Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου εντυπωσιακή, πανέμορφη και εν κινδύνω ..

 Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου εντυπωσιακή, πανέμορφη και εν κινδύνω ..

  • Η λιμνοθάλασσα Κοτύχι ή λίμνη Κοτύχι βρίσκεται στη βορειοδυτική Πελοπόννησο στο Νομό Ηλείας, ΒΑ. της κωμόπολης των Λεχαινών.
Όσο πανέμορφο είναι το Κοτύχι… με την απαλή και ήρεμη ωραιότητα, τόσο μεγάλη είναι η άφροντίς του
  • με την εξασθένηση της λουρονησίδας, τους χυόμενους ποταμο-χειμάρρους (με λιπάσματα & φυτοφάρμακα), την επιβλάβηση του από την κατασκευή του αλιευτικού καταφύγιου του Αγ. Παντελεήμονα (έχουν ανασχέσει την παράκτια μετακίνηση των ιζημάτων και τις αμμοληψίες από τις παραλίες και
  • ενώ υπάρχει Μελέτη Οριοθέτησης, χρηματοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χρηματοδότηση εκτέλεσης του έργου από ΕΛΚΕΘΕ και απαιτείται (καθυστερεί χρόνια) η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από Περιφέρεια ή Δήμο)
  • ώστε να σωθεί αυτό σημαντικό οικοσύστημα που κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό.
ΤΟ ΚΟΤΥΧΙ
Εντάσσεται στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς που πρόκειται για ένα δίκτυο λιμνοθαλασσών, λιμνών, ελών και δασών, κατά μήκος των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.
  • Η λίμνη βρίσκεται στο Δάσος της Στροφυλιάς και μαζί με τις λιμνοθάλασσες του Προκόπου, τη λίμνη-έλος Λάμια και του Πάπα προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.
Αποτελεί ένα μωσαϊκό σημαντικών οικοτόπων, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, μεγάλη φυσική ομορφιά αλλά και πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
  • Η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας αποτελείται από Λαβράκια (Dicentrarchus labrax), Κέφαλους (Mugil cephalus), Τσιπούρες (Sparus auratus) και Χέλια (Anguilla anguilla). Είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως ερωδιούς, χαλκόκοτες, χελιδόνια, τσαλαπετεινούς, γεράκια, τρυγόνια, γλαρόνια κ.ά.
  • H μακροχλωριδική σύνθεση της περιοχής του Κοτυχίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα είδη: αλμυρίκι, άγρια σπανάκια, ήμερος φλωμός, αλειχηνόχορτο, βούρλο, κρίνος της θάλασσας, άσπρος κρίνος, αγριοκάλαμος, καλαμίθι, μαχαιρίδα, ξιφάρα, λάχαρι, αλμυρίκι, κρίθμος, καλιά, θαλασσόχορτο και βρίγκα. Ο Υγρότοπος Κοτυχίου προστατεύεται από Εθνική, Ευρωπαϊκή και Διεθνή νομοθεσία.
Το βίντεο (και οι φωτογραφίες «κομμένες από αυτό) είναι του Κώστα Γκέρτζου/ Κωνσταντίνος Γκέρτζος











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου