Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Η λαθροθηρία άρχισε από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς!

 Η λαθροθηρία άρχισε από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς!

❌Η λαθροθηρία άρχισε από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς!
Η οργανωμένη παρανομία φαίνεται ότι είναι βαθιά ριζωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους υγροτόπους της Ελλάδας. Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν παύουν να ακούγονται πυροβολισμοί από τον Πρόκοπο και το έλος της Λάμιας, εξοντώνοντας τα (προστατευόμενα) υδρόβια πουλιά που βρίσκουν εκεί καταφύγιο.
😡Δράστες οι γνωστοί-άγνωστοι των τοπικών κυκλωμάτων, οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από μια σειρά επεισοδίων όπως οι πυροβολισμοί εναντίον μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων που κατέγραφαν σκηνές παράνομου κυνηγιού ή την επίθεση και τον τραυματισμό μέλους της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ που κατέγραφε τρακτέρ να ισοπεδώνει την παραλιακή ζώνη της Καλογριάς (ας θυμηθούμε τα περιστατικά 👉https://bit.ly/36BdlIV).
  • Καλύτερα οργανωμένοι από ποτέ, με πλήρη εξοπλισμό και μηχανοκίνητα μέσα σε ξηρά και θάλασσα, οι λαθροκυνηγοί στην ουσία περιγελούν κάθε έννοια νομιμότητας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν πριν από 10 ημέρες, όταν στον Πρόκοπο βρίσκονταν μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων μαζί με περίπολο του Δασαρχείου, είχαν λάβει όλα τα μέτρα ώστε τελικά να ξεφύγουν από κάθε πιθανή «παγίδα».
❗️Είναι φανερό ότι η παρανομία δεν θα «σπάσει» αν δεν οργανωθούν συντονισμένες κρατικές επιχειρήσεις, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα για την κίνηση σε βάλτους και καλαμιώνες. Κάτι που προϋποθέτει συντονισμένη δράση μεταξύ Αστυνομίας και Δασικών Υπηρεσιών, με υπαλλήλους που να διαθέτουν ανακριτικά καθήκοντα.
  • ❗️ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα οργανωθούν τέτοιες επιχειρήσεις;!
Το Εθνικό Πάρκο πρέπει να "καθαρίσει" από την παρανομία και να μην είναι ο φετινός άλλος ένας χειμώνας εγκληματικότητας ενάντια στην άγρια ζωή.
Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
..και ο Κυριάκος Γαλάνης κοινοποίησε μια παλιότερη δημοσίευση — με τον Costas Papaconstantinou
«ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ -ΕΠΙΠΛΕΟΝ- ΕΠ'ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ.
Περαιτέρω πληροφορίες-ερμηνεία της φωτογραφίας (όποιος παρατηρεί, ρωτά, μαθαίνει κι ερμηνεύει😉):
  • Πρόκειται για συμβάν που έχει να κάνει με "Κυγετικό Τουρισμό"στο Εθνικό Πάρκο ΥΓΡΟΤΌΠΩΝ Κοτυχίου-Στροφυλιάς, και που οργάνωσε εκείνη την ημέρα(και που προφανώς συνεχίζει το επικερδές επιχειρηματικό του σχέδιο) ζεύγος ντόπιων.

Λιμνοθάλασσα Πρόκοπου, μέρος του ΠΥΡΗΝΑ του Εθνικού Πάρκου-στολιδιού Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. ΣΤΟ πλωτό επιβαίνουν τέσσερις Περιβαλλοντικοί Εγκληματίες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα η οποία είναι και χειριστής της εξωλέμβιας. Και οι τέσσερις φορούν κουκούλα τύπου Fullface για να αποφύγουν την αναγνώριση, οι δύο όμως -το ζεύγος- είναι πλέον γνωστοί. Πρόκειται για τον γνωστό ιθαγενή και αγενή Δ. Β. και την μετέπειτα σύζυγό του..
.
  • Μετέφεραν τους άλλους δυό μέσα στον καλαμιώνα κι εκεί υπήρχε και δεύτερη βάρκα κρυμμένη την οποιοί οι "κυνηγοτουρίστες" χρησιμοποίησαν για να κυνηγήσουν υδρόβια πουλιά, επί 2μιση περίπου ώρες, σε συνεργασία και συντονισμό με το εναπομείναν στο πρώτο πλωτό ζεύγος.
  • Μόλις τελείωσαν το sport οι τέσσερις α(θ)λητες , η βάρκα με τους δύο "τουρίστες" επήλθε από τον καλαμιώνα με τους επιβαίνοντα χωρίς κουκούλες και όπλα και προσποιούμενοι τους αθώους ψαράδες κατευθύνθηκαν κι αποβιβάστηκαν δίπλα στις εγκαταστάσεις του εκεί Κρατικού Ιχθυοτροφείου πήραν τα αυτοκίνητά τους που είχαν κρυμμένα κάτω από δέντρα εντός του χώρου του Ιχθυοτροφείου κι έφυγαν "κύριοι". Το ένα όχημα ήταν ένα λευκό SUZUKI VITARA ιδιοκτησίας -όπως έμαθα 2 σχεδον χρόνια μετά- κατοίκου όμορου δήμου. Προφανώς θα συναντούσαν το ζεύγος το οποίο θα τους περίμενε σε κάποια απόκρυφη έξοδο στην όχθη περιμετρικά της λιμνοθάλασσας για την μοιρασιά των θηραμάτων...
Θα μου πει -και ευλόγως- ο αναγνώστης, "ωραία μας τα λες, και τι μπορεί να γίνει χωρίς αποδείξεις ταυτοποίησης των εγκληματιών;"
Λύση για την καταπολέμηση πάσης φύσεως Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων (κυνήγι, ψάρεμα (ακόμακαι με χρήση δυναμίτη), εκχερσώσεις/καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, υλοτομία, ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων σε παραλίες, αμμοθίνες κλπκλπ) υπάρχει, πολιτική βούληση όχι!
  • Πχ.: Ένα Drone και ένα πλωτό τύπου (H)overcraft και συντονισμένες επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών (ΕΛΑΣ, ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΕΥΠ κ.α ) αρκούν για την καταπολέμηση του ανεξέλεγκτου και τεράστιας κλίμακας παράνομου κυνηγιού, που κάθε χρόνο απροκάλυπτα διεξάγεται σε όλη σχεδόν την έκταση των προστατευόμενων περιοχών της Δυτικής και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου , αρμοδιότητας της ομότιτλης Μονάδα Διαχείρισης Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ.
14 (ΔΕΚΑΤΈΣΣΕΡΑ, 12 ήδη παρεδώθησαν κι άλλα δύο είναι προγραμματισμένα) DRONES διένειμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από το διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας «AETHER» – «Alliance for the Effective Transnational Handling of Environmental Resources» στα Ελληνικά δηλαδή «AETHER – Συμμαχία για την αποτελεσματική διακρατική διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων».. Κύριος στόχος του έργου AETHER είναι η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου των Περιφερειών της Ελλάδας και της Ιταλίας διαμέσου της εκπόνησης διακρατικών Σχεδίων και ο καθορισμός δράσεων ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για την αειφορική χρήση των θαλάσσιων, παράκτιων και χερσαίων φυσικών πόρων. ΚΑΝΕΝΑ από αυτά, τα πανάκριβα και ιδιαιτέρων για την Περιβαλλοντική Προστασία προδιαγραφών αεροχήματα, δεν προέβλεψαν οι αρμόδιοι να παραδοθεί ούτε στη Δασική Υπηρεσία μήτε στην σχετιχή Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ. Και μόνο ο τίτλος του σχετικού προγράμματος επέβαλλε, σαν πρώτη, την διάθεση τέτοιων συστημάτων σε αυτές τις υπηρεσίες, αλλά....»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου