Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στην Νέδα, στον Επικούριο Απόλλωνα, στην Ανδρίτσαινα, στην Φιγαλεία

 Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στην Νέδα, στον Επικούριο Απόλλωνα, στην Ανδρίτσαινα, στην Φιγαλεία



  • Έντονη αντίδραση και ψήφισμα των έξι Προέδρων  της Φιγαλείας  και του Δήμου Οιχαλίας για το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα με την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών στην ορεινή Επαρχία Ολυμπίας, Αρκαδία και Μεσσηνία.

Νέα ενημέρωση  27/01/2021 :«ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες από  το Περιφερειακό Συμβουλίου Πελοποννήσου καιρόν Δήμο Γορτυνίας 

Αρνητική εντύπωση προκαλεί η σιωπή των Δήμων της Ηλείας και κυρίως της Ζαχάρως και Κρέστενας- Ανδρίτσαινας , της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Βουλευτών Ηλείας αλλά και των Φορέων της Ηλείας  για το μεγάλο αυτό θέμα ..

Οι έξι πρόεδροι όλων των


Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως
, δηλαδή οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κρυονερίου, Νέας Φιγαλείας, Περιβολιών, Πετραλώνων, Στομίου και Φιγαλείας δηλώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά και  καλούν σε συστράτευση και κοινό αγώνα όλους τους φορείς και πολίτες του τόπου μας, τον Δήμο Ζαχάρως να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον σχεδιασμό και τον συντονισμό

των απαραίτητων ενεργειών για την προστασία του τόπου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και τους Βουλευτές του Νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προασπίσουν τα συμφέροντα του τόπου.

Ο Δήμος Οιχαλίας Μεσσηνίας αντιδράει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα και με ψήφισμά του με ισχυρή πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο (διά περιφοράς), τονίζει ότι «επενδύσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής και δεν σέβονται την πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά, όπως ο χώρος που βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα και το Λύκαιον όρος, δεν θα τις αποδεχθεί», «θα αξιολογήσει την κάθε κίνηση που θα γίνει και θα δράσει με υπευθυνότητα για την αποτροπή μιας τέτοιας επένδυσης στον συγκεκριμένο προτεινόμενο χώρο»  « εξουσιοδοτεί την δήμαρχο “να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή της ανωτέρω εγκατάστασης.»

Εντύπωση προκαλεί η σιωπή των Δήμων της Ηλείας και κυρίως της Ζαχάρως και Κρέστενας- Ανδρίτσαινας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Βουλευτών Ηλείας αλλά και των Φορέων της Ηλείας ( Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο, Επιστημονικών Συλλόγων, Συλλόγων  και περιβαλλοντικών οργανώσεων..)  για το μεγάλο αυτό θέμα ..

Υπενθυμίζεται ότι  επιχειρείται εγκλήμα σε βάρος της πολιτισμικής, ιστορικής και περιβαλλοντικής ταυτότητα της περιοχή με την τοποθέτηση 72 ανεμογεννητριών ύψους 185 μ.

  • σε απόσταση 2 χλμ. από το φαράγγι και τους καταρράκτες της Νέδας,
  •  σε ακτίνα έως 5 χλμ. και ορατές από τον αρχαιολογικό χώρο του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες,
  • σε ελάχιστη απόσταση από την Ανδρίτσαινα,, ανεμογεννήτριες δίπλα στη Φιγαλεία,
  • στη Φιγαλεία, την Μίνθη, το Βρεστό, στο Μάτεσι, στα Ρόβια,
  • που θα ισοπεδώσουν την κορυφογραμμή του όρους Μίνθη  

Το «Κοινό Ψήφισμα των Προέδρων των Κοινοτήτων της Φιγαλείας Δήμου Ζαχάρως»


Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε και αφορά την πρόθεση δημιουργίας αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως - και όχι μόνο - από την εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρεία», την οποία πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε., οι πρόεδροι όλων των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Φιγαλείας του Δήμου Ζαχάρως, δηλαδή οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κρυονερίου, Νέας Φιγαλείας, Περιβολιών, Πετραλώνων, Στομίου και Φιγαλείας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα σχέδια αυτά.

Μια τέτοιου μεγέθους εγκατάσταση θα επιφέρει σημαντικές και μόνιμες δυσμενείς συνέπειες, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα και πανίδα) και την οικονομική ζωή του τόπου.


Η περιοχή μας περιλαμβάνει μεγάλης σπουδαιότητας αρχαιολογικά μνημεία, όπως μεταξύ πολλών άλλων, ο γνωστός σε όλο τον κόσμο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα και η Αρχαία Φιγαλεία, περιοχές απείρου φυσικού κάλους όπως το φαράγγι και η καταρράκτες της Νέδας, που προστατεύονται από το δίκτυο NATURA και πανέμορφες κορυφογραμμές.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, αλλά και του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας, των υποσταθμών και των δρόμων πρόσβασης, θα αλλοιώσει δραματικά την αισθητική της περιοχής.

Η βιοποικιλότητα του τόπου θα εκμηδενιστεί καθώς το φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής θα δεχθεί σημαντικές παρεμβάσεις και θα καταστεί προϊόν εκμετάλλευσης.

Η κτηνοτροφία, που αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων οικονομικών δραστηριοτήτων του ορεινού όγκου, θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς μεγάλο μέρος βοσκοτόπων θα δεσμευθεί για την εγκατάσταση και την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των ανεμογεννητριών . Ανατρέχοντας στον χάρτη των σημείων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών διαπιστώνουμε ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες του 60%, τουλάχιστον, των παραγωγών θα αποκλειστούν και οι κτηνοτρόφοι αυτοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Πλήθος επιστημονικών μελετών που έχουν δημοσιευθεί πρόσφατα συσχετίζουν την λειτουργία ανεμογεννητριών με αλλαγή στις κλιματολογικές συνθήκες των περιοχών εγκατάστασης, στις οποίες πλέον εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Τέλος αδιαμφισβήτητη είναι η οπτική και ηχητική όχληση που προκαλούν τέτοιες γιγάντιες εγκαταστάσεις στους κατοίκους των γειτονικών οικισμών.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την απόσυρση των σχεδίων δημιουργίας αιολικού πάρκου στην περιοχή μας.

Καλούμε σε συστράτευση και κοινό αγώνα όλους τους φορείς και πολίτες του τόπου μας.

Επιπλέον καλούμε τον Δήμο Ζαχάρως να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την προστασία του τόπου και την ενεργοποίηση των τεχνικών και νομικών υπηρεσιών του Δήμου ώστε να κατατεθούν στη Ρ Α.Ε. τεκμηριωμένες αντιρρήσεις κατά της πρόθεσης εγκατάστασης του αιολικού πάρκου έως τις 29/1/2021 που λήγει η προθεσμία κατάθεσης αντιρρήσεων.

Τέλος καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και τους Βουλευτές του Νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προασπίσουν τα συμφέροντα του τόπου.

Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων.


Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων

1. Νέας Φιγαλείας     Κουτσόπουλος Νικόλαος

2. Πετραλώνων         Κάππης Χαράλαμπος

3. Κρυονερί                Κουτσούνης Αθανάσιος

4. Φιγαλείας              Κοκκίνης Αθανάσιος

5. Περιβολιών           Πολύδωρας Ιωάννης

6. Στομίου                  Δράκος Κώστας»

 

Το Ψήφισμα-απόφαση του  Δημοτικού  Συμβούλιου Οιχαλίας Μεσσηνίας

 


«Την Τρίτη 19-1-2021, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, διαπιστώσαμε ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις από την εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρεία», για κατασκευή 72 ανεμογεννητριών ισχύος 5,8 μεγαβάτ και ύψους 185 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του παγκόσμιου μνημείου, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Πρόκειται για περιοχές στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Ζαχάρως και Οιχαλίας. Ολοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο ελληνικό μνημείο, που εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ο Επικούριος Απόλλωνας. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι το Λύκαιον είναι ιερό βουνό των Αρκάδων, όπου κατέφυγε η

Ρέα, για να αποφύγει τον Κρόνο και εκεί γέννησε τον Δία. Οι Νύμφες Νέδα - Αγνώ και Θεισόα στολίζουν το ιερό βουνό.

Με το Α.Π. 35319-1-2021 έγγραφό μας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητήσαμε να ενημερωθούμε επίσημα και να μας χορηγηθούν περαιτέρω στοιχεία για τις αιτήσεις αυτές, έχοντας έννομο συμφέρον για την προστασία της περιοχής μας. Εως σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση, αλλά βάσει της από 15-1-2021 ανάρτησης - δημοσίευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην επίσημη ιστοσελίδα της την λαμβάνουμε ως υπαρκτή την αίτηση. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.


Εχοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνω να εκδώσουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα - διαμαρτυρία και να το καταθέσουμε εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών στη ΡΑΕ, αιτιολογώντας τις αντιρρήσεις μας για την εγκατάσταση, καθώς και να το κοινοποιήσουμε στους αρμόδιους φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι ανεμογεννήτριες προτείνονται να τοποθετηθούν περίπου στα 3 χιλιόμετρα απόσταση σε ευθεία από τον Επικούριο Απόλλωνα και μέσα σε μια περιοχή με αρχαιολογικό πλούτο, πλούσιο φυσικό κάλλος και πλούσια πανίδα. Ενα περιβαλλοντικό ανοσιούργημα με εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών με ύψος 185 μέτρα, στην ευρύτερη περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα. Μέσα σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη στον τουριστικό


τομέα, με πολλές αναπτυξιακές προοπτικές για τον Δήμο Οιχαλίας. Μια τέτοιου είδους επένδυση απαιτεί την κοινωνική αποδοχή, πράγμα που δεν υπάρχει στην περίπτωση αυτή.

Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς πριν εκδώσουν τη γνωμοδότησή τους για τις επενδύσεις αυτές στον προτεινόμενο χώρο, να λάβουν σοβαρά υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν το κάνει αποδεκτό το αίτημα αυτό.

Ο Επικούριος Απόλλωνας, ο δεύτερος σε αρχαιότητα ναός μετά την Ακρόπολη, είναι ενταγμένος στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και δεν πρέπει να αλλοιωθεί με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι καμία αρμόδια αρχή δε θα αδειοδοτήσει την ως άνω εταιρεία να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επενδύσεις. Ο Δήμος Οιχαλίας δεν είναι αντίθετος με τις επενδύσεις γενικά, γιατί επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη. Ομως, επενδύσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της περιοχής και δεν σέβονται την Πολιτιστική Παγκόσμια Κληρονομιά, όπως ο χώρος που βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα και το Λύκαιον όρος δεν θα τις αποδεχτεί.

Τέλος, ο Δήμος Οιχαλίας θα αξιολογήσει την κάθε κίνηση που θα γίνει και θα δράσει με υπευθυνότητα για την αποτροπή μιας τέτοιας επένδυσης στον συγκεκριμένο προτεινόμενο χώρο.

Εξουσιοδοτεί τη δήμαρχο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή της ανωτέρω εγκατάστασης»

  

Νέα ενημέρωση  27/01/2021

«ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες από  το Περιφερειακό Συμβουλίου Πελοποννήσου καιρόν Δήμο Γορτυνίας

 

Ομόφωνο «όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις ανεμογεννήτριες σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής όπου πρόκειται, σύμφωνα με το αίτημα που υποβλήθηκε από εταιρεία προς τη Ρ.Α.Ε. (ρυθμιστική αρχή ενέργειας), να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες αλλά και οι ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από μια σειρά τοπικών φορέων, "ανάγκασαν" το Περιφερειακό Συμβούλιο να προβεί σε συζήτηση και, παράλληλα, εξέταση του θέματος.

 Κατά τη διά τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου συζητήθηκε το μεγάλο ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων ενέργειας σε διάφορες θέσεις στο Μαίναλο. \Το θέμα συζητήθηκε στο ΠεΣυ ως προ ημερήσιας διάταξης. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι εφόσον δεν θέλουν οι τοπικές κοινωνίες τέτοιες επενδύσεις, καμία τέτοια επένδυση δεν πρόκειται να εγκριθεί από το ΠΣ Πελοποννήσου  και, όπως δήλωσε, και ο ίδιος θα επικοινωνήσει με τους υπευθύνους της ΡΑΕ. Όπως είπε, το Μαίναλο και το Λύκαιον όρος αποτελούν τόπους φυσικού κάλλους.

Ως εκ τούτου, με ομόφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, μέσω επιστολών στη ΡΑΕ και παρεμβάσεων, θα ζητηθεί να μην δοθούν άδειες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Μαίναλο και στο Λύκαιον όρος.

 Επί της ουσίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω επιστολών, που θα προσυπογράφονται από τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, θα εκφράσει την αντίθεσή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος, ζητώντας από τη Ρ.Α.Ε. να μην εκδώσει τις σχετικές άδειες.

 «Όχι» στις ανεμογεννήτριες ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας στις 21.01 όλες σχεδόν οι παρατάξεις ήταν κάθετες στην εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειες και ειδικότερα σε ανεμογεννήτριες σε θέσεις του Μαινάλου και ευρύτερα του Δήμου Γορτυνίας

 Οι θέσεις αυτές αφορούν για τοποθέτηση:

α) 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο (μεταξύ Στεμνίτσας και Χρυσοβιτσίου),

β) 49 φωτοβολταϊκών και φωτοβολταϊκού πάρκου βόρεια του Μαινάλου στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας.

γ) 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου Όρους στα όρια της Δ.Ε. Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης στην εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενώς στις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει κάτι στο περιβάλλον και στο γεγονός ότι θα υπάρξει μια βάναυση καταστροφή του τοπίου, το οποίο αποτελεί συστατικό στοιχείο της ταυτότητας της περιοχής

Παράλληλα σημείωσε ότι ως Δήμος είναι πρωτοπόρος στην ενέργεια αφού ήδη από τη δεκαετία του ’50 με τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου του Λάδωνα ο Δήμος συνεισφέρει πολλαπλά στο ενεργειακό ισοζύγιο στης χώρας. Για αυτό και ο Δήμος Γορτυνίας δεν είναι συλλήβδην ενάντια στις ήπιες μορφές ενέργειας, αρκεί αυτές να μη δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον και στον τουρισμό.

Μια τέτοια ενέργεια όμως έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους και τις προοπτικές που έχει θέσει ο Δήμος για την ανάπτυξη του όρους Μαινάλου και της ευρύτερης περιοχής. Στρατηγικός στόχος του Δήμου είναι η ήπια και αειφόρος τουριστική ανάπτυξη και ο εναλλακτικός τουρισμός, που τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την περιοχή.

 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ.Κούλης σημείωσε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όποια επένδυση υποβαθμίζει τη Γορτυνία. Αυτή θα σημάνει την υποβάθμιση του φυσικού της κάλλους και της ιστορίας της και προτείνω η εισήγησή μου να γίνει ομόφωνα δεκτή».

 

Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεως έλαβαν το λόγο και τοποθετήθηκαν ενάντια σε μια τέτοια επένδυση, σημειώνοντας ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μην καταστραφεί η φυσική ομορφιά του τοπίου. Ο κ.Αγγελής Πετρόπουλος μόνο επιφυλάχτηκε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι την ίδια θέρμη θα έπρεπε να δείξει ο Δήμος και για άλλα σοβαρά θέματα του Δήμου, όπως για την Εθνική Οδό Βυτίνας  – Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Ο Δήμος Γορτυνίας πλέον με βάση της δυνατότητες που έχει θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί κάτι τέτοιο για την περιοχή. Παράλληλα το Δ.Σ. εξουσιοδότησε το Δήμαρχο κ. Κούλη για τις περαιτέρω συντονισμένες και σύννομες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

 

Το σχετικό ψήφισμα θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έχει το κύριο γνωμοδοτικό ρόλο, προκειμένου να λάβει ανάλογη απόφαση που δεν θα επιτρέψει τέτοιες επενδύσεις στην περιοχή. Παράλληλα ανάλογα ψηφίσματα θα προταθούν και στα Συλλογικά όργανα του Δήμου, αλλά και στους όμορους Δήμους (Τριπόλεως και Μεγαλόπολης). Τέλος θα ζητηθεί η στήριξη του σχετικού ψηφίσματος από τους Βουλευτές του νομού, αλλά και από Συλλόγους και φορείς της Γορτυνίας.

Σημείωση :

Είχαμε γράψει :

 «Περιβαλλοντικό ανοσιούργημα στα ορεινά της Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνία με την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών

https://odisseasml.blogspot.com/2021/01/72.html»

 

Η ντροπιαστική σιωπή των μέσων ενημέρωσης και πολιτικού συστήματος της Ηλείας για το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα με την εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών στην ορεινή Επαρχία Ολυμπίας

https://odisseasml.blogspot.com/2021/01/72_20.html

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου