Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Ο Μητσοτάκης, η εξαίρεση της Ηλείας και οι ωσαννάδες («ταγοί» και μμε) …

 Ο Μητσοτάκης, η εξαίρεση της Ηλείας και οι ωσαννάδες («ταγοί» και μμε) …

..όλα στο «εκτελεστικό» απόσπασμά του πρωθυπουργού
  • Δρόμος «Πατρών-Πύργου».. απόκρυψη της εμφανούς καθυστέρησης
  • «Ολυμπία Οδός» προς «Πύργο-Ολυμπία» και «Πύργο -Τσακώνα» μελετάται …άνευ προοπτικής
  • Επαναλειτουργία Σιδηρόδρομου «Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα» στο πουθενά και στο ποτέ
  • Πανεπιστημιακές σχολές Ηλείας ..Τέλος
  • Αποζημίωση Πυρόπληκτων-Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης αναζητούνται …
  • Εκμετάλλευση κοιτάσματος (πετρέλαιο/φυσικό αέριο) Κατάκολου και αγωγός EastMed επιφυλάξεις και αν…
  • Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας … σε ιδιωτική νοσηλεία
  • Διαχείριση Αρδευτικού δικτύου και αυτό στους ιδιώτες
  • Άρδευση Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα Πηνειού το μεγάλο ριφιφί …
Κατανοώντας ότι είναι σχετικά μεγάλο το άρθρο (αλλά πως να αντικρούσεις τα άσχημα για την Ηλεία που είναι πολλά..) λέγω τούτα..
Επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με ένα λεφούσι υπουργών κλπ. την Πάτρα και την Αχαΐα επί διήμερο είπε πολλά για τον γείτονα νομό και πόλη (κατά την γνώμη μια φιέστα με επανάληψη κατά καιρούς εξαγγελιών που αφορούσε και επιδίωκε κομματική συσπείρωση..) και ενώ συνεργάσθηκε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον εις αυτήν εκπρόσωπό του Περιφερειάρχη Νεκ. Φαρμάκη η Ηλεία αποδείχτηκε άλλη μία φορά ότι βρίσκεται εκτός ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, υποτιμήθηκε και έλαβε ένα μεγάλο τίποτα και από αυτό το τίποτα αφαιρέθηκαν και υπεσχεθέντα (πχ. το Τρένο…) και υπεξαιρέθηκαν άλλα (πχ. το νερό του Φράγματος Πηνειού στην Αχαΐα..)
  • Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε τα μμε της Ηλείας να το εξυμνήσουν αφιερώνοντας πολλές σελίδες και επί πολλές μέρες στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Αχαΐα, πολλά πρωτοσέλιδα (επί τρείς μέρες η «Πατρίς», δύο μέρες η «Πρωινή» και η «Πρώτη» τα ηλεκτρονικά μέσα απλάδες..) εξυπηρετώντας επιχειρηματικές τους επιλογές πχ. αναθέσεις και επιχορηγήσεις και κρατική καλοπληρωμένη διαφήμιση αλλά και πολιτικές βλέψεις μιας και υιός του εκδότη κατέρχεται υποψήφιος με την ΝΔ..
  • Ούτε βέβαια τους βουλευτές της ΝΔ ( Αυγερινοπούλου και Νικολακόπουλο ) να πανηγυρίζουν και τον Περιφερειάρχη με τον μελίρρυτος λόγο του να πει τα απίθανα «στη Δυτική Ελλάδα, …ανεβάσαμε κατακόρυφα τις επιδόσεις και το επίπεδό μας.» και «Το ασχημόπαπο του χθες δεν έγινε ακόμα ο όμορφος κύκνος που εμείς ονειρευόμαστε.»
Μίλησε ο πρωθυπουργός πολλές φορές στην Αχαΐα, έκανε δηλώσεις, έδωσε και συνεντεύξεις είπε πολλά και δεν είπε άλλα.. και «ενδιαφέροντα» και υποβαθμιστικά που αφορούν την Ηλεία ….

Δρόμος «Πατρών-Πύργου».είπε ότι:
  • «Το έργο προχωράει πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει….» … «, όταν πήγα στην Πατρών-Πύργου διαπίστωσα ότι στο χρονοδιάγραμμα για το πρώτο κομμάτι, είμαστε τρεις μήνες μπροστά»
  • Μόνο που τεχνηέντως είπε για το πρώτο κομμάτι ότι είναι μπροστά … και χωρίς ποτέ να έχει παρουσιαστεί αναλυτικό πρόγραμμα κατασκευής του έργου και τις εργασίες που προβλεπόταν να εκτελεσθούν και να υπάρχει σύγκριση …άρα μπροστά από τίποτα … μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι το έργο καθυστερεί στην υλοποίηση του ..και εκτελείται κάτω από 1% κατά δήλωση του υπουργού υποδομών Κ. Καραμανλή και τέλος το 2031 (αν…) & τον παραχωρησιούχο «Ολυμπία Οδός» να καθυστερεί διότι ζητά αύξηση ωφελειών και επιδοτήσεων λόγω αύξησης κόστους των πρώτων υλών…
«Ολυμπία Οδός» προς.. «Πύργος – Ολυμπία» και «Πύργος -Τσακώνα» είπε ότι:
  • «θέλουμε να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε το δρόμο προς την Τσακώνα, Καλό Νερό και φυσικά να φτάσει στην Ολυμπία.»
  • Κατανοητό είναι πως η απάντηση είναι κενή προοπτικής υλοποίησης τους ..ούτε καν οι μελέτες δεν έχουν προχωρήσει ..και για το τμήμα «Χανάκια-Πύργος» ούτε κουβέντα…
Επαναλειτουργία Σιδηρόδρομου «Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα»
  • Δεν είπε τίποτα … δεν δεσμεύτηκε για τίποτα… μόνο για το σύγχρονο διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι την Πάτρα
…μόνο ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης για να καλύψει και να καλυφθεί από τις παλαιότερες δηλώσεις μίλησε για αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από Κάτω Αχαΐα μέχρι και τον Πύργο .. γενικώς και αορίστως …
Εκτός πλάνου υλοποίησης και αυτό εκθέτοντας όλους που εξήγγειλαν δημοπρατήσεις και έργα…
  • Πάει και ο Σιδηρόδρομος
Πανεπιστημιακές σχολές Ηλείας είπε ότι:
  • …μεταθέτοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του ιδίου … «τα πανεπιστήμιά μας να αποφασίζουν τα ίδια τα του οίκου τους. Τη διάταξη των δυνάμεών τους, τη γεωγραφική κατανομή των τμημάτων τους. Και το ίδιο έκανε και το Πανεπιστήμιο Πατρών .. δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να καπελώνει τα πανεπιστήμια ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη γεωγραφική τους οργάνωση.»
  • Παραβλέποντας ότι πρώτα το Υπουργείο Παιδείας άνοιξε και υπεστήριξε το θέμα και ότι το Προεδρικό Διάταγμα κατάργησης των Σχολών ΑΕΙ της Ηλείας συνυπογράφουν οι υπουργοί του Θ. Σκυκλακάκης, Ε. Συρίγος, Μ. Βορίδης… κα ότι το σχέδιο με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ είναι της κυβέρνησης …
  • Πάνε οριστικά (από την ΝΔ) οι Σχολές ΑΕΙ
Αποζημίωση Πυρόπληκτων-Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης είπε ότι
  • «Γνωρίζω ότι η «διαΝΕΟσις» έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Αναμένω και εγώ με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα» … «Ευτυχώς η περίπτωση αυτή είναι μικρότερης έκτασης, δεν μιλάμε για μια παρέμβαση της ίδιας έκτασης»
  • Δηλαδή κουβέντα για την Αποζημίωση των Πυρόπληκτων και το … «μεγαλόπνοο» σχέδιο ανασυγκρότηση της Ηλείας και αυτό στις καλένδες και στο πουθενά
Εκμετάλλευση κοιτάσματος (πετρέλαιο/φυσικό αέριο) Κατάκολου και αγωγός EastMed είπε ό,τι:
  • Κατάκολο: «Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου.»… «Για αυτό και αυτή την στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο»
  • EastMed: «δεν μπορώ να σάς πω κάτι περισσότερο πέραν του ότι στηρίζουμε το project. Αλλά η αγορά, τελικά, θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι.»
Συμπέρασμα :
  • Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Κατάκολο τέλος, εξέλιξη που εκθέτει τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη που πριν λίγες μέρες ζητούσε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανόρυξη των κοιτασμάτων και τον δήμαρχο Πύργου που επισκέφθηκε την Energeain Oil (εκτός τόπου και χρόνου)
  • Ο αγωγός EastMed που όλοι μιλούν (και δεν προσφέρει τίποτα στην Ηλεία..) … το μόνο που θα εισπράξει η Ηλεία (αν..) είναι η καταστροφή του Περιβάλλοντος και των Δασών της είναι ένα παραμυθάκι… που θα αποφασίσει η αγορά …και αυτή κοιτά αλλού…
  • Για επέκταση του αγωγού Φυσικού Αερίου στην Ηλεία ούτε κουβέντα..
Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία της Ηλείας είπε ότι:
  • «Η κα. Γκάγκα έχει επισκεφθεί παραπάνω από 70 νοσοκομεία στη χώρα…. Μπορεί να δίνει βραχυπρόθεσμες λύσεις, όμως μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται πιο δομικές παρεμβάσεις. Και ως προς το ζήτημα του προσωπικού, πώς θα προσελκύσουμε γιατρούς, πώς θα τους κρατήσουμε, πώς θα τους πληρώσουμε.».. «Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη όσμωση μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημόσιου τομέα. …»
Συμπέρασμα …
  • Δεν απάντησε για τις ελλείψεις, η Γκάγκα θεώρησε ότι έδωσε λύσεις (…. τα Νοσοκομεία της Ηλείας σε αποδρομή..),έθεσε εν αμφιβόλω την διατήρηση την παραμονή των υπηρετούντων ιατρών και την δυνατότητα πληρωμής τους και είδε την λύση στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας…
Διαχείριση Αρδευτικού δικτύου είπε ότι:
Απατώντας σε ερώτηση Αιτωλοακαρνάνα δημοσιογράφο «ποιος φορέας θα αναλάβει και τη συντήρηση και τη λειτουργία των αρδευτικών έργων» είπε ότι:
  • «χρειαζόμαστε έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού….. ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κυβέρνησης και στον κρίσιμο τομέα που έχει να κάνει με τα αιτήματα της διαχείρισης του νερού, ειδικά για σκοπούς άρδευσης.»… «οριζόντια διαχείριση του νερού»
Απλά και καθαρά ….
  • με απλά λόγια πέρασμα της διαχείρισης του Αρδευτικού Δικτύου της Ηλείας σε Ιδιώτες και τιμολόγηση της χρήσης θα έχει ενσωματώσει και τις αποσβέσεις και τα κέρδη του ιδιώτη επενδυτή» και σε ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος του νερού άρδευσης που θα εκτοξευθεί στα ύψη, θα καταστήσει ασύμφορες τις καλλιέργειες για τους μικρούς αγρότες
Άρδευση Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα Πηνειού.. είπε ό,τι
  • «Το αίτημα είναι δίκαιο και θα βρούμε τον τρόπο για να το ικανοποιήσουμε». .. «Με απόφασή μου ανατίθεται στο ΥΠΑΑΤ η επικαιροποίηση της μελέτης για την άρδευση του Κάμπου της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα του Πηνειού. Αυτό όμως δεν θα γίνει εις βάρος της Ηλείας. Αλλά αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία και έχουμε βάσιμες υποψίες ότι χάνουμε νερό στη θάλασσα, τότε το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα προσφέρει δίκαιη και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση»
Ευκρινώς απορρέει από τα παραπάνω ότι εξελίσσεται η υλοποίηση του έργου αυτού..
Όμως αυτό είναι μια απαράδεκτη και ταυτόχρονα «προδοτική» για τους Ηλείους εξέλιξη γιατί αφενός υπερβαίνει κόκκινες γραμμές όσον αφορά την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας, που είναι μεν είναι αποδεκτό η χρησιμοποίηση του νερού του Φράγματος Πηνειού για την ύδρευση της αλλά το νερό δεν επαρκεί λόγω τεράστιων προσχώσεων του ταμιευτήρα του Φράγματος Πηνειού (από τα 92 μέτρα βάθος έχουν άνω των 50 μέτρων -ήτοι το 54 % ελλείπει προς αποθεματοποίηση- και αφετέρου καταστρατηγεί τις θέσεις και προϋποθέσεις που έχουν δεσμευτεί άπαντες ..όλα τα κόμματα και όλοι οι φορείς….που είναι οι εξής :
  • Να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δικτύου στην Ηλεία, σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν ή να εκλείψουν οι σπατάλες και να είναι δεδομένη η περίσσεια νερού και κατά τις κρίσιμες περιόδους ξηρασίας.
  • Να προηγηθεί η επέκταση του αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Βουπρασίας με την εγκατάσταση και λειτουργία του αντλιοστασίου Α17 όπως ακριβώς προβλεπόταν από την αρχική μελέτη, καθώς και η ικανοποίηση των αιτημάτων της Δημοτικής Ενότητας Λεχαινών για άρδευση (επέκταση) εκτάσεων στα Ανατολικά Δ.Δ του Δήμου (Μπόρσι, Αγ. Χαράλαμπος, Μέλισσα, Αγ. Θεόδωροι).
  • Να γίνει αντικατάσταση των κανελλέτων με υπόγειους αγωγούς (καταιονισμό) στο 20% του συνολικού έργου.
  • Να γίνει ολοκληρωθεί η υδροδότηση των κατοίκων του Κάμπου της Ηλείας .
  • Να μελετηθούν και να διερευνηθούν τα υδάτινα αποθέματα του φράγματος Πηνειού σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την ένταση του προβλήματος της Λειψυδρίας .
  • Να μελετηθούν οι προοπτικές των αγροτικών καλλιεργειών της Ηλείας στο μέλλον και των αναγκών τους σε νερό .
  • Να προηγηθεί διαβούλευση ώστε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Ηλειακών φορέων και της Αυτοδιοίκησης και εφόσον οι παραπάνω όροι εκπληρωθούν και οι μελέτες μας το επιτρέψουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου