Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Αμίαντος, η καρκινική απειλή και επίπτωση στον Πύργο και σε όλη την Ηλεία

 Αμίαντος, η καρκινική απειλή και επίπτωση στον Πύργο και σε όλη την Ηλεία



Μέγας κίνδυνος για την ζωή και την υγεία των Πύργιωτων και των Ηλείων αποτελεί η ύπαρξη αμιαντοελενίτ  σε σκεπές ( σε σπίτια, σχολεία, αποθήκες)  , αμιαντοσωλήνων  σε δεκάδες δίκτυα ύδρευσης και πλακών αμίαντου ως δομικό υλικό σε κτίρια, σχολεία … ακόμη και σε ναούς

Στον  Πύργο υπάρχουν οι δυο τεράστιες εστίες (15.000 τ.μ./m2) καρκινικών επιπτώσεων από αμίαντο, το παλαιό Σταφιδεργοστάσιο επί της οδού Κοκκίνου και το παλιό οινοποιείο και αποθήκες της Ένωσης Συνεταιρισμών όπισθεν του Σιδηροδρομικού Σταθμού


Πλάκες αμιάντου, αμιαντοσωλήνες, ελενίτ, αμίαντος ένα υλικό που έχει απαγορευτεί από το 2005 η χρήση προϊόντων που περιέχουν ίνες αμιάντου, λόγω των εξαιρετικά αρνητικών επιπτώσεών του στην ανθρώπινη υγεία, που δημιουργούν αποδεδειγμένα καρκίνο, αποτελεί έναν ισχυρό καρκινογόνο παράγοντα αφού από τη στιγμή που θα εισέλθει στον οργανισμό (παραμένει εκεί για χρόνια χωρίς να αποβάλλεται) τόσο δια μέσου του πεπτικού του συστήματος όσο και δια μέσου του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να του προκαλέσει καρκίνους (Αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος)


Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και κρίσιμη όταν με την πάροδο του χρόνου οι πλάκες αποσαθρωθούν ή σπάσουν, κοπούν, θρυμματιστούν με αποτέλεσμα να διασκορπίζονται οι μικροσκοπικές αιωρούμενες ίνες που μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες. Με κάθε αναπνοή οι ίνες ανοίγουν λεπτότατες τρύπες στον ιστό των πνευμόνων…

Υπάρχουν σε τεράστιες εκτάσεις καρκινικές εστίες  στην Ηλεία κυρίως σε σκεπές που λόγω της αποσάθρωσης και της διαφυγής των ινών του αμίαντου που δεν  επηρεάζουν μόνο  αυτούς που διαμένουν εντός των κτισμάτων που έχουν σκεπές αμίαντου αλλά λόγω των ανέμων (και μικρών εντάσεων) και τους περίοικους και σε αρκετά μεγάλη περίμετρο …

Σκεπές


Διασκορπιστές  ... ιπτάμενου καρκίνου  από ίνες αμιάντου που απειλεί άμεσα την υγεία των ενηλίκων και παιδιών τους αποτελούν οι σκεπές από φύλλα ελενίτ τα οποία από την τοποθέτηση τους χρόνια τώρα  και μέχρι σήμερα διαβρώνονται συνεχώς μετασχηματιζόμενα σε όλο και μικρότερα κομματάκια και τελικά σε σκόνη αμιάντου η οποία όταν σηκώνεται αέρας διασπείρεται στο περιβάλλον.

... Υπάρχουν …


  • Στον  Πύργο οι δυο τεράστιες εστίες καρκινικών επιπτώσεων της Ηλείας  και που είναι το παλαιό Σταφιδεργοστάσιο επί της οδού Κοκκίνου ( και μεταξύ των οδών ΣΠΚ, Ζαΐμη  και Μυστρά) με πάνω από 5.000 τ.μ. σκεπών αμιάντου και το παλιό οινοποιείο και αποθήκες της Ένωσης Συνεταιρισμών όπισθεν του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου ( απέναντι από την Αστυνομική Διεύθυνση  Ηλείας (μεταξύ των οδών Χαριλάου, Διονυσίου και Παπαγεωργίου..) με πάνω από 10.000 τ.μ. σκεπών αμιάντου

  • Σε όλες τις πόλεις της Ηλείας της Ηλείας που υπάρχουν αποθήκες των Ενώσεων Συνεταιρισμών που η πλειοψηφία τους έχει σκεπές από ελενίτ…
  • Σχεδόν σε όλα τους οικισμούς που μεταφέρθηκαν (μεταφερόμενοι οικισμοί) λόγω σεισμών (κλπ.)  και

    κατασκευάστηκαν προκάτ νέοι (χτίστηκαν από τον στρατό/ΜΟΜΑ) και που αφορούν την Σκιλλουντία, το Καλλίκωμο, συνοικία της πόλης της Ζαχάρως  στη Επαρχία Ολυμπίας αλλά και άλλα μέρη ( που μας διαφεύγουν..) και που έχουν κλείσει πάνω από 50 χρόνια κατασκευαστικής «ζωής»
  • Σε εκατοντάδες σπίτια στους παραλιακούς οικισμούς (αυθαίρετα) …

  • Σε δεκάδες σπίτια και αποθήκες ανά την Ηλεία χρησιμοποιείται ο αμίαντος είτε ως πλάκες στεγών ή ως δομικό υλικό τοιχίων   αλλά και σε  πολλά σχολεία (αν και τα περισσότερα έχουν κλείσει παραμένει ο ρυπογόνος αμίαντος ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς ακόμη και σε εκκλησίες..

 Σε Υδρευτικά και Αρδευτικά Δίκτυα

 


Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του δικτύου νερού στην Ηλεία  αποτελείται ακόμη από σωλήνες με αμίαντο που αν και έχουν αντικατασταθεί μέρος τους παραμένουν...

  • Πολύ μεγάλο μέρος του αρδευτικού δικτύου τόσο Αλφειού όσο και του Πηνειού  αποτελείται από αμιαντοσωλήνες  άρδευσης ..
  • Πολλά τμήματα των αγωγών πόσιμου νερού (ύδρευση) σε όλους τους Δήμους της Ηλείας  (πόλεις και χωριά) είναι από αμίαντο..


Το μεγάλο πρόβλημα όμως δημιουργείται από τις φθορές στο δίκτυο σωληνώσεων που περιέχουν αμίαντο καθώς αυτές απελευθερώνουν στο νερό τις θανατηφόρες ίνες αμιάντου.

Δομικό Υλικό

  • Υπάρχουν Σχολεία, ακόμη και Ναοί που έχουν ως δομικό στοιχείο (τοίχων και σκεπών) το αμίαντο.
  • Ευτυχώς  τα περισσότερα σχολεία  έχουν κλείσει  αλλά πολλά χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις (γραφεία, αποθήκες, παιδικές χαρές κλπ.) και βέβαια επηρεάζουν τους περίοικους  

…και βεβαίως σωροί θρυμματισμένων πλακών αμιάντου υπάρχουν παντού…


Ο αμίαντος είναι ένα από τα υλικά που επισήμως έχει αναγνωρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως  καρκινογόνα

Δεν υπάρχει κατώτατο όριο ασφαλούς έκθεσης. Είναι μηδέν!

Πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα ! Χτές !


Για την απαράδεκτη, επικίνδυνη και θανατηφόρα κατάσταση έχουν ευθύνη άπαντες ..και οι νυν και οι προηγούμενοι του πολιτικού συστήματος της Ηλείας  που δεν ενημέρωσαν για το πρόβλημα και  τους κινδύνους και κυρίως  γιατί δεν πήραν μέτρα

αντικατάστασης και  περισυλλογής του θανατηφόρου υλικού και αυτοί είναι οι Βουλευτές,  οι Δήμαρχοι και η Περιφέρεια

Άμεσα πρέπει να γίνει αναλυτική καταγραφή και αποτύπωση της έκτασης τους προβλήματος και να ενημερωθούν οι πολίτες   


  • Να αρχίσει η απομάκρυνση των αμιαντοπλακών, να γίνει ΑΜΕΣΑ και με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες η απομάκρυνση και αντικατάσταση του για το καλό όλων και αυτή μπορεί να γίνει μόνο από ειδικά συνεργεία με κατάλληλο εξοπλισμό και

    ενδυμασία. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν μόνο δύο τέτοια συνεργεία και το κόστος περισυλλογής είναι αρκετά μεγάλο. Οι πλάκες που συλλέγονται αποθηκεύονται σε ειδικό χώρο στη Γερμανία.
  • Να αντικατασταθούν οι σωληνώσεις αμιάντου  από τα Υδρευτικά και Αρδευτικά Δίκτυα

  • Να πάψουν  να χρησιμοποιούνται τα κτίρια που έχουν αμίαντο ως δημόσιοι χώροι..
  • Να γίνει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου
  • Να επιδοτηθούν στο 100% της αντικατάστασης τους (υλικά και εργασία) όσοι έχουν στέγες κλπ.  από πλάκες αμιάντου σε οικίες κα αποθήκες κλπ.

  • Οι χρήστες κτισμάτων που έχουν ως δομικό υλικό ( σκεπές, τοίχους κλπ.) να προβούν το πέρασμα αυτών  με ειδικά σταθεροποιητικά συστατικά, ώστε να μην τρίβουν και ο εγκιβωτισμός της αμιαντόπλακας, μέσα σε άλλα υλικά.(Π.Π.) και σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτούν ειδικούς .


Αυτή είναι υποχρέωση  των κρατικών και δημοτικών φορέων, όμως κανείς, λόγω κόστους δε προβαίνει σε  έξοδα περισυλλογής των αμιαντοπλακών και επίσης, δεν τους  συμφέρει να μπλεχτούν σε ατέρμονες νομικές διαδικασίες μέχρι να απομακρυνθούν οι πλάκες ελενίτ.


Εδώ και αρκετά χρόνια, ήδη από το 1993, αλλά και σύμφωνα με την ελληνική Νομοθεσία από 01.01.2005, έχει διαπιστωθεί επιστημονικά, ότι οι πλάκες αυτές ευθύνονται για ασθένειες σοβαρές, όπως ο καρκίνος κλπ. !

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα δομικά υλικά και η παραγωγή και χρήση του έχει απαγορευθεί.



Αμίαντος  σημαίνει καρκίνος !







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου