Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Φυσικό Αέριο …οι αγωγοί παρακάμπτουν την Ηλεία και δημιουργείται μόνο ένα πολύ μικρό τοπικό δίκτυο Υ.Φ.Α. στον Πύργο (με δεξαμενές)

 Φυσικό Αέριο …οι αγωγοί παρακάμπτουν την Ηλεία και δημιουργείται μόνο ένα πολύ μικρό τοπικό δίκτυο Υ.Φ.Α. στον Πύργο (με δεξαμενές)

Η  χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου/ Υ.Φ.Α. /LNG είναι αναγκαία, ως φθηνότερη και λιγότερο περιβαλλοντικά ρυπογόνα θερμαντική λύση και  είναι μια εν ταχεία εξελίξει επιλογή που επεκτείνεται διαρκώς .


Αυτό όμως (ως ένα ακόμη δείγμα πολιτικής ανεπάρκειας του τοπικού πολιτικού συστήματος) μας προσπερνά/παραβλέπει, δεν θα υπάρξει δίκτυο Υ.Φ.Α. στην Ηλεία, εκτός από πολύ μικρό τοπικό μόνο στον Πύργο και αυτό προβληματικό διότι θα κατασκευαστεί  ένας σταθμός  LNG αποτελούμενος από τοπικές δεξαμενές που θα εφοδιάζονται με φορτηγά βυτία.. με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τις δεξαμενές αποθήκευσης της Ρεβυθούσας.

Το δίκτυο Φυσικού αερίου στον Πύργο


Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου/ΔΕΔΑ  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας /ΠΔΕ προκήρυξε διαγωνισμούς κατασκευής τοπικών (αυτόνομων δηλαδή μη διασυνδεδεμένων  με το εθνικό δίκτυο Υ.Φ.Α.) δικτύων διανομής φυσικού αερίου στους Δήμους Πάτρας, Αγρίνιου και Πύργου συνολικού προϋπολογισμού 41

εκατ. ευρώ και που αφορά 563 συνδέσεις στον Πύργο, στο Αγρίνιο 2.145 και στη Πάτρα 4.954 με προθεσμία  κατασκευής τα τέλη 2023 ( από 2024 και βάλε)

Δηλαδή μόνο στο Πύργο και όχι σε όλη την Ηλεία, μόνο 563 συνδέσεις (ήτοι το 4% από 14.000 δυνητικών καταναλωτών-οικιακών και επαγγελματικών)   (4πλάσιες στο Αγρίνιο  2.145 και 8πλάσιες στην Πάτρα και που για αυτές τις πόλεις λίγες είναι)

Ερωτήματα (εκτός του μικρού αριθμού συνδέσεων)  δημιουργούνται ερωτηματικά από την διαδρομή όδευσης  του δικτύου εντός  του Πύργου ( επισυνάπτεται χάρτη με την όδευση -πράσινες γραμμές- που υπάρχει στην διαγωνιστική προκήρυξη)  διότι

  • Γιατί εξαιρείται το σύνολο της πόλης?

  • Γιατί εξαιρούνται δυναμικά οικονομικά τμήματα (επιχειρήσεις) –που έτσι θα υπάρξει  αθέμιτος ανταγωνισμός (μικρότερο λειτουργικό κόστος) ?
  • Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε αυτή η διαδρομή του δίκτυο?,  και με τίνος απόφαση και αν ήταν ενήμερος ο Δήμος Πύργου ?    

Ο σταθμός LNG1 (δεξαμενές ) και ο σταθμός αεριοποίησης θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Νοσοκομείου Πύργου (μελλοντικά προβλέπεται και δεύτερος εγγύς της εξόδου του Πύργου προς Αρχ. Ολυμπία).

Η Ηλεία εκτός δικτύων φυσικού αερίου

Η σύνδεση της Ηλείας με βάση τους κυβερνητικού


σχεδιασμούς (Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) για την περίοδο 2021-2030./ Αριθμ. απόφ. 116/2021/ ΦΕΚ 8/4/ 2021/Β/ 1392) είναι εκτός  για την επόμενη 10ετία  ….!

Στο το νέο δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030, που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου)   στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα νέα έργα επέκτασης του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) η Ηλεία μένει εκτός, το δίκτυο σταματά στην Πάτρα ( εκεί που έχει σταματήσει ο Ολυμπία οδός, το τρένο κλπ.)

Προβλέπεται επέκταση σε Αχαΐα  έως το 2026 και το Δίκτυο του φυσικού Αέριο  θα φτάσει


στην Αχαΐα και μάλιστα εγγύς της Ηλείας στα 23 χιλιόμετρα από τα σύνορα της αφού προβλέπεται  να συνδεθεί και η Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Πατρών.

Το Δίκτυο του Φυσικού Αέριου έως το 2023 προβλέπεται να  επεκταθεί  σε Κορινθία, την Αργολίδα και την Αρκαδία και την Μεσσηνία μετά από έμβαση του Περιφερειάρχη


Πελοποννήσου  και στην Μεγαλόπολη 15 χιλιόμετρα απόσταση από ανατολικά σύνορα της Ηλείας..
.. με την πιο λογική εξέλιξη να πρέπει να είναι να συνδεθεί  η Ηλεία από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας  που ήδη υπάρχει ως κατάληξη το  Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου (αλλά αυτό χρειάζεται να ζητηθεί… και να απαιτηθεί..  

Μάλιστα  στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) όπως φαίνεται στον αναρτημένο χάρτη (https://www.desfa.gr/national-


natural-gas-system/transmission ) η Ηλεία παρακάμπτεται προκλητικά αφού προβλέπει την όδευση του δικτύου από  τα ορεινά  της Ηλείας και όχι από τα πεδινά …

Τα μεγάλα λόγια περί έλευσης του Φυσικού Αερίου στην Ηλεία αποδέχτηκαν, ψεύτικα και απόλυτος εμπαιγμός  για τους Ηλείους ένα ακόμη μνημείο ανικανότητας του τοπικού πολιτικού συστήματος και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας .

Πόσοι(Κυβερνήσεις, βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι κλπ.)  και πόσες φορές ( από το 2012..)


υποσχέθηκαν και εξήγγειλαν την έλευση του δικτύου  του Φυσικού Αερίου στη Ηλεία, αλλά και αυτό είχε την κατάληξη του Σιδηρόδρομου, του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος-Μεσσηνία), του Αεροδρομίου, των ΑΕΙ, κλπ. …   

Οι Ηλείοι πρέπει να απαιτήσουν ισότιμη αντιμετώπιση , επέκταση του  δικτύου φυσικού αερίου σε όλο το μήκος της , εκτεταμένα δίκτυα στις πόλεις του νομού, στις αγροτικές επιχειρήσεις και της μεταποίησης, και αποτροπή αποθήκευσης/δεξαμενές που  είναι και επικίνδυνες.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου