Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Μια βόλτα στον Ανατολικό Πύργο (..συνέχεια εκ του … χθεσινού.. )

 Μια βόλτα στον Ανατολικό Πύργο (..συνέχεια εκ του … χθεσινού.. )

«Αδέρφια γειά σας. Επειδή οι εκλογές και τα προγράμματα των υποψηφίων εμένα μου δημιουργούν μάλλον τάσεις καταθλιπτικές, είπα να ελαφρύνω λίγο το κλίμα. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, με τις υγείες μας και ..... καλό βόλι. Πάνος Θεοδωρόπουλος»
Κάτι ο καλός καιρός, κάτι το άκυρο που έφαγα στον κοινωνικό τουρισμό – θα μου πεις δεν είχα κάνει αίτηση, θα σου απαντήσω και το pretador γιατί το πληρώσαμε; - αποφάσισα να πάω μια τσάρκα στην ανατολική πόλη.
Για εξοικονόμηση χρόνου δεν πήγα με τα πόδια αλλά με το ποδήλατο. Χρησιμοποίησα τον όμορφο πραγματικά πεζοποδηλατόδρομο που πρόσφατα τελείωσε.
  • Εφάπτεται εκατέρωθεν της οδού Ι. Λάτση και προτείνω στη δημοτική αρχή να ονομαστεί πεζοποδηλατόδρομος Μαριάννας Λάτση για να είναι ασορτί.
  • Ο ποδηλατόδρομος δεν τελειώνει στις γραμμές του τραίνου όπως παραπλανητικώς φαίνεται αλλά συνεχίζει μέχρι την έξοδο στην Αλφειού. Αν δεν με πιστεύετε ψάξτε τις οικονομικές αποφάσεις του δήμου πριν 20 χρόνια περίπου.
Ιστορικά η ανατολική πλευρά της πόλης θεωρείται ως υποβαθμισμένη. Ιστορικά συγκέντρωνε το πιο λούμπεν στοιχείο της πόλης, αν και κατά τη γνώμη μου το πιο ζωντανό (όταν αστοχούσαν).
  • Θυμάμαι μικρός που μου είχαν κάνει εντύπωση οι αποθήκες με το κάρβουνο. Στην οικονομία της περιοχής συνέβαλαν το εργοστάσιο όπου τώρα είναι τα Lidl, το παγοποιείο στην Αλφειού και η κεραμοποιεία στην Ολυμπίων. Τώρα λειτουργικά δεν υπάρχει τίποτα από αυτά.
Τέλος πάντων ποδηλατώ κάτω από το επαρχείο.
  • Ο ποδηλατόδρομος περνάει μέσα από την παλιά πόλη, παράλληλα με την οδό Ερμού ώστε να μπορείς να θαυμάσεις τα παλιά κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και με πρωτοβουλία των δημοτικών αρχόντων έχουν ανακαινιστεί.
  • Στη διαδρομή έβλεπα και πολλούς τουρίστες από την κρουαζιέρα να περπατάνε και να θαυμάζουν την ιστορική μας κληρονομιά, όπως ακριβώς γίνεται σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό.
Η διαδρομή περνάει από μέρη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πόλη. Ένα από αυτά είναι η παλιά – πλήρως ανακαινισμένη - δεξαμενή που τροφοδοτούσε με νερό όλη τη πόλη.
  • Στην κορυφή φιλοξενεί ακόμα τη σειρήνα που ειδοποιεί τους κατοίκους (αλήθεια γιατί;;). Κάτω από τη δεξαμενή υπάρχει ένας χώρος που παλιά λειτουργούσε σαν ψησταριά – καφενείο.
  • Δυστυχώς τώρα λειτουργεί σαν πολιτιστικός χώρος ιδιαίτερα ενεργός κι έτσι χάθηκε η θαυμαστή μυρωδιά που ανέδιδαν οι γεμάτοι λίγδα τοίχοι. Άμα δεν ακούς το δήμαρχο αυτά παθαίνεις.
Συνεχίζω προς το κέντρο της συνοικίας.
  • Επειδή διενεργείται ένα φεστιβάλ ελληνικής φολκλορικής μουσικής (πέρυσι ήταν διεθνές) συναντώ ομάδες σε διάφορα στέκια να αποδίδουν τραγούδια γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Αγγελόπουλος, ο Χατζής αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών η εντελώς αγνώστων σε μένα.
  • Στην πλατεία του ΚΤΕΛ υπάρχουν ολοήμερα τσιγγάνικα χορευτικά, ενώ από την ταράτσα του οικήματος κάθε μία ώρα ρίχνονται βεγγαλικά, ευγενική προσφορά του δημάρχου.
  • Όλες αυτές οι εκδηλώσεις δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του ΚΤΕΛ διότι κανείς δεν το χρησιμοποιεί αφού όλες οι υπηρεσίες είναι στην άλλη πλευρά της πόλης.
Στην Αλφειού υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον γιατί πέρα από το γνωστό πολυεθνικό κατάστημα LIDL και τις 2 δημόσιες υπηρεσίες - το δασαρχείο και το ΓΟΕΒ - , υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον τουριστικό αξιοθέατο. Είναι το μουσείο αγροτικής ιστορίας.
  • Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία δημοτικών συμβούλων και όχι κάποιου δημάρχου. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλά εργαλεία, προσφορές από ιδιώτες, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι γονείς και οι παππούδες μας για να καλλιεργούν τη γη.
  • Συνεχώς υπάρχουν επισκέψεις σχολείων ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία μας και να μη νομίζουν ότι τα τρόφιμα τα παράγουν τα σούπερ μάρκετ.
  • Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι εκτίθεται η μοναδική σωζόμενη ποτιστική ντηζελομηχανή «Αποστολίδη» από σύνολο τριών που είχαν πουληθεί στην περιοχή το 1960.
Δεν συνεχίζω προς τις εργατικές παρόλο που η αναβαθμισμένη είσοδος της πόλης αποτελεί από μόνη της αξιοθέατο αλλά περνάω απέναντι στην Ολυμπίων ένα δρόμο που είχε ενδιαφέρον από παλιά και αυτό γιατί συνέδεε τον Πύργο με τα Ολύμπια αλλά και με τις Κολιρέϊκες μπαράκες, γνωστό σημείο ξεφαντώματος, πριν γίνουν διάσημα το Λεβεντοχώρι και ο Αγιάννης.
  • Χαρακτηριστικό σημείο η αγία Παρασκευή με την εκκλησία αλλά κυρίως με την πηγή, όπου συνέρεε πλήθος για να προμηθευτεί πόσιμο ποιοτικό νερό. Παλιά γινόταν και πανηγύρι με μεγάλη συμμετοχή.
  • Στη συνέχεια υποβαθμίστηκε αρκετά, όμως με την ανατίμηση του νερού της ύδρευσης που έρχεται από τη ΔΕΥΑΠ οσονούπω, προβλέπεται μεγαλειώδης αναβάθμιση της περιοχής με πάρκινγκ, καφέ και εστιατόρια. Άσε που διαδίδεται ότι έχει και θαυματουργές ιδιότητες, τουλάχιστον αφροδισιακά.
Σε άλλο σημείο του δρόμου (κοντά στο γηροκομείο ώστε να απασχολούνται ευχάριστα οι τρόφιμοι) γίνονταν αθλητικοεμπορικές εκδηλώσεις με τη χορηγία του δήμου.
  • Γνωστοί πλανόδιοι έμποροι παραδοσιακών προϊόντων προμήθευαν την πρώτη ύλη και οι αγωνιζόμενοι συμμετείχαν ενθουσιωδώς αφού οι νικητές μπορεί να μην ελάμβαναν χρήματα (ολυμπιακό ιδεώδες γαρ), κέρδιζαν όμως προϊόντα.
  • Επισημαίνω ότι επικρατούσε οικολογική συνείδηση διότι στον αγώνα – ας πούμε – ταχύτητας 50 μέτρων με 2 καρπούζια στην ίδια αμασχάλη, όσα καρπούζια έσπαγαν δεν τα πέταγαν αλλά τάιζαν δίπλα τα ζώα που συμμετείχαν σε άλλους αγώνες.
Έντονο ενθουσιασμό αλλά και προβληματισμό ταυτόχρονα προκαλούσε η παρουσία, σε κάθε μία από τις πάμπολλες εκδηλώσεις, του δημάρχου συνοδευόμενου από πάσης φύσεως παράγοντες, επιφέροντας μάλιστα σχόλια θαυμασμού για τις αντοχές του.
Προσωπικά συμμετείχα σε τρία αγωνίσματα.
  • Το ένα ήταν περπάτημα πάνω σε 20 πεπόνια χωρίς απώλεια,
  • το δεύτερο ήταν σημάδι με γινομένη τομάτα σε κινούμενο στόχο στα 10 μέτρα (στο ρόλο του εθελοντικού στόχου συνήθως ήταν κάποιος αιρετός) και
  • το τρίτο ήταν κυνήγι καρπουζιού σε κεκλιμένο επίπεδο 15 μέτρων.
Κέρδισα τα 2 πρώτα αλλά εις μάτην αφού είχα το ποδήλατο και δεν μπορούσα να τα μεταφέρω. Προσέφερα όμως τα προϊόντα στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Τι;;;; δεν έχει ο δήμος κοινωνικό παντοπωλείο;;;; Τα πεπόνια ρεεεεε!!!!
Ελαφρώς χολωμένος συνέχισα προς τη μαρμαρένια βρύση, όμως δεν σταμάτησα διότι είχε ένα διαγωνισμό δεξιοτεχνίας και υπομονής, ποιος θα γεμίσει ένα μικρό κυπελάκι με τις λιγότερες σταγόνες νερού.
  • Μάλιστα γινόταν μεγάλος τσακωμός γιατί κάποιος είχε καταψύξει μικρά κυβάκια νερό και οι άλλοι φώναζαν πως τους κλέβει.
Πιο κάτω στο νεκροταφείο
  • είχε πολύ κόσμο γιατί γινόταν ένα μικρό δημοψήφισμα σχετικά με τη μεταθάνατο διαδικασία όπου άλλοι ήθελαν θάψιμο, άλλοι κάψιμο, άλλοι ταρίχευση και κάποιοι πλούσιοι ζητούσαν οι σωροί τους να πάνε στον Άρη (τον πλανήτη όχι το θεό).
  • Εγώ πρότεινα κατάψυξη γιατί που ξέρεις τι θα καταφέρει η επιστήμη σε μερικά χρόνια.
Άμα δε σε θέλει τώρα, έπαθα λάστιχο στο ποδήλατο. Ευτυχώς που ποδηλατούσα στη διαδρομή που κάνει το μίνι βαν του δήμου.
  • Ως γνωστό ο δήμος έχει αγοράσει μίνι βαν που κινούνται συνεχώς συνδέοντας την περιφέρεια με το κέντρο της πόλης, εξυπηρετώντας τον κόσμο, χωρίς εισιτήριο.
  • Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη κυκλοφορούν και να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης που ουσιαστικά πλέον είναι ένας απέραντος πεζόδρομος.
  • Αφού σκέφτονται να καταργήσουν τα φανάρια.
  • Μάλιστα πριν αρκετό καιρό ήρθε αντιπροσωπεία από τα Τρίκαλα για να δει πώς τα καταφέραμε.
Ευγενέστατος ο οδηγός του βαν (ιδιώτης λόγω ΣΔΙΤ) με άφησε σχεδόν έξω από το σπίτι μου. Μια μικρή επισκευή στο εργαλείο και είμαι έτοιμος για νέα εξόρμηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου