπα στην μέση από όπου περνούσαν ασθενείς διότι πίστευαν πως έτσι θα γιατρευτούν.
…τους αρρώστους (μικρούς και μεγάλους και παιδιά)τους πήγαιναν όταν νύχτωνε και όλοι αμίλητοι… ( …αλλιώς θα έμεναν μουγγοί…), τους έγδυναν, περνούσαν γυμνοί από την πέτρα(τρείς φορές), ντυνόταν με καινούργια ρούχα (τα παλιά τα κρεμούσαν στα γύρω δέντρα), άφηναν κα χρήματα και διάφορα μικροπράγματα, έκαναν τον σταυρό τους και έφευγαν…
Σήμερα….
Τρυποπεράσματα ….εκεί που η Ορθόδοξη Εκκλησία συναντά κατάλοιπα … μαγικά της προχριστιανικής εποχής… ακόμη και την ειδωλολατρία…
  • …. ο καθαρμός, η γύμνωση (προσέγγιση της αγνότητας) και η «μαγική δύναμη» των λίθων, της πέτρας και των βράχων…
Σαν αξιοθέατα αξίζουν να αναδειχθούν και να γίνουν επισκέψιμα….άσχετα πως τα κρίνει κάποιος και τι πιστεύει… αλλά ο Δήμος Πύργου…ασχολείται με άλλα…
Σημειώσεις:
  1. Με στοιχεία από ομιλία του Μητροπολίτη Ηλείας το 1978 στο Α΄ Συνέδριο Ηλιακών Σπουδών (τότε ήταν Πρωτοσύγκελος0 και άρθρο του Αθ. Φωτόπουλου «Το ΤρύπιοΛιθάρι» το 1991.
  2. Ο φωτογραφίες παρουσιάζονται με την σειρά που παρατίθενται στο κείμενο τα «Τρυποπεράσματα»: Αγιάννη του Πύργου και στην Μονή της Παναγιάς , Λάνθι Πύργου και Ιερά Μονή Κρεμαστής, Κουτσοχέρα Ωλένης



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου