Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα στο Κοτύχι (έσπασε και πάλι η Λουρονησίδα)

 Τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα στο Κοτύχι (έσπασε και πάλι η Λουρονησίδα)

  • … η Λουρονησίδα έχει καταρρεύσει ... σε λίγο θα χαθεί η λίμνη θα γίνει ένα με την θάλασσα ... και χρειάζονται άμεσες επεμβάσεις, εκτίμηση και προτάσεις από ειδικούς (και όχι επικοινωνιακές προς φωτογράφηση συσκέψεις… άνευ πρακτικού αποτελέσματος..), ενίσχυση της (όχι βέβαια με μπάζα ..) και έρευνα για τυχόν ευθύνες ...
Έσπασε από την κακοκαιρία η Λουρονησίδα (η στενή λωρίδα άμμου/εδάφους που χωρίζει την λιμνοθάλασσα από την ανοιχτή θάλασσα)και η θάλασσα και λίμνη έγιναν ..
  • Η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, με έκταση περίπου 8.500 στρέμματα, επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός καναλιού, το οποίο αριστερά και δεξιά του έχει δύο αναχώματα (προβόλους), και προστατεύεται απ’ αυτήν από μια λουρονησίδα που υπάρχει κατά μήκος της.
  • Αυτή η λωρίδα γης, που λειτουργεί σαν φυσικό τείχος για το Κοτύχι…
Η διάβρωση της λουρονησίδας επίτασσε την επαναφορά της ισορροπίας της αμμολωρίδας και την αποκατάσταση των αμμόλοφων αλλά αντί για αυτό είχαμε ….
  • Το σπάσιμο είναι καταστροφικό για το οικοσύστημα γιατί η λίμνη μετατρέπεται σε αλμυρή και η ιχθυοπανίδα της λιμνοθάλασσας …
Το πολύτιμο οικοσύστημα είναι θέμα χρόνου η λιμνοθάλασσα να σβηστεί διά παντός από τον χάρτη…
Παρόμοιες καταστροφές είχαν συμβεί το 2010 όταν οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, είχαν σαν αποτέλεσμα το «σπάσιμο» της λουρονησίδας και την απώλεια της ιχθυοπαραγωγής του εκεί συνεταιρισμού και το 2011..
Σπάσιμο υπήρξε πάλι το 2021 και στις αρχές του 2023 και αυτή η συχνότητα διάρρηξής της, δείχνει την μέγιστη επικινδυνότητα…
Η κατάσταση (απίσχναση, αντιπεριβαλλοντικά μπαζώματα της Λουρονησίδας απαιτούσε άμεσες επεμβάσεις αλλά με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ανδραβίδας –Λεχαινών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έγιναν
  • Ενώ ο «Φορέας Διαχείρισης της Στροφυλιάς» έχει εκπονήσει το 2015 (το ΕΛΚΕΘΕ/Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) την «Εμπειρογνωμοσύνη για την αποκατάσταση του τύπου οικοτύπου 2120 στο βόρειο τμήμα της Λ/Θ Κοτυχίου», έχει ολοκληρωθεί από το 2017 η οριοθέτηση του αιγιαλού και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου «Υλοποίηση διαχειριστικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της αμμολωρίδας Λ/Θ Κοτυχίου-αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας τύπου οικοτόπου 2110*2120», το έργο δεν εκτελέστηκε ακόμα διότι η εκπόνηση MΠE (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που είναι απαραίτητη μέσω σύναψης προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή τον Δήμο Ανδραβίδας –Λεχαινών δεν έχει γίνει δυνατή
Οι ευθύνες είναι τεράστιες και οι σωστικές επεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες

Οι φωτογραφίες είναι του
 Vaggelis Dimitropoulos που σημειώνει: «μανιασμενα κυμματα,βαρια συννεφα,συνθετουν ενα ομορφο χειμωνιατικο βροχερο τοπιο.Για αλλη μια φορα,η θαλασα εσπασε το φυσικο αναχωμα,εσπασε το δρομο κ μπηκε στον υδροβιοτοπο αφηνωντας την θαλασσια χελωνα ενεχυρο στην ιστορια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου