Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Γιορτή Σταφίδας Κρέστενας 1978-2002 μια γλυκεία ανάμνηση…

 Γιορτή Σταφίδας Κρέστενας 1978-2002 μια γλυκεία ανάμνηση…

 

«Η γιορτή της  Σταφίδας» τριήμερη πολιτιστική εκδήλωση με εκθέσεις, συναυλίες, φολκλορικούς χορούς,  που πραγματοποιούταν  το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με κύριο διοργανωτή τον Σύλλογο Φιλοπροόδων Κρεστένων και ήταν  αφιερωμένη στον αγρότη και στη μαύρη Κορινθιακή σταφίδα,  ενός από τα κύρια προϊόντα της περιοχής.

Του Γιάννη Σταθόπουλου

Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες δηλ. το τελευταίο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο πριν το  15Αύγουστο, χιλιάδες λαού όδευαν προς την Κρέστενα , όπου σε έναν θαυμάσιο χώρο διοργανώνοντο οι εκδηλώσεις της γιορτής της σταφίδας. Μιας Αγροτο-Πολιτιστικής εκδήλωσης πρωτοποριακής στο είδος της , ταυτότητα της Κρέστενας , που θεωρήθηκε από πολλούς την εποχή εκείνη σαν κοινωνική επανάσταση και αποτελούσε το καύχημα των Κρεστεναίων όπου γης.

Ποιός  δεν θυμάται τις πολυήμερες προετοιμασίες από όλο το λαό της Κρέστενας, τις διαφημιστικές εξορμήσεις της νεολαίας τα βράδια, το στήσιμο των περιπτέρων, που τιμούσαν τον Αγρότη, που πρόβαλαν τα παραδοσιακά προιόντα της περιοχής, που έστελναν μηνύματα για την Ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών?.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Σταφίδα, τα Σταφύλια και το Σταφιδόψωμο, που μοίραζαν οι κυρίες της Κρέστενας κατά την είσοδο των επισκεπτών στο χώρο της Γιορτής?.

Ποιός επισκέπτης δεν γεύτηκε το φημισμένο Κρεστενέικο Γιούλμπασι, ποιός δεν χόρεψε στο Λαϊκό Πανηγύρι της Γιορτής και ποιός δεν απόλαυσε τις συναυλίες από τους πιο εξέχοντες Έλληνες συνθέτες (Χατζηδάκης, Πλέσσιας, Μαρκόπουλος, Ανδριόπουλος, Χάλαρης κλπ) και τους τραγουδιστές Νταλάρας, Αλεξίου, Παπακωνσταντίνου, Μοσχολιού, Χαλκιάς, Γαργανουράκης, Λαβίνα,  Πουλόπουλος, Πασχάλης, Μητροπάνος, Αντύπας?.κλπ?.

Τέλος ποιος δεν θαύμασε τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Κρεστένων?.

Τώρα όλα αυτά είναι μια γλυκεία ανάμνηση.

Η γιορτή της σταφίδας και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Κρεστενων περιμένουν από τη νέα γενιά να τους  πάρουν στα χέρια τους.

Σε άλλο σημείωμα του( στην εφημερίδα Πρωινή το 2018 )  ο Γιάννης Σταθόπουλος αναφέρει

 

Κρέστενα Γιορτή Σταφίδας: Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί…

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, στα ΚΡΕΣΤΕΝΑ, από το 1978 μέχρι το 2003 διοργανωνόταν  από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ μία εκδήλωση, που ονομαζόταν ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ, προς τιμήν του προιόντος με το οποίο έζησαν οι πρόγονοί μας τις 10ετίες 1940-50-60-70. Ήταν μία αγροτικό-πολιτιστική εκδήλωση πανελλήνιας εμβέλειας, που συγκέντρωνε στο 3ήμερο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο πριν τον 15Αύγουστο περίπου  20.000 κόσμο κάθε χρόνο και περιελάμβανε Εκθέσεις Αγροτικού –Πολιτιστικού περιεχομένου, διαλέξεις, χορούς από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, συναυλίες από τους καλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές, παιδικές χαρές και ΛΑΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ για χορό μέχρι  το πρωί. Κατά την είσοδο των επισκεπτών προσφέροντο ΣΤΑΦΙΔΑ, ΣΤΑΦΥΛΙΑ και ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ. Μέσα στο χώρο της ΓΙΟΡΤΗΣ υπήρχαν πάγκοι φαγητών και ποτών και προσφερόταν το φημισμένο κρεστενέικο  ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ,που έφτιαχναν οι νοικοκυρές της ΚΡΕΣΤΑΙΝΑΣ. Στον σχεδιασμό, την οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων της ΓΙΟΡΤΗΣ βοηθούσαν όλοι οι πολίτες της . Είχε δηλ. το στοιχείο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

 

Από το 2003, ο Σ.Φ.Κ. έχει περιπέσει σε αδράνεια (έχουν να κάνουν εκλογές από το 2000) και έχει σταματήσει και η διοργάνωση της ΓΙΟΡΤΗΣ, η οποία θα γινόταν εφέτος 10-11-12/8/2018.

Αν και υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, που θέλουν να αναλάβουν τις τύχες του Σ.Φ.Κ., τα μέλη του Δ.Σ. αρνούνται  πεισματικά  να γράψουν νέα μέλη και να προκηρύξουν εκλογές.  Μήπως  θα πρέπει  να παρέμβει η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, η οποία σιωπά  επί 15 χρόνια. Γιατί άραγε ?????.- ΚΡΕΣΤΑΙΝΑ 8/8/2018 Γιάννης Σταθόπουλος πρώην  πρόεδρος ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ.

Στις φωτογραφίες ( που και αυτές είναι του Γιάννη Σταθόπουλου) κατά σειρά αρίθμησης…

 

1. Ο πρόεδρος του Σ.Φ.Κ. (Σύλλογος Φιλοπροόδων Κρεστένων) Γιάννης Σταθόπουλος στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΤΟ 1984 με τα μέλη του Δ.Σ. Λάκη Τσουκαλά,Θ.Γάβη και Λάμπρο Κοσμά.


2. 1978 -ΠΡΩΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣΧΩΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗ- ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ. ΝΙΟΝΙΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, Γ. ΚΑΓΚΟΥΡΑΣ.Γ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΔΑΓΚΑΡΗΣ. Ι. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Φ.Κ. Γ. ΛΑΛΟΥΝΤΑΣ.( ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΟΥ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ)==-


3. 1978-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ. Κ.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ,ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ, Γ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΟΥΛΑ ΚΩΛΕΤΤΗ, Ν. ΚΩΛΕΤΤΗΣ Λ. ΚΟΥΗΣ.=


4. Γιορτή Σταφίδας 1984 (Χορευτικο Συγκρότημα Σ.Φ.Κ.)


5. .Γιορτή Σταφίδας. Ο Γιώργος Δάγκαρης παρουσιαστής της Γιορτής (1978-1987)


6. ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ 1984.Ο εμπνευστής της γιορτής και πρόεδρος του Σ.Φ.Κ. καλωσορίζει τους χιλιάδες επισκέπτες


7. ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 1978.= Γ. ΚΑΓΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡ. ΤΟΥΡΗΣ, ΧΡ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ,ΓΙΑΝ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ


8. ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 1979.=ΒΟΥΛΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ.=


9. ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 1ο Δ.Σ. Σ.Φ.Κ.


10. Έκδοση Σ.Φ.Κ.



11. ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ1984. κατασκευή περιπτέρου ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Διακρίνονται μεταξύ άλλων: Σάκης Σταυρόπουλος, Λάμπρος Κοσμάς, Θοδωρής Σταθόπουλος, Νιόνιος Πανταζόπουλος (Μπολώτης)



12.ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΚΡΕΣΤΕΝΑ 1986. Δντής Κτηνιατρικής Τάσος Μπαχούρος,Σκουλαρίκης,Ν.Βουγάς πρόεδρος Σκιλλουντίων,Γιαννης Σταθόπουλος


13. Γιορτή Σταφίδας 1984 (Γιάννης Πουλόπουλος)


14 .ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 1984 - κεντρική είσοδος (Από αριστερά: Άνθιμος Νικολόπουλος, Βασίλης Χ. Τουρής, Γιάννης Σταθόπουλος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος) — μαζί με ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥΡΗΣ


15. ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ 1980: Ο Νομάρχης Ηλείας Γερ. Κουταβάς, ο πρ. κοινότητας κρεστένων Θ.Δρυμώνας, ο βουλ. Ρένος Πετραλιάς, ο πρ. του Σ.Φ.Κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο βουλ. Γ.Σκουλαρίκης, ο αντιπρ. Της κοινότητας κρεστένων Νιόνιος Χειμώνας, ο δ/τής της ΣΕΤΤΗΛ, ο αντ/δρος του Σ.Φ.Κ. Ν.Κόλλιας, ο Άγγελος Χατζημήτσος και ο δ/ντής του ΑΣΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ Ν.Σταματελόπουλος.  


16.      «Η γιορτή της  Σταφίδας» τριήμερη πολιτιστική εκδήλωση με εκθέσεις, συναυλίες, φολκλορικούς χορούς,  που πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με κύριο διοργανωτή τον Σύλλογο Φιλοπροόδων Κρεστένων και είναι αφιερωμένη στον αγρότη και στη μαύρη Κορινθιακή σταφίδα,  ενός από τα κύρια προϊόντα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου