Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Τα λυόμενα σχολεία και αίθουσες της Ηλείας πρέπει να κλείσουν, γιατί είναι ντροπή, είναι επικίνδυνα και ανεπαρκή

Τα λυόμενα σχολεία και αίθουσες της Ηλείας  πρέπει να κλείσουν, γιατί είναι ντροπή, είναι επικίνδυνα και ανεπαρκή  




Είναι γνωστό σε όλους ότι οι χρήση σχολικών αιθουσών προκατασκευασμένων  (βαρέως  ή ελαφρώς τύπου προκατασκευή) ή λυόμενων είναι προσωρινή ( συνήθως μετά από μια φυσική καταστροφή πχ. σεισμό) και η παράταση της χρήσης τους (που κατέστη μόνιμη) καθίστανται  επικίνδυνη για τους μαθητές και τους διδάσκοντες…


Η επιβάρυνση των αιθουσών, μετά από τόσα χρόνια χρήσης, είναι πολύ μεγάλη, όπως και οι φθορές καθώς παρατηρείται αποσύνθεση των υλικών και δεν λειτουργούν τα «στοιχεία» των εγκαταστάσεων

Το χειμώνα  παγώνουν και τρέχουν νερά της βροχής και τις θερμές μέρες η ζέστη είναι αφόρητη.


Οι λυόμενες αίθουσες δεν πληρούν τους βασικούς όρους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας, είναι πιά επικίνδυνες και οι μαθητές και τα νήπια πρέπει να βρεθούν σε κανονικά σχολεία για ισότιμους μαθητές 

Τα υλικά κατασκευής των αποδομούνται, σε πολλές η τοξικότητα που εκπέμπουν είναι αποδεδειγμένη, ο αερισμός  τους ανεπαρκής και η στοίβαξη μαθητών σε περιορισμένο και στενούς χώρους είναι προβληματική και επικίνδυνη πολύ περισσότερο την παρούσα περίοδο με την ισχυρή επικινδυνότητα του κορονοϊού/covid19 και σίγουρα δεν απορούν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στις λυόμενες αίθουσες για την αποφυγή της διάδοσης του ιού… με της ανάλογες επιπτώσεις σε Μαθητές, Διδάσκοντες αλλά και των συγγενείς των μαθητών….


Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, Ειδικά Σχολεία (αυτό και αν είναι εγκληματικό) στην Ηλεία επί πολλά χρόνια ( κυρίως από το 2008 και μετά ( σεισμός 8 Ιουνίου 2008) κάνουν μάθημα σε κουτιά

Τα στοιχεία που είχε δώσει στην Βουλή  το 2017 ( και ισχύουν απολύτως και σήμερα το 2020) περιγράφουν την άσχημη και εκτεταμένη κατάσταση της Προκάτ Εκπαίδευσης στην Ηλεία. «Λέει» λοιπόν το Υπουργείο :


«-Σε σύνολο 200 εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης(Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) στις 52 εξ αυτών γίνεται παράλληλα και χρήση λυόμενων οικίσκων. Υπογραμμίζεται ότι στην πλειοψηφία των σχολείων δεν υπάρχει εξ ολοκλήρου στέγασή τους σε προκάτ αίθουσες, αλλά μερική στέγαση επιμέρους λειτουργιών τους σε αυτές. Οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής στα όρια του νομού είναι πέντε (5) και στις τρεις (3) εξ αυτών καταγράφεται η χρήση λυόμενων κατασκευών, ενώ το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε προκατασκευασμένους οικίσκους.


-Σε σύνολο 66 εκπαιδευτικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Γυμνάσια και Λύκεια, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών κατηγοριών (ΕΠΑΛ, ΕΚ, Μουσικά, Εσπερινά)-στις 25 εξ αυτών γίνεται παράλληλα και χρήση λυόμενων οικίσκων. Υπογραμμίζεται ότι στην πλειοψηφία των σχολείων δεν υπάρχει εξ ολοκλήρου στέγασή τους σε προκάτ αίθουσες, αλλά μερική στέγαση επιμέρους λειτουργιών τους σε αυτές. Οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής στα όρια του νομού είναι δύο στεγαζόμενες και οι δύο αμιγώς σε προκατασκευασμένους οικίσκους
».

Δηλαδή  1 στα 4 σχολεία( από τα 200 τα 52)  κάνουν μάθημα σε λυόμενα, η  Παιδεία στην Ηλεία είναι λυόμενη, είτε σχολεία αμιγώς Λυόμενα είτε ορισμένες αίθουσες/τάξεις χρησιμοποιούν λυόμενες όπως . Καράτουλα, 1ο ΓΕΛ Πύργου, ΕΕΕΕΚ Πύργου, Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, Δημοτικού Σχολείου Νέας Μανωλάδας, Ειδικό Σχολείο Λεχαινών  κλπ.)


Οι Δήμοι της Ηλείας ως διαχειριστές των σχολικών μονάδων έχουν υποχρέωση περιφρουρήσουν την υγεία των Μαθητών, των Διδασκόντων αλλά και των συγγενών των μαθητών….να διεκδικήσουν την έγκαιρη παράδοση ολοκληρωμένων νέων σχολικών μονάδων ( πχ. κτίριο γυμνασίου - λυκείου Καράτουλα), την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και άμεσα την αξιοποίηση κλειστών μονάδων, την εξακτίνωση/αποκέντρωση  της εκπαίδευσης σε αυτές και όχι την συγκεντροποίηση τους  στα μεγάλα αστικά κέντρα ( που βέβαια αυτό απαιτεί δαπάνες για την Παιδεία και πολλές προσλήψεις εκπαιδευτικών)

Σωστά ο Δήμαρχος Πύργου αναφέρει για το Γυμνασίου/Λύκειο Καράτουλα ότι


«Είναι ντροπή πολιτισμική είναι υγειονομική βόμβα τα παιδιά να φοιτούν κάτω από αυτές τις εγκληματικές συνθήκες που η υγεία τους απειλείται άμεσα», «Σε αυτές τις «τρώγλες» φοιτούν οι μαθητές στο Καράτουλα», «είναι ντροπή πολιτισμική. Είναι απειλή για την δημόσια υγεία. Δεν θα υπογράψω να μπουν εκεί παιδιά, δεν θα πάω για παράβαση καθήκοντος.»

..αλλά για να μην είναι εντυπωσιοθηρικές αυτές του οι δηλώσεις ( πράγμα που  είναι ίδιον με αυτόν) πρέπει  να επιμείνει και να αντιμετωπίσει  και πολλές ανάλογες περιπτώσεις το Δήμο Πύργου..


Στον Δήμο Πύργου υπάρχει το 10ο  Δημοτικό Σχολείου Πύργου, οι αίθουσες του 2ου Δημοτικού Σχολείου, το 1ο  ΓΕΛ Πύργου, το ΕΕΕΕΚ Πύργου, το Δημοτικό σχολείο Αλποχωρίου κ.α.

…. και που για αυτά ισχύουν τα λεγόμενα του και ευελπιστώντας να είναι και πράξεις του…



Υ.Γ. :




1. Ελπίζω η βουλευτής την ΝΔ κ. Αυγερινοπούλου με την ίδια ζέση που κατακεραύνωνε το 2018 την τότε κυβέρνηση για το θέμα της ντροπής των λυόμενων σχολείων να κάνει την ανάλογη  κριτική και στην σημερινή …






2. Το αυτό ελπίζω και για τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρα  που μαζί με την σημερινή υπουργό  Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως προωθούσε αναφορά για το Γυμνασίου/Λύκειο Καράτουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου