Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Δεν φταίει ο καιρός, αλλά ο κακός τους ο καιρός.…Πλημμύρες στη Ηλεία, μια ακόμη αποτυχία των … επιτυχημένων…

Δεν φταίει  ο καιρός, αλλά ο κακός τους ο καιρός.…Πλημμύρες  στη Ηλεία,  μια ακόμη αποτυχία των … επιτυχημένων…


Ο καιρός, οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν και εξελίσσονται με  ήπιες και έντονες καταστάσεις και συνθήκες, που μάλιστα θα επιδεινώνονται λόγω της επίδρασης της Κλιματικής Αλλαγής.

Η  συντεταγμένη πολιτεία, το κράτος, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, υπάρχουν  για να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα, να παίρνουν μέτρα πρόληψης ( ελέγχους/συντηρήσεις  φρεατίων, αποστραγγιστικού και αποχετευτικού δικτύου, χειμάρρων, ποταμών, με καθαρισμούς δρόμων , τεχνικών οδικών δικτύων (γέφυρες, σωληνωτά κλπ από φερτά υλικά κλπ).


Αυτό το να έχουν πλημυρίσει  τα πάντα στην Επαρχία Ολυμπίας ( Δήμοι Ζαχάρως και Κρέστενας –Ανδρίτσαινας), στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας  και πρώην Λίμνη Αγουλινίτσας έχει γίνει νυν και οι δήμαρχοι, Περιφέρεια και λοιποί να δηλώνουν ότι τα έχουν καταφέρει, να είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ νοητικά…

Στο επιτυχημένο αποτέλεσμά τους των αντιπλημμυρικών «δράσεων» τους οφείλεται που ξεχείλισαν, ποτάμια, ρέματα, αποστραγγιστικά, πλημμύρισαν


σπίτια και καταστήματα, πνίγηκαν και  καταστράφηκαν καλλιέργειες, ο Αλφειός παρέσυρε χωράφια, αποκλείστηκαν χωριά, αντλιοστάσια ύδρευσης καταστράφηκαν, γεφύρια παρασύρθηκαν  

Τα κατάφεραν επιτυχώς οι ικανότατοι να πλημμυρίσει ο βιολογικός καθαρισμός της Αρχαίας Ολυμπίας, εγκατάσταση που αποτελεί μέρος τους συστήματος απορροών (των λυμάτων)  ενός Δήμου , είναι για βραβείο….

Έκαναν πολύ καλά δουλεία τος , άριστα μπορώ να πω  και για αυτό η λίμνη


Καϊάφα επεκτάθηκε στις γύρω περιοχές… πλατύνθηκε και έκανε καταστροφές..

Έκαναν πολύ καλά δουλεία τους, εξαιρετικά μπορώ να πω και για αυτό η πρώην λίμνη της Αγουλινίτσας επανήλθε στην φυσική της κατάσταση και ίσως επειδή το αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο του Επιταλίου λειτουργούσε μια αντλία και για αυτό ξανάγινε λίμνη και τώρα που δεν λειτουργεί ούτε αυτή  η μια αντλία (άρα καμία) η λίμνη θα γίνει θάλασσα…( δίπλα της είναι…)


Πόσο καλά κάνει αυτό που υποχρεούται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας/ΠΔΕ, ο αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας ( και οι αποδέλοιποι ομόβαθμοι του..) και ο ΓΟΕΒ όταν τα αποστραγγιστικά κανάλια είναι ακαθάριστα και τα αντλιοστάσια  υπολειτουργούν ή είναι εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τεράστιες εκτάσεις και να καταστρέφονται αγρότες, καλλιέργειες… και να μιλούν καταμεσής του χειμώνα για αντιπλημμυρικά έργα και συντήρηση των αντλιοστασίων ?


Έκαναν καλά την δουλειά τους μάλλον επειδή δεν θρηνήσαμε ζωές ας είναι καλά η Πυροσβεστική που έδρασε άλλη μια φορά αποτελεσματικά και σωτήρια….

Επαίρονται και αυτοθαυμάζονται ότι κατάφεραν, αλλά για ότι κακό έγινε φταίει ο καιρός, η έντονη βροχή και οι κακοτεχνίες, αυτοί πάντως όχι δεν φταίνε, δεν έχουν καμία ευθύνη, τα κάναν όλα τέλεια..   

Τον κακό τους τον καιρό (και τον ανάποδο τους χρόνο!)


Όταν συνεδρίαζαν τα «Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας /ΣΟΠΠ» της Περιφέρειας  Ηλείας και των Δήμων γιατί δεν  εντοπίστηκαν  τα προβλήματα και δεν έγιναν παρεμβάσεις π.χ. για το γεφύρι του ΟΣΕ στον Κακόβατο και στον Δήμο Κρέστενας-Ανδρίτσαινας?

Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι μελέτες και οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ και όλο αυτοσχεδιάζουν ?


Τα ρίχνουν όλα στα έντονα καιρικά, αλλά  Δήμοι, οι Περιφέρειες, το κράτος , ο ρόλος τους δεν είναι ακριβώς να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα και να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση τους και την μη αρνητική επίδραση στους πολίτες και Δημότες ; Στα φυσιολογικά καιρικά  φαινόμενα δεν χρειάζεται κάτι (άντε καμιά ομπρέλα και καμιά γαλότσα από τους  πολίτες), στα μη συνηθισμένα απαιτείται και χρειάζεται η συνδρομή της πολιτείας..


Όταν μια επιδείνωση  του καιρού, αναμενόμενη και προαναγγελθείσα και η πόλη  γίνεται «Βενετία», όταν περιοχές σε όλους μας γνωστές γίνονται «λίμνες», όταν οι ίδιοι χείμαρροι και τα ποτάμια ξαναπλημμυρίζουν, όταν  ένα καιρικό φαινόμενο  υπερβαίνει την μέτρια ένταση και γίνεται ο «κακός χαμός»  και  «το έλα να δεις», αυτό σημαίνει : ελαχίστη πρόνοια - αδυναμία πρόληψης - έλλειψη σχεδιασμού και ανικανότητα.

Και δεν είναι μόνο ο καιρός.


Οι κακοτεχνίες, τα μπαζωμένα ρέματα, οι ανύπαρκτοι οι βουλωμένοι υπόνομοι, τα ακαθάριστα ποτάμια  και ο χείμαρροι  είναι ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας, των Δήμων.

Είναι το μπάζωμα των ρεμάτων, είναι η οικοδόμηση πάνω στα μπαζωμένα, είναι ο ελλιπής καθαρισμός των φρεατίων, είναι η έλλειψη αποστραγγιστικών και αντιπλημμυρικών έργων, είναι η παντελής απουσία προληπτικής πολιτικής σε συνδυασμό με την διαρκή


αποδυνάμωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των προβλημάτων.

"...και λένε τα ανακοινωθέντα φταίει ο κακός ο καιρός...". Κάθε (μα κάθε) φορά, που ένας ανίκανος έχει να χρεωθεί μια πλήρη και καταστροφική αποτυχία βρίσκει μια γελοία δικαιολογία.

Πάντα τους φταίει κάτι άλλο, εκτός από την ανικανότητα που τον δέρνει.

Υ.Γ.


Και μετά τις ζημιές τα κοράκια των ψήφων θα κάνουν ερωτήσεις  στη Βουλή, μπορεί και οι «επί τόπου»… να πάνε και επί τόπου, θα κάνουν δηλώσεις συμπαράστασης, θα μοιράσουν υποσχέσεις, θα ενδιαφερθούν και οι πληγέντες θα ελπίζουν και θα τους ψηφίζουν …Όμορφα …!   

Πιθανόν να έλθουν και πάλι κλιμάκια, κυβερνητικά, βουλευτικά, της Περιφέρειας, συμπολιτεύτηκα και


αντιπολιτευτικά, που θα συμπονέσουν τους πληγέντες, θα υποσχεθούν αποζημιώσεις, ενισχύσεις (που δεν θα έρθουν ποτέ- οι κάτοικοι της Βάρδας ακόμη περιμένουν τις  περσινές .. )και λοιπά παχιά λόγια  και αφού φωτογραφηθούν φορώντας το θλιμμένο προσωπείου τους, θα φύγουν  για να ξαναέλθουν στην επόμενη καταστροφή…

…και η κοροϊδία κα ο εμπαιγμός των Ηλείων και ιδιαίτερα των πληγέντων θα συνεχίζεται …


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου