Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

‎ Η «Βίλα Παπαλέξη» στην Κρέστενα έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ

 ‎ Η «Βίλα Παπαλέξη» στην Κρέστενα έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ


Η «Βίλα Παπαλέξη» βρίσκεται  στην ανατολική πλευρά της πόλης των Κρεστένων πρωτεύουσα του Δήμου Κρέστενας -Ανδρίτσαινας  στην Εοπαρχία Ολυμπίας του Νομού Ηλείας είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ που κτίστηκε το 1891 σαν κατοικία του Νίκου Παπαλέξη βουλευτή Ολυμπίας, (απόγονο του Μωράγιαννη Παπαλέξη) και αντιπροέδρου της Βουλής (με το κόμμα του Χ. Τρικούπη). Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Έργο Τέχνης,  Στη βίλα αυτή φιλοξενήθηκε το 1896 ο Γάλλος πολιτικός Κλεμανσώ, Πρωθυπουργός της Γαλλίας, σε περιοδεία του στην περιοχή.

Πανέμορφο και πρέπει να το πάρει το Δημόσιο ( Κράτος, Δήμος, Περιφέρεια ...) και να αποτελέσει τόπο και πνοή πολύτιμου ...εκθέσεων, συναυλιών, θεατρικών δρώμενων κλπ...

Γράφει ο Άγγελος Κωνσταντινίδης‎ στην ομάδα « ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ!»  στο οποίο ανήκουν και ορισμένες φωτογραφίες:

"Βίλα Παπαλέξη"

Κρέστενα Ηλείας

..Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Τσίλλερ που κτίστηκε το 1891 σαν κατοικία του Νίκου Παπαλέξη βουλευτή Ολυμπίας, (απόγονο του Μωράγιαννη Παπαλέξη) και αντιπροέδρου της Βουλής (με το κόμμα του Χ. Τρικούπη). Στη βίλα αυτή φιλοξενήθηκε το 1896 ο Γάλλος πολιτικός Κλεμανσώ, Πρωθυπουργός της Γαλλίας, σε περιοδεία του στην περιοχή.»

 

Τώρα πωλείται  και η αγγελία αναφέρει :

Περιγραφή Ακινήτου

Η Βίλλα Παπαλέξη, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Κρέστενα Ηλείας (Ξενοφώντος 173), απέχει 11χιλ. από την Αρχαία Ολυμπία και 8 χιλ. από την παραλία και τα Λουτρά Καϊάφα.

Η ανωτέρω Βίλλα έχει Εμβαδό 450τ.μ., κτισμένη σε κτήμα έκτασης 7.250τμ. εμπλουτισμένο με πλούσια βλάστηση και αιωνόβια δένδρα, είναι τυπικό δείγμα νεοκλασικού αρχοντικού της Σχολής Τσίλερ, που κτίστηκε το 1891 από το Νικόλαο Παπαλέξη - Βουλευτή Ηλείας και Αντιπρόεδρο της Βουλής επί Χαριλάου Τρικούπη.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι να τονισθεί πως η Βίλλα είναι διατηρητέα, όλο το συγκρότημα, περιβάλλεται από παλαιά λιθόκτιστη μάνδρα ύψους άνω των τριών (3) μέτρων, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Έργο Τέχνης, έχουν δε φιλοξενηθεί σε αυτή προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου καθώς και ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Κλεμανσώ.

Ακόμα, να τονίσουμε πως η συγκεκριμένη κατοικία παρουσιάστηκε στο βιβλίο Ηλεία Ολυμπιακή Γη πριν την αναπαλαίωσή της.

Η Βίλλα αναπαλαιώθηκε εξ ολοκλήρου κατά το διάστημα 2007-2009 και θεωρείται αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της Πελοποννήσου.

Χαρακτηριστικά Ακινήτου  :

Τιμή  € 1.200.000

Τιμή ανά τ.μ.   € 2.667

Εμβαδό  450 τ.μ.

Τύπος  Βίλα

Υπνοδωμάτια  5

Μπάνια 1

Περιοχή  Κρέστενα, Σκιλούντα

Εσωτερικά Χαρακτηριστικά 1 Κουζίνα, 1 WC, Τζάκι: Ναι, Επιπλωμένο: Οχι

Εξωτερικά Χαρακτηριστικά

Κήπος: Ναι, Επιφάνεια Οικοπέδου: 7250 τ.μ., Είδος δρόμου: Άσφαλτος

Επιπλέον Χαρακτηριστικά

Αποθήκη: Ναι, Οικιστική ζώνη, Ανακαινισμένο: Ναι, Έτος ανακαίνισης: 2009, Διατηρητέο: Ναι


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου