Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Το σκάνδαλο της Τριανταφυλλιάς (με τα απορρίμματα της Ηλείας )

 Το σκάνδαλο της Τριανταφυλλιάς (με τα απορρίμματα της Ηλείας )


Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς… Ένα σκάνδαλο που (δεν ! ) ανακυκλώνεται και  θάβεται… και κάποιοι κερδίζουν…


Πλήρης  και στα όρια του κορεσμού πρέπει να θεωρείται ο ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην  περιοχή Τριανταφυλλιάς ( στα όρια των Δήμων Πύργου και Ήλιδας που είναι ο χώρος επεξεργασίας των απορριμμάτων των επτά Δήμων της Ηλείας και ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας)  με αποτέλεσμα να θεωρείται προβληματική στο άμεσο προσεχές μέλλον  η λειτουργία του και απορρόφηση των απορριμμάτων  της Ηλείας και με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την υγιεινή των Ηλείων.


Το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει  πως ο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς με δυνατότητα απόθεσης υπολειμμάτων  450.000 m3 είναι  υπό πλήρωση 4 χρόνια μόλις μετά την έναρξη λειτουργίας του από το 2016…. με όριο λειτουργίας τουλάχιστον τα 10 χρόνια ( που επεκτείνονταν περισσότερο αναλόγως με τη αύξηση/βελτίωση  της ανακύκλωσης στην πηγή από ου Δήμους της Ηλείας)  


Υποτίθεται  ότι προ της  εναπόθεσης στον ΧΥΤΥ  των απορριμμάτων θα υπόκειντο σε επεξεργασία από την «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας- ΜΟΜΑΚ Ν. Ηλείας», η οποία θα προέβαινε στην προεπεξεργασία, ανακύκλωση και κομποστοποίηση 73.000 τόνων /έτος αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) προερχομένων από τον νομό Ηλείας και το μειούμενο κατά 35-50%(των απορριμμάτων)  με το τελικό υπόλειμμα 36.500 τόνοι/έτος θα όδευε το μη ανακυκλώσιμο ή ανακτήσιμο υπόλειμμα των εργασιών διαχείρισης, στη λεκάνη (κύτταρο) του ΧΥΤΥ.

Αντί αυτού ο ΧΥΤΥ  είναι κορεσμένος ( εγγίζει το 80 -85 %) δηλαδή εντός τριών ετών έχουν εναποτεθεί (υποτίθεται ) υπολείμματα απορριμμάτων άνω των 350.000 τόνων,  ήτοι 90.000 τόνοι κατά έτος λειτουργίας του,  περίπου τριπλάσιοι από τους 36.500 τόνοι/έτος που προβλέπονταν…

Η εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν είναι οι εξής απλές δυο …. :


  1. ·        
    Ή τριπλασιάστηκε (!!!)  η ποσότητα  των απορριμμάτων  που διοχετευόταν προ επεξεργασία από του Δήμους της Ηλείας στην «Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης» … και προϋπόθετε βέβαια τον τριπλασιασμό της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων από τους Ηλείους αλλά και την εισαγωγή από άλλους Νομούς..( π.χ. Ζάκυνθος, Αχαΐα κλπ.)  
  2. ·         Ή δεν υπήρχε  καμιά «Ανακύκλωση και Κομποστοποίηση» , δεν υπήρχε υπόλειμμα και τα απορρίμματα πήγαιναν ανεπεξέργαστα στον ΧΥΤΥ που μετατράπηκε σε ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).

Επειδή  η κοινή λογική οδηγεί στην δεύτερη εξήγηση (μη αποκλειομένης της εισαγωγής απορριμμάτων… από άλλους νομούς..)

  • …και τα παρεπόμενα  θέματα και ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ μεγάλα και όζουν( χειρότερα από τα σκουπίδια)  αλλά και καίνε … :

Το θέμα : 


Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της λειτουργίας της «Κινητής Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας» και την «προεπεξεργασία, ανακύκλωση και κομποστοποίηση 73.000 τόνων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) προερχομένων από τον νομό Ηλείας», την « λειτουργία του παρακείμενου ΧΥΤΥ» και την «διάθεση του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ»,  αμειβόταν  (και αμείβεται) , με 50 ευρώ τον τόνο ήτοι έχει λάβει 18.000.000 ευρώ ( 360.000 τόνοι Χ  50 € / τόνο) .

  • Γιατί  έλαβε αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά χωρίς να ανακυκλώνει και κομποστοποιεί  μέρος ( το 50% των απορριμμάτων  ) ?

Η ζημία  για τους Ηλείους και το δημόσιο συμφέρον είναι διπλή…


  • 1.  Έχει αμειφθεί για έργο που δεν παρείχε ( και αυτό κάπως ονομάζεται με νομικούς όρους…).
  • 2. Κορέσθηκε (γέμισε ..) ή τείνει να κορεστεί  ο ΧΥΤΥ και  αυτό δημιούργει την ανάγκη επέκτασης του  ( που ήδη δρομολογείται από τον Μάιο του 2020  … )  και άρα δαπάνη νέα με χρήματα του ελληνικού λαού  και πλήρωση του του ΧΥΤΥ  σε μικρό χρονικό διάστημα ( 1-1,5 έτος) που θα δημιουργήσει πάλι τεράστια προβλήματα στη αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας Θυμίζω ότι με βάση τις προδιαγραφές ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας του ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς ήταν τα 10 χρόνια, δηλαδή έως το 2026 .. και πέραν αυτού (αν βελτιώνονταν η ανακύκλωση  στην πηγή)  

Επειδή πιθανόν να επιχειρήσουν να διαψεύσουν τα γραφόμενα αυτά, ..


1.  Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

2. Να δοθούν παραστατικά και αποδείξεις που να αποδεικνύουν την μεταφορά χιλιάδων τόνων ανακυκλώσιμων  υλικών ( που υποτίθεται ανέκτησαν από τα απορρίμματα)  και σε ποια εταιρεία ανακύκλωσης μεταφέρθηκαν.


3. Να γίνει δημόσια ενημέρωση για τις ποσότητες  του «κομπόστ τύπου Α» (το υγειονοποιημένο και σταθεροποιημένο κομπόστ που προκύπτει από την επεξεργασία σύμμεικτων αστικών αποβλήτων) που παρήχθηκαν και που αξιοποιήθηκαν .

4, Να  απαντηθεί με στοιχεία αν τηρούνταν οι  όροι  της « Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Εργοστάσιο  Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και  Χώρος Υγειονοµικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Νομού Ηλείας». Γιατί δεν τηρούνται !!!!!!!!!!!!!

5. Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για αυτά όλα …


Και τέλος ένα μεγάλο ερώτημα

Οι αιρετοί της Ηλείας ( Δήμαρχου κλπ, νυν και τέως)  καθώς οι πρόεδροι και τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων /Φο.Δ.Σ.Α Ηλείας  (νυν και τέως) που έχει την ευθύνη λειτουργίας του  ΧΥΤΥ  Τριανταφυλλιάς αλλά και της  εταιρείας που   λειτουργεί την «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας- ΜΟΜΑΚ Ν. Ηλείας»,…


…είδαν  κάτι, κατάλαβανε κάτι,   και αν δεν κατάλαβαν γιατί … ? και αν δεν είδαν γιατί  …αόμματοι είναι  ?

...όλοι καταλαβαίνουν αλλά κάνουν το κορόιδο  και σωπαίνουν….  ( που έλεγε και η  Ρίτα Σακελλαρίου..)

 

Σημείωση :

Επισημαίνεται ότι στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς έπρεπε να εκτελούνται εργασίες διαχείρισης σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων με τη χρήση προσωρινών εγκαταστάσεων χωροθετημένες  στην περιοχή του υφιστάμενου χώρου και θα διατεθεί και το μη ανακυκλώσιμο ή ανακτήσιμο υπόλειμμα των εργασιών διαχείρισης, στη λεκάνη (κύτταρο) του ΧΥΤΥ με τον εξής τρόπο διαχείρισης:

1. Εγκατάσταση εισόδου και υποδοχής, στην οποία εκτελείται η ζύγιση, εκκένωση και υποδοχή των εισερχομένων ΑΣΑ.

2. Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης: 2.1. Τεμαχισμός – σχίσιμο σάκων. 2.2. Διαχωρισμός των ΑΣΑ σε χονδρόκοκκο και λεπτόκοκκο κλάσμα με χρήση περιστροφικού κόσκινου. 2.3. Χειροδιαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από το χονδρόκοκκο κλάσμα, με διάθεση του μη ανακυκλώσιμου – ανακτήσιμου προϊόντος της στο ΧΥΤΥ για ταφή.

3. Κομποστοποίηση του λεπτόκοκκου κλάσματος σε κλειστές και στεγανές μεμβράνες τύπου γεωσωλήνα, που υφίστανται εξαναγκασμένο αερισμό δια εσωτερικού δικτύου σωληνώσεων τροφοδοτούμενου από φυσητήρες.

4. Ραφινάρισμα του προϊόντος της Κομποστοποιήσης με χρήση κόσκινου προς διαχωρισμό του σε αδρομερέστερο και λεπτομερέστερο κλάσμα. Το πρώτο κλάσμα οδηγείται προς ταφή στο ΧΥΤΥ, ενώ το δεύτερο δύναται να χρησιμοποιηθεί ως υλικό κάλυψής του, ή σε άλλες νόμιμες χρήσεις κομπόστ τύπου Α.

5. Διοχέτευση των διασταλαγμάτων (στραγγισμάτων) από την εγκατάσταση εισόδου και υποδοχής και από το άνοιγμα των γεωσωλήνων κομποστοποίησης, προς την εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων του ΧΥΤΥ προς επεξεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου