Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ηλεία, πανδημία κορωνοϊού, κίνδυνος και τα πολύ χειρότερα είναι μπροστά μας…

 Ηλεία, πανδημία κορωνοϊού, κίνδυνος και τα πολύ χειρότερα είναι μπροστά μας…


Σε περίοδο νέας έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού και με
  απρόβλεπτες τις εξελίξεις επέκτασης και επιπτώσεων της  στην υγεία και την ζωή των Ηλείων (όπως και όλης της Ελλάδας) είναι καταφανές και έκδηλο ότι δεν πάμε καλά,  καθόλου καλά  και μάλλον άσχημα, πολύ άσχημα …

Δεν αναφέρομαι στην ιατρική πλευρά (εμβόλιο κλπ.) και τα απαραίτητα ατομικά μέτρα και συμπεριφορές ( μάσκα, μέτρα προφύλαξής, συγχρωτισμός κλπ.) αλλά στην διαχείριση της από την πολιτεία  και το  σύστημα Υγείας και Περίθαλψης.

Η πολύ επικίνδυνη κατάσταση σε σχέση με την πανδημία κορωνοϊού που είναι σε έξαρση ( και θα ενταθεί..) καθορίζεται από ένα ανεπαρκές σύστημα Υγείας και Περίθαλψης, με μια απαράδεκτη προληπτική και κατασταλτική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση  (και την προσπάθειά της να κρύψει τις ευθύνες μεταφέροντας το όλο πρόβλημα στην ατομική ευθύνη) και τον αβοήθητο κρατικό μηχανισμό, με απάνθρωπη αντιμετώπιση από πολλούς πολίτες, αλλά και από την ανεύθυνη στάση αρκετών πολιτών είτε γιατί υποτιμούν  επικίνδυνη κατάσταση είτε γιατί είναι θύματα ( και θύτες με τις ενέργειες τους  …) συνωμοσιολογικών θεωριών και αντιλήψεων..

Οι διαχειριστές της εξουσίας στην Ηλεία (Βουλευτές, Περιφέρεια-περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες-, Δήμαρχοι κλπ.) αντιμετωπίζουν την επικίνδυνη και όλο μεγιστοποιούμενη κατάσταση της πανδημίας με επικοινωνιακούς όρους, αδυνατούν να αντιληφθούν το μέγεθος του  και την μελλούμενη μεγέθυνση του και το βουητό που έρχεται.., σιωπούν αντί να κραυγάζουν και να απαιτούν λύσεις και κρύβονται πίσω από φωτογραφήσεις με χαμογέλα και κούφιες δηλώσεις.

Έφτασε στο σημείο ο περιφερειάρχης να προβάλει την υποχρέωση του να μπει σε καραντίνα επειδή ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19, ως κατάσταση επίδειξης, προβολής και επικοινωνίας, αυτό το αυτονόητο που κάνουν εκατοντάδες Έλληνες και δεκάδες Ηλείοι… Αλλά όταν δεν έχεις να επιδείξεις κάτι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας προβάλεις  τον εαυτό σου …

Οι μόνοι που στέκουν όρθιοι και βγάζουν φωνή δικαίου είναι οι κυματοθραύστες της επιδημίας το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.   

 

Το  σύστημα Υγείας και Περίθαλψης στην  Ηλεία πάσχει, οριακά λειτουργεί και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει.

Τα κρισιακά προβλήματα έχουν σχέση με τις πολύ μεγάλες ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού και άλλου  προσωπικού,  οι οποίες επιτείνονται από την καταπόνησή του υπάρχοντος δυναμικού, τόσο λόγω των ελλείψεων( και άρα την υπερφόρτωση του) αλλά και λόγω των  αποχωρήσεων στελεχών ( που έγιναν και θα υπάρξουν) είτε λόγω επιλογής άλλων νοσοκομείων εκτός Ηλείας, είτε λόγω λήξης συμβάσεων, αποσπάσεων ιατρών (αναισθησιολόγος Νοσοκομείου Πύργου)   είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων και που θα ενταθεί έως το τέλος του χρόνου σε σημείο που θα καθιστά προβληματική έως αδύνατη του συστήματος Δημοσίας Υγείας στην Ηλεία.

Όπως λένε οι ίδιοι Ιατροί της Ηλείας:·

         «Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Αν θέλετε νοσοκομεία να προσλάβετε γιατρούς. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, το αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εκμηδένισης του ΕΣΥ και της μείωσης του κόστους της δημόσιας υγείας, κάνει το νοσοκομείο του Πύργου να αρχίζει να θυμίζει ένα άδειο πουκάμισο. Για  αυτό, μην εκπλαγείτε όταν στο τέλος του χρόνου, μετά και τις αποχωρήσεις των γιατρών που συνταξιοδοτούνται, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια ούτε καν τα βασικά τμήματα του νοσοκομείου. Και τότε “ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα”…».( Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Πύργου)

·         « η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, λειτουργεί με τρομακτικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και εφημερεύει σε επίπεδο Νομού χωρίς την παρουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (καρδιολόγου και παθολόγου) με ότι αυτό συνεπάγεται για τους νοσηλευόμενους Ηλείους ασθενείς,.. το νοσοκομείο Αμαλιάδας σε κλειστές εφημερίες να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, λιγότερο ακόμα και από τα όμορα Κέντρα Υγείας.»( Ένωση Ιατρών Ν.Μ. Αμαλιάδας)

Η πανδημία του κορωνοϊού ( που θα ενταθεί) έφερε στα όρια του το σύστημα Δημοσίας Υγείας στην Ηλεία, ανάδειξε εκκωφαντικά τις ελλείψεις του, χτυπά το σήμα κινδύνου  για τους Ηλείους.

Αντί η κυβέρνηση και το τοπικό πολιτικό σύστημα να σκύψει και να θεραπεύσει τον δημόσιο κίνδυνο με προσλήψεις, εξοπλισμό, κίνητρα  επιδίδεται σε στρεψοδικίες να παραπλανήσει τους Ηλείους.

Μιλά ανοήτως για Κέντρα Υγείας που  μπαίνουν «στη μάχη κατά του κορονοϊού» …. 3 Κέντρα Υγείας στην Ηλεία( Πύργου, Ζαχάρως, Γαστούνης)   ενώ είναι γνωστό πως αυτά λειτουργούν οριακά, δεν μπορούν να καλύψουν 24ωρη και επταήμερη λειτουργία και οι Δήμοι ζητούν ενίσχυσή τους για να καλύψουν κάποιες εφημερίες.

Μιλούν για νέες ΜΕΘ ενώ είναι πολύ πιθανόν να κλείσουν οι υπάρχουσες… λόγω έλλειψης ιατρών..

Επειδή τα δύσκολα είναι μπροστά ( και  για πολύ χρόνο …) ας κατανοήσουν κυβέρνηση και Ηλειακού πολιτικό σύστημα  ( Περιφέρεια, Δήμοι, Βουλευτές, Φορείς κλπ. ) ότι έχουν στα χέρια τους την Υγεία του Ηλειακού λαού και να φέρουν Ιατρούς, Νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, ασθενοφόρα, εξοπλισμό, αναλώσιμα κλπ. …

Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με φωτογραφήσεις και χαμόγελα αλλά με δαπάνες και σκληρή δουλεία.

Η διαχείρισης της πανδημίας

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό της διαχείρισης της πανδημίας τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά μετά την εκδήλωση  κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το μεγάλο θέμα που αναδεικνύεται είναι ποιος και ποια ομάδα συντονίζει στην Ηλεία τόσο για τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα όσο και για τις αναγκαστικές ενέργειες μετά την εκδήλωση κρούσματος ή κρουσμάτων, πως και ποιος ενημερώνει τους Ηλείους.

Οι  Ηλείοι αντί να ενημερώνονται επισήμως και υπεύθυνα, ενημερώνονται μέσω φημών, του «ράδιο αρβύλα» και των μέσων ενημέρωσης  που πολλές φορές δεν είναι ακριβή … και έτσι αντί συντεταγμένης δράσης έχουμε τα φαινόμενα πανικού, υπερβολών  και μυθευμάτων ή στην αντίθετη πλευρά την υποτίμηση, την άρνηση και την έξαρση θεωριών συνομωσίας.

Η κάθε κοινωνία στην επαρχία και στην Ηλεία έχει στενές επαφές, δεν έχει διαχωρισμούς  δηλαδή ένα κρούσμα σε μια δημόσια υπηρεσία  μπορεί να διαδώσει τον κορωνοϊό σε όλο το νομό ή ένα κρούσμα σε σχολείο δυνητικά μπορεί να διαδώσει  τον ιό σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα εντός του Δήμου αλλά και πέρα αυτού ( αφού έχουμε μετακινούμενους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές..).

Αλλά αυτό οι διαχειριστές της εξουσίας στη Ηλεία αδυνατούν να το καταλαβουν…

Όπου έχει παρουσιαστεί κρούσμα τα συνήθη φαινόμενα είναι

  • ·         η σύγχυση,  η ατομική προσπάθεια επίλυσης των αναφυομένων προβλημάτων ( καραντίνα, ιχνηλάτηση, διενέργεια τεστ και εξετάσεων των επαφών και του περιβάλλοντος του ύποπτου υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένου  κρούσματος λοίμωξης κλπ.),
  • ·         αντί των άμεσων επεμβάσεων ( εξετάσεις κλπ),η κεντρική συμβουλή είναι μείνετε σπίτια σας  και αφού επιμένετε με παραπεμπτικό (ηλεκτρονικά συνταγογραφημένο )  από ιατρό ( δηλαδή να πληρώσεις)  να διενεργηθεί τεστ στο Νοσοκομείο Πύργου ( μόνο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 8:30-9:30..)
  • ·         η στιγματοποίηση ή και η εγκατάλειψη των κρουσμάτων και  όσοι τίθενται σε καραντίνα να μην υπάρχει έλεγχος αν τηρείται.  
  • ·         οι κάποιες αναγκαίες δράσεις  και αντιδράσεις ( πχ. κλείσιμο καταστήματος, υπηρεσίας, σχολείου  κλπ.) είτε καθυστερούν είτε δεν  πραγματοποιούνται είτε επαφίονται στον όποια υπευθυνότητα διαθέτει ο κάθε πολίτης, επαγγελματίας, αρμόδιος κλπ.

Ως επί το πλείστον  λειτουργούν «εική και ως έτυχε»/ χωρίς σκοπό ή σχέδιο και στην τύχη….

Το σύστημα αντιμετώπισης είναι γραφειοκρατικό, βραδυκίνητο, πολλές φορές ανάλγητο και πολλάκις αναξιόπιστο (δεκάδες τεστ covid19 είναι αρνητικά στην δεύτερη εξέταση…), τα υγειονομικά πρωτόκολλα είτε δεν εφαρμόζονται ή έχουν μετατραπεί σε λάστιχο…

 

Ιδού μερικά παραδείγματα…:

 

1. Σε Δημόσια Υπηρεσία της Ηλείας

Προ ολίγων ημερών διαπιστώθηκε κρούσμα κορωνοϊού σε υπάλληλο  και αντί να προβούν σε άμεση εξέταση όλων των υπολοίπων υπάλληλων και να υποβληθούν και αυτοί σε τεστ κορονοϊού για να ερευνηθεί αν υπήρχε μετάδοση, ο καθένας από αυτούς μόνος και εναγώνια προσπαθούσε να κάνει τεστ …

Και δεν έφτανε αυτό  όταν υπήρξε απεύθυνση  στο Νοσοκομείο Πύργου τους κάλεσαν για τεστ μετά από τέσσερις  μέρες( από Πέμπτη στην Δευτέρα) αφού έχουν παραπεμπτικό από  ιδιώτη ιατρό ( επί πληρωμή).

Και ούτε αυτό έφτανε … γιατί ενώ δεν είχαν βγει τα αποτελέσματα των τεστ επανήλθαν στην εργασία τους … και αν ήταν φορείς …(ευτυχώς τα τεστ ήταν αρνητικά)…  θα υπήρχε ευρεία μετάδοση του ιού.

 

2. Σε Δήμους της Ηλείας

Τυχαία αποκαλύφθηκε σε Δήμο της Ηλείας κατά την έκδοση ταφής αποθανόντος  στην Αθήνα ότι κατέληξε από αυτόν τον ιό, χωρίς να έχει ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή από τον ΕΟΔΥ αλλά και  η κάτοικοι της κοινότητας… με ισχυρή την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού…    

Διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη Δήμου, χωρίς ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής  και των υπολοίπων εργαζομένων και εκ των υστέρων έγινε προσπάθεια  να αντιμετωπισθούν τα παρεπόμενα πιθανά προβλήματα (διάδοσης του ιού ) αλλά και με καθυστέρηση να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες ενέργειες ( κλείσιμο υπηρεσιών, καραντίνα, τεστ απολυμάσεις..)

 

3. Απανθρωπιά …Παράτησαν εργαζομένη με κορωνοϊό  στην τύχη της ..

Μια εργαζόμενη διαγνώστηκε σε Δήμο θετική στο covid19, αφέθηκε  στην τύχη της, δεν μπορούσε να μεταβεί σπίτι της ( η κατοικία ήταν σε άλλη πόλη..) και επί ώρες δεν έμεινε πλήρως εγκαταλελειμμένη (πράγμα που δείχνει την απανθρωπιά ανθρώπων και το δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας  σε αθλιότητα) .Ιδού πως περιγράφει την κατάσταση η Δ.Κ.Σ. σε ανάρτηση της:  

«Ειλικρινά αυτό που γίνεται σήμερα στην …… είναι εξωφρενικό. Όπως όλοι έχουμε μάθει ένα από τα κρούσματα είναι μια γυναίκα που είναι στο τομέα της καθαριότητας. Από το πρωί από τι έμαθα η γυναίκα προσπαθούσε να πάει σπίτι της γιατί δεν είναι κάτοικος …..και κανένας δεν την πήγαινε λες και έχει λέπρα. Με αποτέλεσμα να φτάσει 5 το απόγευμα να έρθει ασθενοφόρο με στολές για να πάει η γυναικούλα σπίτι της .Η πολιτική προστασία του δήμου ,ο δήμαρχος δεν έπρεπε να έχει βρει τρόπο να μεταφερθεί η υπάλληλος. Απεριγραπτα και τριτοκοσμικά πράγματα. Αν το ήξερα νωρίτερα θα την πήγαινα εγώ έλεος δεν έχουν λέπρα έναν ιός είναι γαμωτο .Μην φερόμαστε έτσι στους συμπολίτες μας, αύριο μπορεί να ήμαστε και εμείς στην θέση τους»

 

Τα αναγκαία, τα πρέποντα και τα ανθρώπινα

Αν στο αρχικό διάστημα  της επιδημίας υπήρχε δικαιολογία ( λόγω του πρωτόγνωρου και  πρωτοφανούς του φαινομένου ) τώρα δεν υπάρχει καμία…

Η τάση των κρουσμάτων και των θανάτων είναι αυξητική και τείνει στην μεγιστοποίηση …

Απέτυχαν στην επιδημιολογική επιτήρηση, εφαρμογή μαζικών τεστ δεν υπήρξε, η ιχνηλάτηση ανεπαρκής έως μηδενική και η απομόνωση κρουσμάτων ελλιπής και χωρίς έλεγχο και αυτά  

  • κυρίως εξαιτίας ελλιπούς προετοιμασίας και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας αλλά και του κρατικού μηχανισμού που παρά το ότι ο ελληνικός λαός με την στάση του παρείχε τον αναγκαίο χρόνο ( που έφτασε σχεδόν στο μηδενισμό των κρουσμάτων) η κυβέρνηση ανεπαρκής  δεν μπόρεσε  να τον αξιοποιήσει.. και ευθύνες της είναι τεράστιες και θα αποβούν μοιραίες (δυστυχώς) για πολλούς συμπολίτες μας.

 

Αυτές οι εγκληματικές αδυναμίες της κυβέρνησης την οδήγησαν στην υιοθέτηση ξανά περιοριστικών μέτρων, σε τοπικά lockdown, στην υποχρεωτική παραμονή στα σπίτια όλη την ημέρα, σε  απαγορεύσεις κυκλοφορίας το βράδυ και κλείνουν χώρους εστίασης και διασκέδασης, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τη διασπορά το πρόβλημα με όλα αυτά τα μέτρα όμως να  περιορίζουν την ταχύτητα διασποράς – χωρίς να «σταματούν» την πανδημία. Έχουν αξία ως «κέρδισμα χρόνου» αρκεί να υπάρχει ένας ορατός ορίζοντας που αυτός ο χρόνος θα αξιοποιηθεί. Διαφορετικά απλώς μεταθέτουν και «απλώνουν» στο χρόνο την πανδημία.  Κ

Ο καιρός αλλάζει, ο χειμώνας έρχεται και ο τρόπος της ζωής θα είναι αρκετά «χειμερινός», δηλαδή με μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων μετακινούνται σε κλειστούς χώρους με φυσικό αποτέλεσμα η διασπορά covid19 να καταστεί πιο εύκολη και πολύ πιθανόν ραγδαία και  ως εκ τούτου δεν μπορεί τα θέματα αυτά που θα οξυνθούν να αντιμετωπίζονται έτσι

  • ·         χωρίς επαρκές σύστημα Υγείας και Περίθαλψης
  • ·         με γραφειοκρατική αγκύλωση, τηλεφωνικά, δια μέσου Αθηνών  και εκ του μακρόθεν
  • ·         και απάνθρωπα…

Απαιτείται :

1.

Πλήρης στελέχωση και λειτουργία των Νοσοκομείων της Ηλείας, των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων με  μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και βεβαίως των 6+7 ΜΕΘ του Νοσοκομείου του Πύργου. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

2.

 Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες κλπ), μείωση των μαθητών ανά τάξη, αύξηση των αιθουσών.

3.

Επαναλαμβανόμενα τεστ σε χώρους ισχυρού συγχρωτισμού…( σχολεία, υπηρεσίες, καταστήματά υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.) ..

4.

Η ανάγκη που προκύπτει είναι η ύπαρξη ενός Πανηλειακού ρυθμιστικού  κέντρου  και συστήματος ικανού να συντονίζει, επεμβαίνει, απαιτεί και ενεργεί σε απευθείας επαφή  με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας άμεσα και ουσιαστικά και βέβαια να ενημερώνει τους Ηλείους πολίτες.

Παράλληλη συγκρότηση  σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας το σχολείο αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Υποτίθεται αυτό τον  ρόλο θα υλοποιούσαν τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας /ΣΟΠΠ ( Νομού ή Δήμων με τους επικεφαλής αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους  ) αλλά αυτά και δυσκίνητα είναι, αλλά ανενεργά και δεν είναι πλαισιωμένα από ειδικούς επιστήμονες και ειδικούς και τέλος πάντων το μέγα θέμα αυτό δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιου δήμαρχου ή αντιπεριφερειάρχη ή προϊστάμενου  κλπ.

5.

Κινητοποίηση της ανθρωπιάς των Ηλείων  και της μεγέθυνσης των διεκδικήσεων ..

 

«Οι καιροί ου μενετοί»

Όλοι το ίδιο είμαστε… ο « εχθρός» αόρατος αλλά κοινός ( κορωνοϊός)

 και ευθύνες ορατές  και έχουν όνομα ( κυβέρνηση και Ηλειακό πολιτικό σύστημα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου