Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Η θάλασσα κατατρώει, ακτές, όνειρα, αυθαιρεσία … Εκβολές Αλφειού … Μούτελη … Γυφτοπάνενα .. Πύργος Ηλείας ..

 Η θάλασσα κατατρώει, ακτές, όνειρα, αυθαιρεσία … Εκβολές Αλφειού … Μούτελη … Γυφτοπάνενα .. Πύργος Ηλείας ..

Ο ανταγωνισμός, Θάλασσας και Ξηράς, Ποταμού(Αλφειού) και Τεχνικών Έργων(φράγματος), Ανθρώπων με την Φύση, Νομιμότητας και Αυθαιρεσίας, Δημόσιου (κοινού) χώρου (παραλίες) και Καταπάτησης, του Όμορφου & του Ωραίου της Παραλίας, με το αποκρουστικό & βέβηλο των ερειπίων ..
  • Η ακτή εγγύς των Εκβολών του Ποταμού Αλφειού … η Μούτελη … η Γυφτοπάνενα Πύργου Ηλείας … έχει υποχωρήσει περισσότερο από 300-350 μέτρα τα τελευταία 40 χρόνια…
Ο αυθαίρετος οικισμός, τα σπίτια, οι δρόμοι, καταστράφηκαν, έγιναν ερείπια, μπάζα, τα περισσότερα χάθηκαν …τα κατάπιε η Θάλασσα, πολλά ακόμα, παραμένουν «κουφάρια» γκρεμισμένα ή μισογκρεμισμένα στην ακτή (άνω των 3 χιλ. μήκους) και θα ακολουθήσουν και αυτά την πορεία προς τον βυθό της θάλασσας
  • Όνειρα παραθερισμού και αναψυχής και πολλών μόνιμης κατοικίας καταστράφηκαν & βυθίστηκαν
  • Πολλοί/ες επιμένουν, οχυρώνονται, ελπίζουν και βρίσκονται σε αγωνία, θλίψη και φόβο για το μελλοντικό αναπόδραστο…
Αιτίες
  • Η επιθυμία για ένα παράθυρο στην Θάλασσα, όμως αυθαίρετο και καταλαμβάνων το κοινό δημόσιο, των ελεύθερων και ανεμπόδιστων παράλιών
  • Η πολιτική εκμετάλλευση, που το χρησιμοποίησε ψηφοθηρικά και κομματικά, το ενίσχυσε και επεξέτεινε…
  • Το μη νόμιμο, που οι «φρουροί» του Νόμου και του δημόσιου συμφέροντος ( Αστυνομία & Δικαιοσύνη), τυφλοί και κωφοί,
  • Η οικονομική ωφέλεια, ο χρηματισμός, οι νταβατζήδες και …. οι 40 κλέφτες..
  • Η απουσία οιασδήποτε παρέμβασης για επίλυση του υπερμεγέθους αυθαίρετου, μια πολιτείας «μνημείο ντροπής» άνω των 20.000 κατοικιών, δρόμων, εκκλησιών, καταστημάτων κλπ.
Αιτιατόν
Η «οπισθοχώρηση»/ διάβρωση των ακτών κοντά στον Αλφειού (από Επιτάλιο έως και Κατάκολο) λόγω της παρακράτησης φερτών υλικών από τα φράγματα που κατασκευάστηκαν ανάντη των εκβολών .. ( Αλφειού -αρδευτικό-που κατασκευάστηκε το 1962 και Λάδωνα-υδροηλεκτρικό- του 1955)
  • Λύση ο απεγκλωβισμός των φερτών υλικών (άμμος, ιλύς, χαλίκια κλπ.) από το φράγματα… επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν( κανάλια παράκαμψης φραγμάτων κλπ.) ώστε να ενισχυθεί η εναπόθεση τους στις ακτές)
Σημείωση
«Ο παράκτιος χώρος χαρακτηρίζεται από μία δυναμική, η οποία καθορίζεται κυρίως από δύο μηχανισμούς, το μηχανισμό τροφοδοσίας των ακτών με φερτές ύλες και το μηχανισμό διευθέτησης των τελευταίων στις ακτές. Η εδαφική διάβρωση σε μία λεκάνη απορροής, λόγω κυρίως των βροχοπτώσεων και της επιφανειακής απορροής, τροφοδοτεί τις ακτές με φερτές ύλες. Οι μηχανισμοί της διάβρωσης, συνεπώς, συνδέονται στενά με το ισοζύγιο των φερτών υλών και τους παράγοντες αποστέρησης των ακτών από αυτές. Τα φράγματα που κατασκευάζονται για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, είτε προστασίας από πλημμύρες είτε ύδρευσης και άρδευσης, παγιδεύουν σημαντικές ποσότητες φερτών υλών, οι οποίες τελικά θα κατέληγαν στην ακτή και θα αποτελούσαν υλικό απόθεσης, με αποτέλεσμα την οπισθοχώρηση της ακτής και την αύξηση της τρωτότητάς της στη διάβρωση σε ανάντη των δέλτα περιοχές, στην ηπειρωτική ζώνη»















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου