Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Μονή του Ασκητή στο Γούμερο ….Όταν η εγκατάλειψη και η ντροπή δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο

 Μονή του Ασκητή στο Γούμερο ….όταν η εγκατάλειψη και η ντροπή δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο 

  • Σφραγίστηκε το θρησκευτικό και αρχαιολογικό μνημείο ως επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αυτό...


Ένας πανέμορφος και ιδιαίτερος Θρησκευτικός χώρος η  μονή Ασκητή στο Γούμερο χτισμένη σε περιοχή με φαράγγι και εντυπωσιακό φυσικό ανάγλυφο σε μια σχισμή που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο ορθοπλαγιές, είναι ένα από πλέον εντυπωσιακά μοναστήρια της χώρας, λόγω της θέσης του και των θρύλων που συνοδεύουν την κατασκευή του ...

Η Ερωφίλη Κόλλια (Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας )  είχε αναφερθεί :«Μοναστήρι με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορία…. αποτελεί μεταβυζαντινό μοναστήρι με την πρόσοψή του να ανάγεται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η Μονή Ασκητή αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής με μακρά ιστορία


Όλα τα μέσα της ενημέρωσης (τοπικά και πανελλαδικά) προτείνουν και προβάλλουν την ωραιότητα ταύτης , το Ηλειακό  πολιτικό σύστημα (Δήμος  Πύργου, Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας, Μητρόπολη Ηλείας κλπ.) αλλά το αποτέλεσμα ….η πλήρης εγκατάλειψη και η έλλειψη σεβασμού προς το ονομαστό μνημείο, που βρίσκεται στα πρόθυρα  μη αναστρέψιμων  ζημιών…

Ο  ναός έχει υποστεί ζημιές, έχει μετατραπεί σε χείμαρρο και λίμνη, διαλύεται, καταρρέει  και ο  χώρος χαρακτηρίστηκε ακατάλληλος και μη επισκέψιμος για το κοινό,  γιατί  εγκυμονεί κινδύνους


Το Ιούνιο του 2020 ο Δήμαρχος Πύργου  Τ. Αντωνακόπουλος σε συνάντηση με τους συσχετιζόμενους φορείς  με το θρησκευτικό μνημείο φορέων(Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας , Τοπική Κοινότητα Γούμερο, Εκκλησία)  που του  εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την διάσωση, ανάδειξη και προβολή της Μονής Ασκητή είχε δηλώσει ( ο δήμαρχος ) :«η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου μας αποτελεί βασική προτεραιότητα αφού από την αρχή της θητείας μας θέσαμε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Πόσο δε όταν αυτό σχετίζεται με τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα της περιοχής μας. Ένα από τα μοναδικά θρησκευτικά μνημεία του Δήμου είναι και αυτό που αφορά την Ιερά Μονή Ασκητή στην τοπική κοινότητα Γουμέρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τους εμπλεκόμενους φορείς όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η εκκλησία και η τοπική κοινότητα Γουμέρου με σκοπό να αναδείξουμε - συντηρήσουμε μέσα από συλλογική δράση και αγαστή συνεργασία το μοναδικού κάλλους θρησκευτικό μνημείο».

…και το μνημείο πάρα τις δηλώσεις … είναι επικίνδυνο  για κατάρρευση,  κλειστό  και σφραγισμένο…

 


Όπως  καταγγέλλει ο «Σύλλογος Γουμεριωτών Ηλείας» σε ανακοίνωσή του  απαγορεύτηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία η πρόσβαση σε αυτό και σφραγίστηκε ως επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια …

Όπως έχει καταγγείλει ο Theodoros Kolovadis  ( που πολλές φωτογραφίες είναι δικές του) «Όσοι πήγαν να προσκυνήσουν και να βάλουν ένα κεράκι μόνο εικόνες ντροπής αντίκρισαν!!


Και πρόβατα στον περίβολο της εκκλησίας!
Στο μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία είχαν τοποθετήσει πλέγμα για να τα εμποδίζει να φύγουν
Η εκκλησία δεν έχει πόρτα και χρησιμοποιείται ως στάβλος για τα πρόβατα!!»

Όνειδος …

Η εκπληκτική μονή του «Ασκητή», που είναι σφηνωμένη ανάμεσα σε δύο βουνά....

Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη στην Ηλεία βρίσκεται το εξαιρετικό φαράγγι του Γούμερου, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς.

 Μέσα στο καταπράσινο φαράγγι, ανάμεσα σε δύο βράχους βρίσκεται «σφηνωμένη» η σπηλαιώδη Μονή του «Ασκητή», που είναι αφιερωμένη στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου.


 Η μονή πήρε το όνομά της από έναν ασκητή, που λέγεται ότι ζούσε στο φαράγγι του Γούμερου. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, κάποιοι κάτοικοι που κυνηγούσαν στην περιοχή, τον πέρασαν για αγριογούρουνο και τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Καταλήγοντας στον σημερινό χώρο της μονής βρήκαν μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Έτσι οι κάτοικοι έχτισαν τη μονή στο φυσικό κοίλωμα δυο σπηλαίων, που σμίγουν δυο βουνά.

Συγγραφικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι όταν απεβίωσε ο Ασκητής ενταφιάστηκε μέσα στον χώρο της Μονής. Η σπηλιά είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο υπάρχει το ιερό της Μονής, ένα είδος διαδρόμου-εξώστη και ένα πηγάδι.

Λέγεται ότι στο σημείο, όπου έπεσε το άψυχο σώμα του ασκητή, ανάβλυζε νερό για αυτό και έφτιαξαν το πηγάδι. Στο δεύτερο μέρος συναντά κανείς τα ερείπια της βυζαντινής μονής, που χρονολογείται γύρω στο 1200 μ.Χ., σε ένα κοίλωμα 300 τ.μ., ύψους 50 μ. να ατενίζει τον ουρανό.

Ιστορικές καταγραφές αναφέρουν ότι στον χώρο της μονής υπήρχε το Μαντείο των Αθλητών και ότι η διαδρομή προς τη μονή, ήταν το αρχαίο καλντερίμι, τμήμα της ιερής οδού Ήλιδας – Ολυμπίας, από όπου περνούσαν οι αθλητές για την αρχαία Ολυμπία.


Σήμερα ο επισκέπτης που θα ακολουθήσει την διαδρομή μέσα στο φαράγγι, θα συναντήσει τις αρχαιότερες ελιές της Ελλάδας, με κλαδιά από τις οποίες στεφάνωναν τους Ολυμπιονίκες.

Τα ερείπια της βυζαντινής μονής που χρονολογείται γύρω στο 1200 μ.Χ. Η μονή για πολλά χρόνια  αποτελούσε μοναστικό κέντρο και φιλοξενούσε περισσότερους από 50 μοναχούς ενώ τον τελευταίο μισό αιώνα έχει εγκαταλειφθεί και διακρίνονται μόνο τα ερείπια από τα κελιά τους....

Σημείωση : Οι φωτογραφίες στις  οποίες  εμφαίνεται η  εγκατάλειψη και η καταστροφή δεν είναι πρόσφατες… απλά η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη …

Η καταγγελία του «Σύλλογου Γουμεριωτών Ηλείας»:

«Ο ΑΣΚΗΤΗΣ στο Γούμερο Ηλείας, Δήμος Πύργου, σφραγίστηκε.


Ντροπή και Αίσχος, αφου εξαφάνισαν ( έφαγαν ) τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη 180 εκατομμύρια Ευρώ βοήθειες, για τους καμένους από τις φωτιές του 2007 και δεν προστατεψαν ούτε τα μνημεία της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΗΣ.

Ο ΑΣΚΗΤΗΣ σύμφωνα με την άποψη αρχαιολόγων και ιστορικών πάνω από 5.000 ετών μνημείο, ( ίσως το αρχαιότερο ) στο Νομό Ηλείας,  η αρχαιολογία το σφράγισε ως επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

Η αδιαφορία της πολιτειας και η εσκεμμένη εγκληματικη Αμέλια των Δημοτικών Αρχόντων του Δημου Ωλενης και στη συνέχεια ο Δήμος Πύργου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, δεν προστάτεψαν το Μνημείο, ΟΎΤΕ ΑΠΌ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ, ενώ ήταν υποχρεωμένοι.


Εξαφανησαν ( εφαγαν ) τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη 180 εκατομμύρια Ευρώ και δεν προστάτεψαν ούτε τα  μνημεία, της ορεινής Ηλείας που κάηκαν απο τις καταστροφικές φωτιές στο Νομό Ηλείας, στη γη της ΟΛΥΜΠΙΑΣ..

Ούτε μια μελετη δεν εγινε για να προστάτευτει το Μνημείο του ΑΣΚΗΤΗ και έχουν περάσει 14 χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές.

Παρακαλούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,

Τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Τους Βουλευτές του Νομού Ηλείας, τον Περιφερειάρχη Ηλείας, τους φορείς της Ηλείας να συνδράμουν άμεσα στην προστασία του Μνημείου.

Ο Δήμος Πύργου έστω και τωρα να κάνει μια μελετη για να προστατευτεί το Μνημείο από την πλήρη καταστροφή και αφανισμό του, να μπει σ' ένα προγραμμα και να γίνει η αποκατάσταση και αναστειλωση του.

Πάνω από 4.000 χιλιάδες Γουμεριώτες, σες, σε όλη την Ελλάδα και οι εκατοντάδες ισως χιλιαδες πεζοπόροι, Ορειβάτες, φυσιολάτρες της Ελλάδας που έχουν επισκευθεί πεζοποροντας  το Μνημείο είναι αναστατωμένοι και προσβεβλημένοι από την βεβύλωση του  Βυζαντινου Μνημείου του ΑΣΚΗΤΗ, για το σφραγισμά του, από την αδιαφορία και την εγκληματική αμέλια των Δημοτικών Αρχόντων, Δήμων Ωλένης και Δήμου Πύργου Ηλείας.

Να μην τους φαίνεται παράξενο που οι Έλληνες πολίτες και ψηφοφόροι, τους γυρίζουν την πλάτη χωρίς επιστροφή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΥΜΕΡΙΩΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ << Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ >»

Panagiotis Axilleopoulos






































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου