Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Οικολογική καταστροφή στην παραλία του Άγιου Ηλία Πύργου

 Οικολογική/περιβαλλοντική  καταστροφή στην παραλία του Άγιου Ηλία Πύργου



Ένα πρωτοφανές  περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στην παραλία του Άγιου Ηλία Πύργου, μεταξύ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «
Aldemar» και του παραθαλάσσιου οικισμού του Αγίου Ηλία στον Πύργο της Ηλείας. καταστρέφοντας ένα σημαντικό φυσικό βιότοπο με αμμοθίνες !

Σε μια τεράστια έκταση 110.000 τετραγωνικών μέτρων ή 110 στρεμμάτων   εδώ και δυο χρόνια (αλλά με ένταση τις τελευταίες μέρες)  ισοπεδώνονται αμμοθίνες, εκχερσώνονται δασικά και θαμνώδη παραλιακά οικοσυστήματα (  Αρμυρίκια, το θαλασσόκεδρους, Λυγαριές, αγριελιές κλπ.) και καταστρέφουν την βλάστηση των αμμοθινών και τα φυτά  (Αμμόφιλα, Κρίνος της παραλίας ή της Παναγίας -προστατευόμενο είδος, Αγρόπυρο, Γαλανάγκαθο,  Αθάνατο, Κάπαρη, Κάρδαμο κλπ).


Η καταστροφή των 110 στρεμμάτων  αμμοθινών/θινών του Αγίου Ηλία, που αποτελούν από τους τελευταίους εναπομείναντες αμμολοφικούς/ αμμοθινικούς  σχηματισμούς  με μπουλντόζες και πολύ μεγάλα τρακτέρ ( τα φρεζάρουν !!!) πέρα από

·        


την  καταστροφή της χλωρίδας τους  αλλά και  της πανίδας (αμμόσαυρα, πτηνά, Νεροχελίδονο, περιοχή φωλιάσματος αρκετών προστατευόμενων ειδών πουλιών, τόπος που φωλεοποιεί  και η θαλάσσια χελώνα Caretta carettaκαι )

·         της αισθητικής αξίας τους επίσης αυτών των περιοχών τους

·         αίρουν  και η προστασία  που προσφέρουν οι θίνες από τη διαβρωτική δράση της θάλασσας.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτάσεις όπισθεν των αμμοθινών τα είναι ιδιοκτησίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Aldemar»  και προφανώς δεν είναι αμέτοχη η επιχείρηση στο συνεχές και αποτρόπαιο έγκλημα που συντελείται …εκτός βέβαια αν δεν είδαν και δεν άκουσαν.

Η περιβαλλοντική καταστροφή σύμφωνα με πληροφορίες συντελείται με πρόσχημα την καλλιέργεια την αμμοθινών….( αν είναι δυνατόν) αλλά προφανώς (προ) ετοιμάζει την επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και οι αμμοθίνες θα κόβουν την θέα….


Τα αμμοθινικά οικοσυστήματα  είναι προστατευόμενα γιατί για να σχηματιστεί ένα αμμοθινικό σύστημα χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια, ενώ για να καταστραφεί μόνο λίγες ώρες..

Τμήμα της  κατακρεουργούμενης περιοχής είναι τμήμα του αιγιαλού ( που απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβασή  και υπόλοιπη ανήκει στην παραλία.  

Βέβαια η μη οριοθέτηση των ζωνών Αιγιαλού και Παραλίας  έχει επιτείνει την αυθαιρεσία  και την παρανομία …

Οι επεμβάσεις είναι σε γνώση …

·       


  των Λιμενικών Αρχών που ουδέν πράττουν ( γιατί άραγε ?) και βέβαια

·         του Δήμου Πύργου που και αυτός ουδέν πράττει αλλά

·         της Αστυνομίας και

·         της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μιας και ο περιφερειάρχης συχνά φιλοξενείται εκεί (δεν τα έχει δει άραγε ?)  όπως και ο πρώην πρωθυπουργός που από ότι λέγεται έχει παραχωρήσει την έκταση αυτή στο ξενοδοχειακό συγκρότημα…


Αεροφωτογραφίες και απεικονίσεις υπάρχουν της περιοχής ώστε να πιστοποιηθεί το μέγεθος της καταστροφής, να αποδοθούν ευθύνες και να μην συγκαλυφθεί  το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η πολιτεία (Κράτος, Κυβέρνηση, Δήμοι, Περιφέρεια. Δικαιοσύνη..) θα δράσει ή θα αδρανήσει ?

Οι πολίτες και οι οικολογικές οργανώσεις θα δράσουν ?

 




Σημειώσεις:

1:

Οι πρώτες φωτογραφίες είναι ολίγων ημερών μετά  τις εκχερσώσεις και τα ...φρεζαρίσματα και  οι υπόλοιπες δείχνουν την προτέρα κατάσταση των αμμοθινών προ των ισοπεδώσεων και βέβαια αν έχει κάποιος/α  φίλος/η άλλες σχετικές φωτογραφίες καλό είναι να τις δημοσιοποιήσει.

2:

Αιγιαλός είναι «η ζώνη ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα κατά τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της, προστατεύεται από την πολιτεία και έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα.». « Παραλία είναι «η ζώνη της ξηράς που ξεκινά από τον αιγιαλό και «συνδέει» την ξηρά με τη θάλασσα- τουλάχιστον 30 και μέχρι 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού- ενώ επιτρέπεται υπό όρους το δομημένο περιβάλλον»

3.

Οι αμμοθίνες είναι μικροί αμμόλοφοι, οι οποίοι δημιουργούνται από τη δράση του ανέμου σε παραλίες που έχουν αμμουδιά και αποτελούν μεταβατική ζώνη από τη θάλασσα στην ξηρά.

Οι αμμοθίνες αποτελούν επίσης εξαιρετικά οικοσυστήματα για τη προστασία της ξηράς, γιατί απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών.

Τα αμμοθινικά οικοσυστήματα είναι πολύ ευαίσθητα συστήματα και φιλοξενούν φυτά και ζώα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουν προσαρμοστεί να ζουν μόνο σε αυτές τις περιοχές και πουθενά αλλού.































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου