Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Κάποτε στην Ηλεία...(Σιδηρόδρομος Καβάσιλα-Κυλλήνη)

 Κάποτε στην Ηλεία...(Σιδηρόδρομος Καβάσιλα-Κυλλήνη)


  • Σιδηροδρομική Γραμμή Καβασίλων - Κυλλήνης (Καβάσιλα - Καρδιακαύτι - Βαρθολομιό - Νεοχώρι - Λιμάνι Κυλλήνης). Α/Α De Diedrich, μηχανοδηγός Κωνσταντίνος Λουμάκης (1995).

Τώρα γραμμές ξηλώθηκαν, στο αφέθηκαν συρμοί που λεηλατήθηκαν, οι Σιδηροδρομικοί Σταθμοί έπαψαν να υπάρχουν εγκαταλείφθηκαν και υποδομή που συνέδεε το Λιμάνι της Κυλλήνης με το Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο, τους Οδικούς άξονες αλλά και το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και μπορούσε μα μετεξελιχθεί σε διακομεταμιστικό  και μεταφορικό κόμβο, …εγκαταλείφθηκε

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΣΙΛΑ - ΚΥΛΛΗΝΗ - ΛΟΥΤΡΑ

  • Στις 10 Μαΐου 1890 υπογράφηκε η σύμβαση για κατασκευή γραμμής, που θα συνέδεε τα Καβάσιλα με την Κυλλήνη μήκους 16,385 χλμ. και το τμήμα Βαρθολομιό - Λουτρά Κυλλήνης, μήκους 10,847 χλμ. Η σύμβαση κυρώθηκε με νόμο στη Βουλή των Ελλήνων στις 30 Μαΐου 1890.
  •  Στις 29 Αυγούστου 1891 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Καβάσιλα - Κυλλήνη ενώ την 1 Ιουνίου 1892, λειτουργεί το τμήμα Βαρθολομιό - Λουτρά Κυλλήνης. Η χιλιομετρική αρίθμησή της, ξεκινούσε από το σταθμό των Καβασίλων, ενώ για το τμήμα προς Λουτρά, από το σταθμό Βαρθολομιού. Το πλάτος της γραμμής και εδώ ήταν μετρικό.
  • Το 1969 διακόπτεται η κυκλοφορία στη γραμμή Βαρθολομιό - Λουτρά, ενώ στο τμήμα Καβάσιλα - Κυλλήνη το 1993-6.

ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΣΙΛΑ – ΚΥΛΛΗΝΗ. & ΓΡΑΜΜΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ - ΛΟΥΤΡΑ

ΣΤΑΘΜΟΙ-ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΑΒΑΣΙΛΑ - ΚΥΛΛΗΝΗ

  • Καβάσιλα- Καρδιακαύτι-Βαρθολομιό-Νεοχώρι-Κυλλήνη

 ΣΤΑΘΜΟΙ-ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟ - ΛΟΥΤΡΑ

  • Βαρθολομιό-Λυγιά Ηλείας-Λουτρά Κυλλήνης (Λίντζι

Via Χαράλαμπος Βρυώνης  (Τίτλος -Εισαγωγή και video)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου