Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Κάστρο της Αρχαίας Σαμίας ... εκεί ψηλά, δεσπόζων, επιβλητικό, αλλά και δυσπρόσιτο και παραμελημένο...

 Κάστρο της Αρχαίας Σαμίας ... εκεί ψηλά, δεσπόζων, επιβλητικό, αλλά και δυσπρόσιτο και  παραμελημένο...

Πανέμορφο, μεγάλο, σε δεσπόζουσα θέση και με ιστορία  πολύ βαριά και μακρινή όση  της Ελλάδας το Κάστρο αυτό της Αρχαίας Σαμίας ... Επαρχία Ολυμπίας... Νομός Ηλείας


Η πρόσβαση/ανάβαση πολύ δύσκολη (ίσως και επικίνδυνη), η ανάδειξη ανύπαρκτη (παραμένει ως έχει 100νταδες χρόνια), η προβολή της ελάχιστη και η εγκατάλειψη της ολοφάνερη…  

…και μόνο η περίφραξη ταφικών μνημείων  με πλέγμα σιδήρου για μπετό και η κάλυψη τους με λαμαρίνες και νάιλον  δείχνει το ..ενδιαφέρον …. Και την μεγάλη προσβολή…

Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων  και δήμος Ζαχάρως που είναι εντός ευθύνης τους, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού είναι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία και το χρέος τους προς την κληρονομιά των προγόνων μας…

Κάστρο της Αρχαίας Σαμίας ... Επαρχία Ολυμπίας... Νομός Ηλείας....


….
 βρίσκεται στα Ν.Δ. της επαρχίας Ολυμπίας, στην τελευταία απόληξη του όρους Λαπίθα, στο χωριό Κάτω Σαμικό, πολύ κοντά στα λουτρά του Καϊάφα και τη θάλασσα του Κυπαρισσιακού κόλπου

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κάτω Σαμικού βρίσκεται βόρεια της λίμνης Καϊάφα, στις δυτικές παρυφές της οροσειράς Λαπίθα. Πρόκειται για μία αρχαία πόλη που περιλάμβανε μία προϊστορική και μία κλασική ακρόπολη. Η πρώτη εκτείνεται επάνω στον βραχώδη λόφο Κλειδί, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στα ανατολικά της αρχαίας πόλης. Η κλασική ακρόπολη διέθετε ρωμαϊκό λουτρό και παλαιοχριστιανικό ναό και είχε διάρκεια ζωής από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως τη ρωμαϊκή εποχή. Ολόκληρη η πόλη βρισκόταν σε στρατηγική θέση, διότι ένωνε την Πισάτιδα με την Τριφυλία και τη δυτική Μεσσηνία και είχε την κυριαρχία της εύφορης πεδιάδας του Σαμικού.

Η προϊστορική ακρόπολη αναπτύσσεται στο λόφο του Κλειδιού που βρίσκεται στα δυτικά της κλασικής ακρόπολης. Περιβάλλεται από κυκλώπεια τείχη και έχει δώσει ίχνη ζωής από τη μεσοελλαδική και την υστεροελλαδική περίοδο. Την κατοίκηση του χώρου κατά τη μεσοελλαδική περίοδο επιβεβαιώνει το εκτεταμένο νεκροταφείο τύμβων αυτής της περιόδου και ο τύμβος με τάφους και πλούσια κτερίσματα από τη μεσοελλαδική έως την Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο. Στην τελευταία αυτή περίοδο χρονολογούνται και όστρακα αγγείων που βρέθηκαν στην κλασική ακρόπολη, όπου υπήρχε ενδεχομένως πύργος-σκοπιά του προϊστορικού οικισμού του Κλειδιού.

Τα διασωζόμενα λείψανα της Ακρόπολης, 2 χλμ. από το χωριό Κάτω Σαμικό, πάνω στην τελευταία απόληξη του Όρους Λαπίθα και σε υψόμετρο 200 μ. Τα τείχη της με περίμετρο περίπου 1.600 μ. περικλείουν μια σχεδόν τριγωνική κατηφορική περιοχή. Είναι κτισμένα με τέλειο ισοδομικό σύστημα, από τεράστιους κυβικούς ή πολυγωνικούς τιτανόλιθους. Έχουν πάχος 2 μ. και σε μερικά σημεία διασώζονται σε ύψος 5 μ. Εντυπωσιακές είναι οι τρεις μικρές θυρίδες που διασώζονται ακέραιες με τους παραστάτες στο εξωτερικό μέρος τους και τις τρύπες για τις αμπάρες. Η κατασκευή τους ανάγεται από τον 4ο ως τον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ επισκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σαν ορμητήριο, από τον στρατηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας Πολυσπέρχοντα, εναντίον των Αρκάδων.

Σημείωση: Η πρώτη φωτογράφοι είναι του Παναγιώτης Φιλιππόπουλος που γράφει : «Κάτω από αυτά τα νάυλον και τσίγκους βρίσκεται ένας θολωτός τάφος εντός της κλασσικής Ακρόπολης του Αρχαίου Σαμικού,Ελλάς χώρα του φωτός.











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου