Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

(1973-2022) 49 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, για να μην ξεχάσουμε ..για να συνεχίσουμε ..(Η Ηλεία, ο νεκρός της, ο Βασ. Φάμελος και οι Ηλείοι)

 (1973-2022) 49 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, για να μην ξεχάσουμε ..για να συνεχίσουμε ..(Η Ηλεία, ο νεκρός της, ο Βασ. Φάμελος και οι Ηλείοι)

  • Στην μνήμη του Βασίλη Φάμελου(που πρέπει να ονομαστεί ένας δρόμος ή Πλατεία  του Πύργου με το όνομα «Βασίλης Φάμελος»)  και αυτών που έφυγαν..
  • Για να τιμηθούν αυτοί που αξίζουν

Γεγονότα σαν το Πολυτεχνείο ξαναγίνονται επίκαιρα και παραδειγματικά όταν το καλούν οι νέες ανάγκες, ξαναπροσδιορίζοντας το περιεχόμενό τους και ζητώντας να ολοκληρώσουν εκείνο που άφησαν μισό και ξαναβγαίνουν εκείνοι που δανείζουν τις φλέβες τους για να κυλήσει το αίμα του κόσμου.


  • Μιλούν και επιτιμούν μας οι άλλοι, οι αμέτοχοι, που παρουσιάστηκαν ως συμμέτοχοι, όσοι είχαν τις τύψεις (ή και χωρίς τις τύψεις) της απουσίας τους και που είχαν κάθε λόγο να το οικειοποιούνται.
  • Μιλούν εκείνοι που δεν έσταξαν ούτε μια αγωνία, ούτε ένα δάκρυ, ούτε ένα φόβο.
  • Μιλούν και οι εχθροί, οι συνεργάτες και οι υμνητές της χούντας
  • Μιλούν και το κατακρίνουν γιατί το φοβούνται και δεν αντέχουν το «Πολυτεχνείο» γιατί έγινε σύμβολο μιας βαθύτερης αμφισβήτησης, γιατί το «Πολυτεχνείο» ήταν πιο σημαντικό για το μέλλον του παρά για το παρόν του

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973.


Εξέγερση ξεσηκωμός

Μέσα πολλοί σύντροφοι και φίλοι, συμπατριώτες, στην Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης του Πολυτεχνείου, η Αγγελική Ξύδη, ο Γιάννης Γρηγορόπουλος, ο Γιάννης Κοροβέσης (ο Κούρος), από έξω ο Κώστας Τζιαντζής (Γραμματέας της ΚΝΕ), ο Τάκης Αγγελ., ο Μήτσος Δ. , ο Σάκης, πολλοί ήταν (…)

16 Νοέμβρη του ΄73 στον Πύργο,

... μετά την Αθήνα… δυό νέοι γράφουν συνθήματα με μαύρη λαδομπογιά, στην Νομαρχία, στο Δεσποτικό, σε τοίχους, στην Πλατεία στο ξόανο/μνημείο της χούντας με τις ασπίδες, «Κάτω η χούντα» « Ψωμί Παιδεία Ελευθερία», κυνηγητό από τους ασφαλίτες..

16 ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ ΄73 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Και μάθαμε ότι ...


«Νεκρός ο Βασίλειος Φάμελος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα.

Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Η δολοφονία του …

Ο Βασίλης Φάμελος συμπατριώτης, Πυργιώτης και Ηλείος δολοφονήθηκε στις 16 Νοεμβρίου με βολή πυροβόλου από ελεύθερο σκοπευτή από την ταράτσα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην συμβολή των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και


Αβέρωφ και όπως αναφέρει ακριβώς το πόρισμα του εφέτη ανακριτή Δημητρίου Τσεβά:

  • «5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από
    πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.»

Ο δολοφόνος του Βασίλη Φάμελου είναι ο Ηλίας Τσιαπούρης (ή Τσαπούρας) και σύμφωνα με το βούλευμα του


Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι υπαίτιοι της σφαγής του Πολυτεχνείου.

«Ο Ηλίας Τσαπούρας», γράφει το βούλευμα, «και έτεροι μη αποκαλυφθέντες δράσται από κοινού απέκτειναν εκ προθέσεως κατά τον αυτόν τόπον και χρόνον, τους Βασίλειον Φάμελον και Toril Engeland, πυροβολήσαντες


εναντίον των δι’ οπλοπολυβόλων και τυφεκίων, εκ του δώματος της στεγαζούσης το Υπουργείον Δημοσίας Τάξεως οικοδομής και πλήξαντες διά των ριφθεισών σφαιρών τον μεν Βασίλειον Φάμελλον εις τον δεξιόν οφθαλμόν με

αποτέλεσμα να υποστή ούτος τυφλόν τραύμα εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός του, την δε Toril Engeland κατά το πρόσθιον θωρακικόν τοίχωμα, με αποτέλεσμα να υποστή αύτη τυφλόν τραύμα θώρακος εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός της». Εκτός από τους δυο νεκρούς, η δράση του Τσιαπούρη άφησε στην

περιοχή και 17 τραυματίες.

Ο «Φύρερ» της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής», Νίκος Μιχαλολιάκος συμμετείχε στην δολοφονία του Πυργιώτη Βασίλη Φάμελου στο Πολυτεχνείο το 1973 και ήταν μαζί με


τον δολοφόνο του Βασίλη Φάμελου Ηλίας Τσιαπούρην. Ο νεαρός τότε και σημερινός πρόεδρος της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» Νίκος Μιχαλολιάκος κατά κάποιες μαρτυρίες ήταν στην ταράτσα της του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην συμβολή των οδών Γ΄ Σεπτεμβρίου και Αβέρωφαπό όπου ο Ηλίας Τσιαπούρης με το «μακρύκαννο» όπλο του δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Βασίλη Φάμελο

Το επιβεβαιώνει το Νοεμβρίου 2017 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς στην κατάθεση στη δίκη της Ναζι-φασιστικής «Χρυσής Αυγής» που ενόρκως δήλωσε

  • «Το Νοέμβριο του 1973 εγώ ήμουν στη Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου, όταν ο Μιχαλολιάκος ήταν μαζί με τον Ηλία Τσιαπούρη που δολοφονούσε από την ταράτσα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης άοπλους διαδηλωτές.»

Ο νεκρός Βασίλης Φάμελος μεταφέρεται από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εφέτη ανακριτή Δημητρίου Τσεβά:

  • «εις (ο άγνωστος αρχικώς και γνωστός ακολούθως Βας. Φάμέλλος) διεκομίσθη κατά τον επίμαχον χρόνον της νυκτός της 16ης προς 17ην Νοεμβρίου 1973.»
  • « ότι κατά την διάρκειαν της υπηρεσίας του μέχρι της 23.00' ώρας της 16.11.1973 παρέλαβε και ετοποθέτησε εις τον νεκροθάλαμον επτά (7) πτωμάτων νέων ανδρών, ηλικίας 22-25 ετών, τα οποία δεν συνωδεύοντο από πιστοποιητικόν θανάτου»

Κηδεύτηκε την Κυριακή 18-11-1973 στον Καταράχι

Και όπως είπε ο Λάμπης ο Αλεξανδρόπουλος:

  • «Εκείνο το διάστημα είχα επιστρέψει στον Πύργο. Μάθαμε τα γεγονότα. Όπως μετά από λίγο μάθαμε για το θάνατο του Βασίλη Φάμελου. Πήγα στο σπίτι του που ήταν κάτω από το Επαρχείο. Σε όλα τα στενά υπήρχαν χωροφύλακες. Ήρθε ο νεκρός. Όλα τα έσκιαζε ο φόβος. Πήραμε το παλικάρι στον ώμο και τον πήγαμε στο Καταράχι. Η νεκρώσιμος ακολουθία έγινε στα σύντομα. Θυμάμαι τον παπά που έτρεμε. Ενταφιάσαμε το νεκρό μας και φύγαμε…».

17 Νοέμβρη του ΄73 στην Αθήνα στο Πολυτεχνείο


  • Και μάθαμε τα γεγονότα.
  • Και το τανκς γκρέμισε
  • Νεκροί συλλήψεις…

Και οι τοπικές εφημερίδες μιλιά, εξυμνούν την χούντα (όλες !!!! ), κάποιοι συμμετέχουν με άρματα στις παρελάσεις της χούντας, διορισμένες θέσεις, πανηγύρια στις πλατείες προσφορά της χούντας, χαφιεδισμός, λόγοι πανηγυρικοί, το πουλί της χούντας ..

Και έμειναν τα συνθήματα


  • "Απόψε πεθαίνει ο φασισμός", "Εργάτες, αγρότες και φοιτητές", "Έξω οι Αμερικάνοι", "Λαέ πεινάς, γιατί δεν πολεμάς" και "Κάτω η Εξουσία", "Κάτω η Χούντα, κάτω ο Παπαδόπουλος", "Λαέ λαέ, ή τώρα ή ποτέ", "Οι φοιτητές δεν βολεύονται, βουλεύονται", "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία"

που βροντοφωνάχτηκαν, γράφτηκαν στους τοίχους κι έμειναν στην Ιστορία.

Και παραμένουν… (όχι για όλους..)

  • ..και η πρώτη εκδήλωση/συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο στον Πύργο στις 17 Νοέμβρη του 1975 στον κινηματογράφο «ΡΕΞ» ομιλητές τρείς (ο Μ.Λ από την ΚΝΕ/ΚΚΕ , ο Φ.Κ. από την Νεολαία ΠΑΣΟΚ και Γ.Α. από τον «Ρήγα Φεραίο» μετά μια πορεία…

…και τα επόμενα έγινε επέτειος κα μπήκε στην κορνίζα…

Και στο τώρα το 2022 θέλουν να την εξαφανίσουν και όπως δείχνουν και οι τελευταίες μέρες, τα γεγονότα στοιχειώνουν εκεί που τα υπερασπίζονται οι ζωντανοί, και συνιστούν αιώνια απειλή για τους “πανταχού νικήσαντες”.

Υ.Γ.:

Να ονομαστεί ένας δρόμος ή Πλατεία  του Πύργου με το όνομα «Βασίλης Φάμελος»

Ο Δήμος Πύργου σαν ελάχιστη τιμή στην θυσία του του Πυργιώτη Βασίλη Φάμελου δολοφονηθέντα  στις 16/11/1973 στο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου πρέπει/υποχρεούται να δώσει το όνομά του  σε μια πλατεία ή κεντρική οδό του Πύργου

Είναι το ελάχιστο ηθικό χρέος της πόλης του Βασίλη Φάμελου, είναι ιστορικό χρέος και σεβασμός μνήμης και αναγνώρισης θυσίας σε αυτόν, την οικογένειά του σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν/ δολοφονήθηκαν από τον φασισμό των και την χούντα στο Πολυτεχνείο 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου