Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Δυο κείμενα για ένα Νοσοκομείο (τας Αμαλιάδας) που δεν υπάρχει …

 Δυο κείμενα για ένα Νοσοκομείο (τας Αμαλιάδας) που δεν υπάρχει …



Δύο καλοί φίλοι από την Αμαλιάδα, ο Σπύρος Λαμπρινός και ο Νίκος Λουκόπουλος ,γράφουν Αλήθειες, αποκαλύπτουν και ξεγυμνώνουν Κυβέρνηση και δήμαρχο Ήλιδας για μια τραγωδία αυτή της αχρήστευσης ενός Νοσοκομείου (της Αμαλιάδας), τον εμπαιγμό της επανεκκίνησης (ως τι ?), τις τεράστιες ευθύνες του δημάρχου Ήλιδας Γ. Λυμπέρη και την συμπαιγνία του με την κυβέρνηση, και την ανάγκη κινητοποίησης των πολίτων…

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΧΡΗΣΤΕΥΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ…

Του Σπύρου Λαμπρινού/ Σπυριδων Λαμπρινος

Το νοσοκομείο είναι δομή υγείας. Το κέντρο υγείας είναι επίσης δομή υγείας. Το περιφερειακό αγροτικό ιατρείο είναι δομή υγείας, όπως και το εμβολιαστικό κέντρο.
Η Αμαλιάδα σαν μοναδική δομή υγείας είχε το Γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο Αμαλιάδας το οποίο λειτουργώντας πάντοτε με λειψό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, προσέφερε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και με τις 100 περίπου κλίνες του συμπλήρωνε- όχι επαρκώς- τις αναγκαίες γιά το νομό κλίνες [τα κρεββάτια των νοσοκομείων της Ηλείας αθροιστικά είναι πολύ κάτω του μέσου όρου , δεν επαρκούν και είναι ένας βασικός λόγος που γίνονται οι διακομιδές στη Πάτρα]
Η σημερινή κυβέρνηση με πρόσχημα τη πανδημία, αχρήστευσε τη λειτουργία του νοσοκομείου, κυρίως στο τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
  • Έκλεισε τις κλινικές του, μετακίνησε το προσωπικό στο Πύργο [ το οποίο αναγκάστηκε να αναζητήσει τη τύχη του , μέσω προκηρύξεων, σε άλλα νοσοκομεία ή να συνταξιοδοτηθεί και δεν ανήκει ΠΙΑ στο οργανισμό του νοσοκομείου] και η υγειονομική ΔΟΜΗ της Αμαλιάδας λειτουργεί σαν εμβολιαστικό κέντρο και σαν κάτι ενδιάμεσο μεταξύ κέντρου υγείας και περιφερειακού ιατρείου. Ευνόητο είναι ότι μιλάμε γιά υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη περιοχή , και οι μετακινήσεις γιά Πάτρα έχουν πολλαπλασιαστεί.
Αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, που δεν έχουν φτάσει σε ξεσηκωμό χάριν τη σθεναρής αντίστασης που κρατά ο δήμαρχος[ ΟΧΙ μόνο σαυτό το ζήτημα, καμία κινητοποίηση ενάντια στη κυβέρνηση].
Οι κάτοικοι ζητούν την επαναλειτουργία του νοσοκομείου ή τουλάχιστον τη κυβερνητική πρόταση του τι μέλλει γενέσθαι'΄ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΆΝΤΗΣΗ των κυβερνητικών είναι δεν κλείνει καμία δομή ΦΩΤΙΣΤΙΚΑΜΕ, αλλοίμονο να κλείσουν και το περιφερειακό ιατρείο που λειτουργεί σήμερα.
  • Εμείς ζητάμε τη κυβερνητική πρόταση , έχοντας κατά νου ότι η ύπαρξη, λειτουργία ή κλείσιμο νοσοκομείων , βάσει πρωθυπουργικών εξαγγελιών θα έχουν σαν κριτήριο τις χιλιομετρικές αποστάσεις και ΟΧΙ τις ανάγκες των πολιτών και ανησυχούμε γιά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που γίνονται στο παρασκήνιο.
Η υπουργός Γκάγκα που μας επισκέφτηκε προ μηνών, μας υποσχέθηκε την προώθηση κάποιων ζητημάτων[ γιατροί, πτέρυγα] χωρίς να έχει γίνει μέχρι σήμερα ΤΙΠΟΤΕ , ήταν όμως ,όπως είπε απροετοίμαστη να πεί την κυβερνητική πρόταση [ την ψιθύρισε στο αυτί κάποιων] και ευρισκόμαστε σε όλα ΄εν αναμονή' και απραξία.
Επειδή, όμως ο χρόνος περνάει χωρίς να γίνεται τίποτε και επειδή έχουμε τουριστική περίοδο με αυξημένες ανάγκες υπηρεσιών υγείας , υπάρχει μία αναμόχλευση, όχι από το νέο διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων[ ΜΗ περιμένετε από αυτό κινητοποίηση] αλλά από το δήμαρχο ο οποίος αφού έβρισε όλους τους παράγοντες εκτός από τον εαυτό του συναντήθηκε με το διοικητή της 6ης ΥΠΠΕ.
Ο κ. Καρβέλης επανέλαβε τα γνωστά της Γκάγκα, που δεν έγιναν πράξη και το αόριστο δεν κλείνει η δομή [ ποιά δομή?] και ο δήμαρχος Λυμπέρης ΔΗΜΟΣΙΑ τον ευχαρίστησε γιά τις προσπάθειες [ Επί των ημερών του κ. Καρβέλη υποβαθμίστηκε η υγεία στη περιοχή , έκλεισαν νοσοκομεία, αποδεκατίστηκαν τα κέντρα υγείας με τις μετακινήσεις, μειώθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροι και τον ευχαριστούμε, εάν είχε κάνει και κάτι θα του φτιάχναμε και ανδριάντα.]
Η συμπεριφορά Λυμπέρη , τη μία ημέρα έβριζε και την άλλη ευχαριστούσε , μου προκαλεί απορίες και συλλογισμούς.
Γνωρίζω ότι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δημάρχου είναι η παραλαβή της νέας πτέρυγας. Κανείς από τους συμβούλους του δεν δέχεται να την παραλάβει- κάποιοι που παραπιέστηκαν αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
Έχει προβλήματα, λείπει λένε ένας πληρωμένος όροφος, και κανείς δεν βάζει το κεφάλι του στη λαιμητόμο, γι’ αυτό και 8-ΟΚΤΩ- χρόνια μετά τα εγκαίνια της από τον Άδωνι δεν λειτουργεί και' σαπίζει' από τα νερά
Η υπόσχεση Καρβέλη ότι θα λειτουργήσει την νέα πτέρυγα γιά εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα ίσως μου λύνει τις απορίες γιά τις ευχαριστίες. Γιά να λειτουργήσει η πτέρυγα πρέπει να γίνει παραλαβή. Και επειδή εμεις εδώ είμαστε ένα άχρηστο δημοτικό συμβούλιο και αδυνατούμε να παραλάβουμε μία προβληματική εργολαβία, διαβάζοντας ανάποδα την αρχή της επικουρικότητας θα τη παραλάβει η πιο πάνω αρχή. Εάν ισχύει αυτό , εγώ εάν ήμουν στη θέση Λυμπέρη οχι ευχαριστίες μονο θα έδινα στο Καρβέλη, άγαλμα θα τον είχα κάνει

ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ «ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.

Του Νίκου Λοκόπουλου/ Nikos Loukopoulos
Η προσέγγιση του καυτού ζητήματος που λέγεται επαναλειτουργία του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (που είναι ουσιαστικώς κλειστό αφού δεν λειτουργούν οι κλινικές), απαιτεί σοβαρότητα και αποφυγή πολιτικών τεχνασμάτων.
Δεν είμαι υγειονομικός, είμαι όμως πολίτης και επαγγελματίας, έχω υπηρετήσει - εξυπηρετήσει το Νοσοκομείο Αμαλιάδας επί σειρά ετών. Κι όταν απαιτήθηκε, έτυχα της φροντίδας του. Ως εκ τούτου είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ τις εξελίξεις και να διατυπώνω δημοσίως την άποψή μου. Διότι τούτη, άπτεται ενός εκ των πολυτιμότερων αγαθών: Της υγείας όλων μας.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας που για 80 χρόνια εξυπηρέτησε υπεύθυνα τους πολίτες ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ αλλά και άλλων περιοχών, λόγω των υψηλού επιπέδου προσφερόμενων υπηρεσιών (εντός των δυνατοτήτων του), ΕΚΛΕΙΣΕ, επί των ημερών της παρούσης Κυβερνήσεως και με Δήμαρχο τον κ. Λυμπέρη ο οποίος αντί να τεθεί επικεφαλής ανένδοτου αγώνα για την περιφρούρησή του, «εποίησε την νήσσαν»!
Οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα εμβρόντητος.
Διότι δεν νοείται «επαναλειτουργία Νοσοκομείου» χωρίς να λειτουργούν οι ΚΛΙΝΙΚΕΣ.
Τίθενται, χωρίς περιστροφές, τα ερωτήματα:
  1. Θα επαναλειτουργήσουν οι κλινικές: Μαιευτική, Χειρουργική, Παθολογική, Ορθοπεδική; Απαιτούνται Ιατροί και Νοσηλευτικό- βοηθητικό προσωπικό για την επαναλειτουργία. Πόσοι θα έρθουν;
  2. Υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για αναβαθμισμένη επαναλειτουργία του νοσοκομείου; Ναι ή όχι; Αν υπήρχε, το αρμόδιο Υπουργείο θα είχε ήδη προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις και δεν θα ανέθετε εργολαβικά στον πολιτικό του κομισάριο κ. Λυμπέρη να τάζει ανέξοδα, φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Τα κρίσιμα και αμείλικτα αυτά ερωτήματα απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι εν κρυπτώ συνεννοήσεις και παρασκηνιακούς πολιτικαντισμούς.
Ακούσαμε μόνον για …τακτικά ιατρεία και βραχεία νοσηλεία στην… νέα πτέρυγα.
  • Δηλαδή για τις τσούχτρες, θα πηγαίνουμε στην νέα πτέρυγα αντί της παλιάς.
Οποία υποκρισία! Οποίος εμπαιγμός! Οποία καταισχύνη!
Έχω την πεποίθηση ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις έχουν έναν στόχο:
  • Να θολώσουν τα πράγματα εν όψει των Γενικών Εκλογών που έρχονται το φθινόπωρο, προκειμένου αυτοί που ευθύνονται για το κλείσιμο του Νοσοκομείου ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΟΥΝ.
Ο δε κ. Δήμαρχος Ήλιδας αντί να υπερασπίζεται με σθένος και αγώνες το δικαίωμα των συμπολιτών του στην υγεία, το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να σερβίρει το χάπι της πολιτικής ανακολουθίας των κυβερνώντων.
  • Με λίγα λόγια λειτουργεί ως αβανταδόρος αυτών που έκλεισαν το νοσοκομείο.
Τους λόγους που τον ωθούν σ΄ αυτήν την αλλόκοτη πολιτική συμπεριφορά, που ουσιαστικώς ξεπουλά το δικαίωμα των συμπολιτών του στην υγεία, τους ξέρει μόνον ο ίδιος.
  • Σε κάθε περίπτωση ο αφυπηρετήσας του ΕΣΥ οδεύει ολοταχώς και προς ιλαρή πολιτική αφυπηρέτηση. Στο δε πολιτικό του μητρώο και στην συνείδηση του λαού της Αμαλιάδας – Ήλιδας, θα καταγραφεί ως ο νεκροθάφτης του Νοσοκομείου αναιρουμένης αυτομάτως της ό,ποιας άλλης, αμφιλεγόμενης, προσφοράς του. Διότι όταν παραλαμβάνεις Δήμο με Νοσοκομείο και Πρωτοδικείο και παραδίδεις χωριό, χωρίς Νοσοκομείο και με το Πρωτοδικείο να τρίζει συθέμελα, τότε έχεις ήδη αρχίσει την συναλλαγή με ΕΦΙΑΛΤΕΣ.
Τι αλήθεια έχουν να πουν για όλα αυτά που συμβαίνουν οι Βουλευτές Ηλείας της Ν.Δ.;
Οι κινήσεις επί του ζατρικίου είναι προδιαγεγραμμένες:
  • Ο κ. Τζαβάρας αποσύρεται από τα κοινά άρα ιδιωτεύει,
  • η λαλίστατη κατά τα λοιπά (ακόμη και για τον δάκο) κ. Αυγερινοπούλου οραματίζεται την πολιτική κατακρήμνιση του κ. Νικολακόπουλου στην Αμαλιάδα με αφορμή το νοσοκομείο και τρίβει τα χέρια της,
  • ο δε τελευταίος μοιάζει σαν να έχει σκάσει η βόμβα στην τσάντα του.
  • Οι υπόλοιποι δυο, Καλαματιανός και Κατρίνης, τα κόμματα των οποίων είναι συνυπεύθυνα για την υποβάθμιση του ΕΣΥ άρα ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Αμαλιάδας (μνημόνια γαρ), ακολουθούν την τακτική του αυτόματου πολιτικού πιλότου: Χάνουν αυτοί - κερδίζουμε εμείς. Κι εκεί εξαντλείται η πολιτική τους ανησυχία.
Κι ο κοσμάκης τρέχει από δω και από κει αποσβολωμένος, να βρει γιατρειά.
Εν κατακλείδι: Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα επαναλειτουργήσει μόνον όταν ο λαός βγει στους δρόμους και το διεκδικήσει δυναμικά. Ας μην περιμένει κανείς ότι οι βολεμένοι της πολιτικής σκηνής θα σπάσουν αυγά. Τους απασχολεί μόνον η επανεκλογή τους και για να συμβεί αυτό, δεν υπολογίζουν τον λαό που τους εκλέγει αλλά το κόμμα που τους διορίζει υποψήφιους.
Όπως και να, χει,
  • ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΣΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΙ ΑΝ ΠΟΥΝ
  • ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΝΟΝ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου