Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Η τραγωδία συνεχίζεται

 Η τραγωδία συνεχίζεται

Της Βασιλικής Τζεβελέκου/Εφημερίδα Συντακτών

Ο περσινός τραγικός απολογισμός κατέγραψε: Εύβοια 511.854 καμένα στρέμματα, Αρχαία Ολυμπία 150.000, Ανατολική Μάνη 101.001, Βίλια 94.590, Βαρυμπόμπη 83.774, Σχίνο Κορινθίας (απ’ όπου ξεκίνησε το «βατερλό» των πυρκαγιών στις 19 Μαΐου 2021) 70.000 στρέμματα, ανάμεσά τους και παρθένο δάσος.

Η κυβέρνηση των αρίστων, απούσα. Η τραγωδία που βίωσε η χώρα πέρσι έκανε τον γύρο του κόσμου. Η καταστροφή αποτυπώνεται σε περισσότερα από 1.300.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης από πυρκαγιές που έφτασαν στις αυλές των σπιτιών καίγοντας περιουσίες σε χωριά και αστικές ζώνες. Ολική καταστροφή για τη χλωρίδα και την πανίδα. Απανθρακωμένα χιλιάδες ζώα, πουλιά, έντομα, απειροελάχιστοι μικροοργανισμοί που κατοικούν στον μικρόκοσμο και διατηρούν την ισορροπία στη Γη.

Η τραγωδία συνεχίζεται. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εθελοτυφλεί και στρουθοκαμηλίζει. Η πρόσφατη πυρκαγιά ξεκίνησε το Σάββατο από την Ανω Γλυφάδα και εξαπλώθηκε γρήγορα. Εκαψε περισσότερα από 4.000 αναδασωμένα στρέμματα στον Υμηττό αφαιρώντας ακόμα έναν πνεύμονα από το Λεκανοπέδιο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την επόμενη ημέρα, στις 5 Ιουνίου, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι ευθύνες μπαλάκι στα χέρια των αρμόδιων δημάρχων και της απούσας κυβέρνησης, η οποία έχει εγκαταλείψει το πυροσβεστικό σώμα. Η θερινή περίοδος ξεκινάει με 4.000 κενά σε οργανικές θέσεις όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Θάνος Ψαρόπουλος (στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου). Έκανε λόγο για «κουρασμένο, αποδεκατισμένο Σώμα», για «γερασμένο» σε ανθρώπινο δυναμικό και άψυχο υλικό. Για οχήματα περασμένων δεκαετιών, για έλλειψη εξοπλισμού, ειδικών στολών με μέσο όρο ηλικίας των πυροσβεστών τα 45 έτη!

Εκ παραλλήλου «βροχή» οι μεγαλοστομίες και οι φωτογραφίες από την άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης στην Αρχαία Ολυμπία με τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτισμού, Χρήστο Στυλιανίδη και Λίνα Μενδώνη αντίστοιχα, να πρωτοστατούν μαζί με παράγοντες. Γνωρίζουν τις τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική ή παριστάνουν ότι όλα βαίνουν καλώς για χάρη του αφηγήματος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου