Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Η Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας καταστρέφεται, τα βιβλία κινδυνεύουν, τα νερά εισρέουν και ο Δήμος «εγκληματεί» αδιαφορώντας...

 Η Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας  καταστρέφεται,  τα βιβλία κινδυνεύουν, τα νερά εισρέουν και ο Δήμος «εγκληματεί» αδιαφορώντας... 


Η σε μια ακραία εκδήλωση ανευθυνότητας και πλήρους αναντιστοιχίας λόγων και έργων ο Δήμος Ήλιδας έχει εγκαταλείψει στην τύχη της την Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας, το μεγαλύτερο και πιο δραστήριο Πνευματικό Ίδρυμα της πόλης, κιβωτό και θεματοφύλακα της γνώσης,  με τον  κτίριο να κινδυνεύει από τα σοβαρά στατικά προβλήματα ( διάβρωση τοίχων και οπλισμού), τα νερά να εισρέουν, τα βιβλία να κινδυνεύουν και πολλά να έχουν υποστεί ζημιές και ουσιαστικά να βρισκόμαστε εγγύς του οριστικού λουκέτου, της αδύνατης επαναλειτουργίας της ( ως χώρου δανεισμού βιβλίων, εκδηλώσεων και μάθησης)  και  της ολοκληρωτικής καταστροφής βιβλίων, εξοπλισμού, υλικών.    


Τα προβλήματα υπήρχαν από παλιά ( η εγκατάλειψη δεν είναι σημερινό φαινόμενο) και αφορά και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά κυρίως ευθύνεται η παρούσα τοπική εξουσία που παρ’ όλες στις συσκέψεις και υποσχέσεις λίγα έπραξε  και για τα κύρια και σοβαρά, ουδέν, αδιαφορία .

Ντροπή τους !   


Ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο εντός και εκτός  που τα προβλήματα εντάθηκαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο ( με την επέλαση του «Ιανού»  και τις εισροές υδάτων) και η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ άσχημα…

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του


Σωματείου «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας»  το τελευταίο διάστημα έχει απευθύνει δύο δημόσιες ανακοινώσεις, εκκλήσεις και καταγγελίες, παρουσιάζει τα προβλήματα καταλογίζει ευθύνες…

Η πρόσφατη ανακοίνωση της 14/02/2021 αναφέρει :

«Από το ΔΣ του Σωματείου «Π.Β.Α»

ΠΡΟΣΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ

Αξιότιμοι Κύριοι,

Επειδή παρά τις επανειλημμένες μας ενημερώσεις (προφορικές και γραπτές) για τη δεινή κατάσταση και εικόνα της Π.Β.Α στον όροφο δεν επακολούθησε καμιά αποτελεσματική κινητοποίηση από τις υπηρεσίες του Δήμου Ήλιδας , βρισκόμαστε στην ανάγκη να επανέλθουμε, ως Δ.Σ του Σωματείου «Π.Β.Α», και να σας υπενθυμίσουμε την κατάσταση:



- Συνεχής εισροή νερών ,τόσο από ρωγμές της οροφής όσο και από τα παράθυρα της αίθουσας αναμονής, τα οποία νερά , όταν βρέχει παρατεταμένα, διαχέονται και διατρέχουν όλο το κλιμακοστάσιο και συγκεντρώνονται στο υπόγειο.

- Μόνιμη κατάσταση υγρασίας στο δάπεδο του αναγνωστηρίου, της αίθουσας αναμονής, και της σκάλας.


- Διόγκωση της οροφής από εμφανή οξείδωση του φέροντος οπλισμού της, καθώς και αποκόλληση κομματιών από μπετόν στα τμήματα πάνω από το άνω μέρος των κασωμάτων των παραθύρων και προχωρημένη οξείδωση του φέροντος οπλισμού στα σημεία αυτά.

- Έκθεση των βιβλίων σε κατάσταση μόνιμης υγρασίας.


Υπενθυμίζουμε την ανάγκη άμεσων και ελαχίστου κόστους παρεμβάσεων, τόσο για τη διάσωση του πνευματικού πλούτου, ο οποίος φιλοξενείται στο κτήριο, όσο και τη διάσωση του κτηρίου, το οποίο απλόχερα ο δωρητής, Χ. Παπαχριστόπουλος, προσέφερε στους συνδημότες του.

Για την προστασία μέρους του πνευματικού πλούτου, θα βοηθούσε, εάν άμεσα διατίθεντο κάποιοι εργαζόμενοι από το Δήμο, για δύο - τρεις μέρες, ώστε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη μετεγκατάσταση από τον όροφο στο ισόγειο, το οποίο – υπενθυμίζουμε – ανακαινίστηκε μερικώς για το σκοπό αυτό και με την προοπτική να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2020.

Για την προστασία του κτηρίου, θα βοηθούσαν αποτελεσματικά οικονομικές και γρήγορες λύσεις, οι οποίες έχουν συζητηθεί στο παρελθόν με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας και μπορούμε να τις συζητήσουμε και πάλι, αν ζητηθεί η συνεργασία μας και η βοήθειά μας.

Το Δ.Σ του Σωματείου «Π.Β.Α» προσδοκά στην άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης. Το οφείλουμε στους συνδημότες μας, το οφείλουμε στη γενναιοδωρία των δωρητών΄ τόσο του κτηρίου, όσο και του υφιστάμενου πνευματικού πλούτου.

Για το ΔΣ :Η πρόεδρος : Μοσχόβου Άννα, Ο Αντι/δρος: Ξουρής Χρήστο,Η Γραμματέας: Ελένη Σκάβδη, Ο Ταμίας: Βασίλης Ράλλης, Ο Έφορος: ---- »

 

Η ανακοίνωση της 20/01/2021

 

«Ενημέρωση Μελών Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης  Αμαλιάδας

….

Επικοινωνούμε μαζί σας με την έναρξη της νέας χρονιάς τόσο για την ίδια την επικοινωνία, αφού ο covid19 μας ανέστειλε τις όμορφες και εποικοδομητικές συναντήσεις, όσο και για την ενημέρωσή σας σε τρέχοντα θέματα που αφορούν στην Π.Β.Α.

Αρχίζοντας από τα θετικά, σας ενημερώνουμε ότι έχει ολοκληρωθεί το βάψιμο και σε μεγάλο μέρος το καθάρισμα της αίθουσας του ισογείου της Βιβλιοθήκης. Υπενθυμίζουμε ότι αποφασίστηκε μιας μικρής κλίμακας ανακαίνιση της αίθουσας του ισογείου για τη μετεγκατάσταση τμημάτων του πρώτου ορόφου -λόγω προβλημάτων του Α΄ορόφου- σε κοινή συνεδρίαση και συνεργασία του Δ.Σ του σωματείου «Π.Β.Α.» με αντιπροσώπους υπηρεσιών του Δήμου (Δευτέρα, 21/09/2020).

Επί πλέον με την πολύτιμη βοήθεια της βιβλιοθηκονόμου της Βιβλιοθήκης, η οποία διατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή, έχουν γίνει δέματα τα προς μετεγκατάσταση βιβλία και με τη βοήθεια του τμήματος πληροφορικής του Δήμου έχουν αναβαθμιστεί δύο Η/Υ.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια' θέλουμε, όμως, να επισημάνουμε τις άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας, κ. Φουντά Αθανασίου, όποτε του ζητήθηκε.

Ωστόσο, για να ανταποκριθεί στον πνευματικό της ρόλο η αίθουσα του ισογείου απαιτείται η προώθηση όλων των υποσχέσεων και αποφάσεων της κοινής συνεδρίασης του Δ.Σ. του σωματείου και των αντιπροσώπων του Δήμου (21/9/20), διότι τα υπεσχημένα και αποφασισμένα αποτελούν τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να γίνουν για τη λειτουργία ενός πνευματικού χώρου. Τα αναφέρουμε εν συντομία:

- Πλαισίωση της αίθουσας του ισογείου με νέα ράφια, για τα βιβλία που βρίσκονται ακόμα στα κουτιά. (Από 19/11/20 έχει διαβεβαιωθεί από τον Πρόεδρο του Ηλείου η τοποθέτησή τους αλλά δεν ευοδώθηκε).

- Συντήρηση των θερμαντικών σωμάτων του ισογείου από τον Ηλείο

- Διάθεση μόνιμης καθαρίστριας για μια ή δύο μέρες από τον Ηλείο (Αποτελεί δέσμευση του Προέδρου του Ηλείου από τον Αύγουστο)

- Διάθεση προσωπικού από τις υπηρεσίες του Δήμου για την μεταφορά επίπλων και βιβλίων , ώστε να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση.

Σε σχέση με την ολική εικόνα του κτηρίου επισημαίνουμε ότι βαίνει επιδεινούμενη, λόγω μεγάλης εισροής υδάτων στον όροφο από οροφή και παράθυρο, όταν βρέχει. Απαιτούνται άμεσες και ταχείες παρεμβάσεις ελαχίστου κόστους για τη μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι ενημερωμένες για την εισροή υδάτων και τις επικίνδυνες επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση και αναμένουμε τη θεραπεία των προβλημάτων.

Προσδοκούμε στη δημιουργία ενός ευπρεπούς, φιλικού και ασφαλούς χώρου στο ισόγειο της Π.Β.Α για τις δραστηριότητες των μελών και φίλων της, με τη βοήθεια των Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας.

Αναμένουμε…

Για το Δ.Σ : Η Πρόεδρος Άννα Μοσχόβου»

Σημείωση:Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες συνοδεύουν την ανακοίνωση της της 14/02/2021  του ΔΣ του Σωματείου «Π.Β.Α», και οι άλλες  είναι παλαιότερες και από άλλες πηγές.

 

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου