Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Η Κρουαζιέρα, τα Κρουαζιερόπλοια,το Κατάκολο, ο κίνδυνος του κορονοϊού και της διασποράς του και οι ευθύνες των τοπικών Αρχών..

 Η Κρουαζιέρα, τα Κρουαζιερόπλοια,το Κατάκολο, ο κίνδυνος του κορονοϊού και της διασποράς του και οι ευθύνες των τοπικών Αρχών..


Το Κατάκολο ως πύλη εισόδου τουριστών  και οικονομικών εσόδων δεν πρέπει να μετατραπεί σε πύλη εισόδου του κορονοϊού στον Πύργο και σε όλη την Ηλεία.

Καλώς να έρθουν τα κρουαζιερόπλοια στο Κατάκωλο είτε για ελλιμενισμό ( για τα ανενεργά λόγω πανδημίας)  με μόνο το πλήρωμά τους είτε για επισκέψεις με επιβάτες διότι το έχει ανάγκη η τοπική οικονομία τόσο του Κατακόλου, όσο και της Ολυμπίας…

Όμως κατά πόσο είναι έτοιμο το Λιμάνι και όλοι οι φορείς για να αντιμετωπίσουν και εμποδίσουν την πιθανή μετάδοση του κορονοϊού ?

Κατά την γνώμη μας  το λιμάνι είναι ανέτοιμο !

…αυτό καθιστά απολύτως υπεύθυνους τους  ανεύθυνους τους διαχειριστές  του θέματος που είναι  ο Δήμαρχος Πύργου και η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου για την πιθανότητα το Κατάκολο να αποτελέσει την πύλη ( ή ακόμη μια πύλη..) νέας εξάπλωσης του κορονοϊού

Η αντιμετώπιση ενός κορυφαία επικίνδυνου θέματος,  όπως είναι αυτό του Covid19 απαιτεί σοβαρότητα, όχι επιπολαιότητα, ουχί  προχειρότητα,όπως ανάλογη έχει επιδειχθεί στο παρελθόν με την το κρουαζιερόπλοιο «MSC Opera» που ελλιμενίστηκε στο Κατάκολο το Μάρτιο και ήταν διασπαρτής του Κορωναϊού ή τις συσκέψεις και συνεντεύξεις του Δήμου χωρίς μέτρα προφύλαξης  ….

Η πύλη εισόδου τουριστών  και οικονομικών εσόδων δεν πρέπει να μετατραπεί σε πύλη εισόδου του κορονοϊού στον Πύργο και σε όλη την Ηλεία.

Η ευθύνη για πιθανή τέτοια εξέλιξη ( είναι γνωστό που κατέληξε το άνοιγμα των συνόρων για τον Τουρισμό…στην νέα μεγάλη έξαρση της επιδημίας..) θα βαραίνει τον Δήμαρχο, το Λιμενικό Ταμείο και την κυβέρνηση βέβαια…

Στο λιμάνι αλλά και στις άλλες υπηρεσίες ( πχ Νοσοκομείο, ελεγκτικές υπηρεσίες κλπ) δεν έχουν τα απαραίτητα από εξοπλισμό, ούτε το επαρκές και ικανό ( αλλά και εκπαιδευμένο ) προσωπικό, μηδέ το έμπειρο  Διοικητικό Συμβούλιο  για να αντιμετωπίσει κρισιακές καταστάσεις..

Αν για το ελλιμενισμό για μακρόχρονο διάστημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον αποκλεισμό του πλοίου στο λιμάνι μέχρι να αποκλειστεί χρονικά  η περίπτωση μετάδοση του ιού,

για τις περιπτώσεις  των κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες, αποβίβαση στο λιμάνι, μετακινήσεις, επισκέψεις, επαφές σε καταστήματα, λεωφορεία, μουσεία και διάφορους χώρους, αυτά είναι επικίνδυνα….

Η αναφορά του Δημάρχου Πύργου περί  ετοιμότητας  επειδή υπάρχουν «δειγματοληπτικά τεστ μπορούμε να κάνουμε, έχουμε ήδη 400 τεστ, έχουμε τις θερμικές κάμερες, έχουμε τον χώρο του ιατρείου για παραμονή κάποιες ώρες σε όποιο ύποπτο περιστατικό» είναι αστεία και άκρως επικίνδυνη..

Το Λιμάνι Κατακόλου δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, οργάνωση και προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού ασφαλείας για την εφαρμογή και τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που αναμένονται αλλά και των μέτρων ασφαλείας.

Στο Λιμάνι Κατακόλου δεν έχουν  γίνει επιχειρησιακές, λειτουργικές και υγειονομικές παρεμβάσεις που θα απαιτούν ιδιαίτερη τεχνογνωσία, συντονισμό και γρήγορη λήψη αποφάσεων,  ώστε να υποδεχθεί ξανά τα κρουαζιερόπλοια.

 Πόσο έτοιμο είναι το Κατάκολο, σαν πρώτο λιμάνι προσέγγισης, για τη διαχείριση της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) που υποχρεωτικά θα παραδώσει το πλήρωμα του πλοίου, τη λήψη δειγμάτων από το περ. 3% των επιβατών, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και την τήρηση της τάξης, ροών διαχωρισμού επιβατών, ελέγχους ασφαλείας για όλα τα συναφή, με εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας;

Δεν είναι έτοιμο το Κατάκολο !

Πόσο έχει εναρμονιστεί με τις κατευθύνσεις της εγκυκλίου «Βασικές υγειονομικές απαιτήσεις των λιμένων - πυλών εισόδου της χώρας για την ετοιμότητα και ανταπόκριση έναντι του νέου στελέχους κορωνοϊού SARS-CoV-2» του Υπογείου Υγείας της  6/08/2020 ( πρόσφατης και άρα πότε πρόλαβε να ετοιμαστεί ?) (ολόκληρη η εγκύκλιος στην διεύθυνση   «https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7445-basikes-ygeionomikes-apaithseis-twn-limenwn-pylwn-eisodoy-ths-xwras-gia-thn-etoimothta-kai-antapokrish-enanti-toy-neoy-stelexoys-korwnoioy-sars-cov-2» ..που αναφέρει πολλά και υποχρεωτικά και οι ανελαστικές υποδείξεις υπερβαίνουν τις 100…

Για τα μεν κρουαζιερόπλοια με μακροχρόνιο ελλιμενισμό στο Κατάκολο (και αυτό που ήλθε και αυτά που θα έλθουν …) απαιτείται καραντίνα και εξετάσεις στο πλήρωμα επανειλημμένες ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν είναι φορείς μετάδοσης του κορονοϊού αλλά και αυστηρός έλεγχος και διαχείριση των αναγκαίων επαφών ( προμήθειες, έξοδοι, υπηρεσίες κλπ.)

Για δε τα κρουαζιερόπλοια αναψυχής με τουρίστες απαιτείται πολύ αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων, γιατί με βάση τις στατιστικές το 2-3% των επισκεπτών  είναι φορείς του covid19.

Αν δεν μπορούν, αν δεν έχουν τα μέσα, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και την οργάνωση να μην δεχτούν την προσέγγιση των κρουαζιερόπλοιων…

Δεν μπορεί να μπουν  στη ζυγαριά τα έσοδα από την Κρουαζιέρα και η υγεία και στην ζωή των Ηλείων

Στην υγεία και στην ζωή των Ηλείων και του κόσμου δεν υπάρχει «περίπου» και «θα δούμε»  και «κάπως θα τα καταφέρουμε»

Αν υπάρχει κίνδυνος λόγω ( οιαδήποτε λόγος ..) απλά λέμε:  «όχι στην Κρουαζιέρα»

Τα μέτρα είναι απαραίτητο να παρθούν με υπερβολή και απόλυτη υπευθυνότητα, άλλως διασπορά του κορονοϊού λόγω και μέσω της κρουαζιέρας θα βαραίνει απολύτως την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Πύργου.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου