Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Φρένο στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της απεξάρτησης

 Φρένο στη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της απεξάρτησης

  • Της Ντάνι Βέργου/ΕφΣυν
Μαζική αντίδραση στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τον τομέα πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, προκαλώντας δραματικές αλλαγές τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη θεραπευτική διαδικασία ● Επιστήμονες, εργαζόμενοι και συλλογικότητες διοργανώνουν Ανοικτό Συνέδριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 10 Δεκεμβρίου
«Oχι» λένε με μια φωνή επιστήμονες, εργαζόμενοι και συλλογικότητες του πεδίου της πρόληψης των εξαρτήσεων και της απεξάρτησης στο (νέο) πραξικόπημα της κυβέρνησης που επιχειρεί να διαλύσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της απεξάρτησης. Αντιστέκονται στην παράδοσή του στον ιδιωτικό τομέα και διοργανώνουν «Ανοικτό Συνέδριο για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Απεξάρτηση» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 10 Δεκεμβρίου. Ενα συνέδριο οργανωμένο από τη βάση, όλων των εργαζόμενων του πεδίου από όλους τους φορείς πρόληψης και απεξάρτησης.
Θυμίζουμε ότι με νέο νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει και περιγράψει η κυβέρνηση κονιορτοποιείται ο τομέας των εξαρτήσεων για τον οποίο
  • δημιουργείται ιδιωτικός φορέας (ΝΠΙΔ), ο Eθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Κάτω από αυτόν τον φορέα θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, «18 Ανω», προοπτική που ισοδυναμεί με δραματικές αλλαγές τόσο στη φιλοσοφία όσο και στη θεραπευτική διαδικασία και τους ίδιους τους θεραπευτές των φορέων, με σοβαρές επιπτώσεις στον στόχο τους, που είναι η απεξάρτηση.
Η ιδέα του ανοιχτού συνεδρίου ήρθε από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων της Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Αφορμή ήταν οι εξαγγελίες του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ «που επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο κομμάτι που μας αφορά, χωρίς μάλιστα προηγουμένως να έχει γίνει καμία συζήτηση με τους φορείς, με όσους ασχολούνται εδώ και 40 χρόνια με τον χώρο των εξαρτήσεων», τόνισε χθες στη συνέντευξη Τύπου των φορέων ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Σαρακινός.
  • «Η απεξάρτηση αφορά τα παιδιά μας, την κοινωνία. Είναι μέγιστο πρόβλημα και δεν μπορεί να αγνοούνται οι οικογένειες αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι. Για τον λόγο αυτόν αποφασίσαμε να καλέσουμε σε ανοιχτό συνέδριο – με όλους, για όλους, όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις. Κάτι που θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο», είπε και κάλεσε «όλο τον κόσμο» να ενωθεί με την προσπάθειά τους ώστε «να γλιτώσουμε ό,τι μπορούμε».
«Ο σκοπός για εμάς, σαν γονείς, είναι περισσότερο από ιερός», είπε ο Παντελής Ξυπολητάς, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ. «
  • Δεν υπάρχει περίπτωση να χαρίσουμε ποτέ και σε κανέναν τις ζωές των παιδιών μας, την προσπάθεια που έχουν κάνει τα παιδιά μας κι εμείς για να απεξαρτηθούν, αλλά και την προσπάθεια που κάνουν οι νέοι γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους σε προγράμματα απεξάρτησης. Η αγωνία μας είναι τεράστια», είπε, προσθέτοντας ότι οι γονείς «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μη φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο».
  • Ο Π. Ξυπολητάς κάλεσε όλους να υπογράψουν το ψήφισμα για την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την απεξάρτηση, που έχει αναρτήσει η Ομοσπονδία (https://www.openpetition.eu/.../amese-aposyrse-schediou...). Εξηγώντας γιατί μας αφορά όλους, αναφέρθηκε στη δημιουργία της Ομοσπονδίας που είχε στόχο την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, για να βρεθεί έναν μήνα μετά το πρώτο συνέδριό της να υπερασπίζεται όλα τα προγράμματα.
«Ολοι είμαστε σε μια μεγάλη ανησυχία, καθώς
  • ξεκινάει μια ριζική και ζοφερή αλλαγή στο πεδίο χωρίς ουσιαστικό διάλογο.
  • Ξεκινάει μια αλλαγή ερήμην των ανθρώπων του πεδίου, των εργαζομένων, των επιστημόνων, των συλλόγων οικογενειών, των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες», είπε ο Στέλιος Γκιουζέπας, ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Στη συνέχεια εξήγησε ότι τα προβλήματα που φέρνει το σχέδιο νόμου έχουν να κάνουν με τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της πρόληψης και της απεξάρτησης.
  • Μετατρέπονται υπηρεσίες που ανήκουν σε δημόσια πρόσωπα, σε νοσοκομεία –για παράδειγμα– του ΕΣΥ, σε ιδιωτικά πρόσωπα και εντάσσονται σε αυτό το ιδιωτικό πρόσωπο, ενώ ρητά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει – υπάρχει παραπλεύρως, με πολύ κακούς όρους και με πολύ χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Το δεύτερο κρίσιμο, κατέδειξε,
  • έχει να κάνει με την κατάργηση των υπηρεσιών και του θεραπευτικού πλουραλισμού και της πολυφωνίας που κατακτήθηκε 40 χρόνια στο πεδίο. «Δεν υπάρχει καμία πρόνοια στο σχέδιο νόμου για το τι ξημερώνει μετά την ψήφιση του νόμου αυτού καθώς η μόνη πρόνοια που υπάρχει είναι η κατάργηση των μέχρι σήμερα εγκεκριμένων φορέων πρόληψης και θεραπείας», τόνισε.
«Η απεξάρτηση δεν είναι υπόθεση μόνο των ειδικών, αλλά όλης της κοινωνίας. Η απεξάρτηση είναι μια επαναστατική πράξη.
  • Το δίκτυο παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης της χώρας έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με αυτό το νομοσχέδιο υποθηκεύουν το μέλλον του τόπου, των παιδιών μας.
Δεν μπορείς να τα θεωρείς ξεγραμμένες υποθέσεις και κόστος, ποτέ δεν ήταν. Ταυτόχρονα συρρικνώνει, διαλύει, συγχωνεύει το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο Ηλίας Μιχαλαρέας, επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
«Καταργείται η συνέχιση της θεραπείας, προωθούνται η φαρμακευτική καταστολή και τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών που προωθούν την υποκατάσταση. Καταργούνται όλα τα προγράμματα. Αυτά είναι τα συστατικά του επιτελικού κράτους: φαρμακευτική και αστυνομική καταστολή», είπε ο Μπάμπης Πουλόπουλος, πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ.
«Ο χώρος της απεξάρτησης θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Οι πρώτοι που θα το πληρώσουν είναι οι ίδιοι οι εξαρτημένοι. Οσοι έχουν λεφτά θα πηγαίνουν στους ιδιώτες, όσοι δεν έχουν θα πεθαίνουν στις πιάτσες», σημείωσε η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Εργου του «18 Ανω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου