Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Έβυθος…η κυκλική λίμνη των μυστηρίων της Ηλείας

 Έβυθος…η  κυκλική λίμνη των μυστηρίων  της Ηλείας

 


Ο Εβυθός είναι πολύ μικρή λίμνη στο Νομό Ηλείας και βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του Τραγανού Ηλείας εντός ιδιόκτητου αγρού, είναι μια λίμνη σε σχήμα κύκλου, η οποία πήρε το όνομα Έβυθος από μετατροπή - παραφθορά της λέξης Άβυθoς , που σημαίνει χωρίς βυθό.. Ονομάζεται και "Του παπά τ’ αλώνια".


Η υψομετρική διαφορά της με την θάλασσα είναι 8 μέτρα. Οι διαστάσεις της είναι περιπο 100 x 100 μέτρα.

 Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης από τα Λεχαινά είχε γράψει :

«Εβυθός ή του Παπά τ' αλώνια» είναι μια λίμνη μία ώρα μακριά από τα Λεχαινά, ανατολικά και στη μέση είναι άπατη. Όταν φυσάει βοριάς το νερό της αλμυρίζει,  γιατί έχει συγκοινωνία υπογείως με τη θάλασσα.»  

Ο Αντρεας Καρκαβίτσας έγραψε επίσης το διήγημα «Ο Εβυθός»


Πως δημιουργήθηκε κανείς δεν ξέρει μόνο Μύθοι υπάρχουνε... Περισσότερο μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου, γιατί παλιά πριν συμβεί κάποιο σεισμικό γεγονός, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι τα νερά στριφογύριζαν πάνω κάτω, και έβρισκαν ψάρια στους γειτονικούς αγρούς. Ανέφεραν ακόμη ότι μπορεί να επικοινωνεί με την θάλασσα γιατί το νερό είναι γλυφό. Βέβαια, το σχήμα της είναι ίδιο με το σχήμα λιμνών που σχηματίστηκαν από κρατήρες μετεωριτών.


Τον 8η Ιουνίου 2008 εντοπίσθηκε το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού των 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Δυτική Ελλάδα και είχε επίκεντρο την περιοχή της Ανδραβίδας δεν ήταν συνηθισμένος. Προήλθε από ένα ρήγμα που ναι μεν μπορεί να ήταν χαρτογραφημένο και λίγο γνωστό στους επιστήμονες - σεισμολόγους, αλλά ποτέ αυτοί δεν φανταζόντουσαν ότι μπορεί να δώσει τέτοια μεγάλη ένταση.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου