Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Στο ναδίρ Λίμνη του φράγματος Πηνειού … στο ζενίθ η αδιαφορία ΓΟΕΒ και Περιφέρειας

 Στο ναδίρ Λίμνη του φράγματος Πηνειού … στο ζενίθ η αδιαφορία ΓΟΕΒ και Περιφέρειας


Πιάνει πάτο το φράγμα Πηνειού( οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν) και κανείς δεν ασχολείται .. ή μάλλον το γνωρίζουν και  αδιαφορούν ή ακόμα χειρότερο αφήνουν  τα νερά να πηγαίνουν σε άλλα μέρη ή να χύνονται στην θάλασσα …

Σε λίγο οι καλλιέργειες της Αμαλιάδας και του Κάμπου της Ηλείας θα μείνουν απότιστες ( και θα υπάρξει μεγάλη οικονομική ζημία) και οι Δήμοι Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης δεν έχουν νερό πόσιμο και για οικιακές χρήσεις…

  Η κατάσταση είναι σοβαρή και οι ευθύνες της Περιφέρειας ( και του ΓΟΕΒ) μεγάλες για την διαχείριση των  τεράστιων ποσοτήτων νερού του ταμιευτήρα…

Στην πρώτη φωτογραφία  ο Alexis Kannas αποτυπώνει την σημερινή κατάσταση της λίμνης στο (δηλαδή στο βάθος) του φράγματος και για σύγκριση παρουσιάζει μια φωτογραφία με την λίμνη γεμάτη τη οποία παραθέτουμε στο τέλος και γράφει: «ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΗΛΕΙΑΣ Δύο ίδιες, ...διαφορετικές εικόνες. Η πρώτη Αύγουστο 2021 και η δεύτερη Μάρτιο 2015.'Κάηκε" και το νερό φέτος...»

Στις υπόλοιπες φωτογραφίες (24/08/2021) η   Ελένη Σκάβδη      παρουσιάζει τις …κατεβασμένες όχθες…. Τον πυθμένα της λίμνης και τα βυθισμένα γεφύρια  που αποκαλύφθηκαν και σημειώνει:


«Της ερημιάς και της λησμονιάς..
.

Εις τον πάτο της λίμνας. Πήγαμε σήμερα μια βόλτα στα δικά μας μέρη. Στη λίμνη. Γύρω-γύρω... από τον παλιό δρόμο, Κεραμιδιά, Λουκάβιτσα... Απόλυτη ερημιά. Στέγνη νέχρι και τις όχθες του χωριού Κάμπος, στα όρια του Σουλίου, στη Βίγλα. Φάνηκαν τα παλιά χωράφια, οι σταφίδες τα βυθισμένα γεφύρια. Λίγο το νεράκι που έμεινε, εκεί γύρω


από το Μαμούτσαούση, επί το νεωτερικότερον Κέντρον. Οι φωτογραφίες είναι μαρτυριάρες. Αναρωτιέμαι με ποιο δικαίωμα οι αρχόντοι, δημαρχούκοι και περιφεριαρχούκοι, αποφασίζουν να δώσουν νερά και αλλού, πέρα από τα όρια των αντοχών της άμοιρης λίμνας. Φαίνεται δεν έκαναν ποτέ τον κόπο για μια βόλτα εκεί όπου φτάνει το νερό, εντός των ορίων του καντονίου τους, εκεί δηλαδή που κατοικοεδρεύει η εκλογική πελατεία τους. εκεί όπου πια ζωή δεν απογράφεται, εκεί στα μικρά χωριά που οι εκλογικοί κατάλογοι ακόμα αναφέρουν 280 εκλογείς κι ας έμειναν 5 κάτοικοι μονάχα. Νερό δεν έμεινε στη λίμνα μάγκες, κι αν δε βρέξει ακόμα και το διυλιστήριο θα αντλήσει λάσπη, αλλά τι σας νοιάζει; Από τα απόκρυφα και τα ανύπαρκτα πολιτεύεστε και μοιράζετε... Μέχρι πότε λοιπόν; Μπορεί

κάποιος να απαντήσει τι θα γίνει με το μέγιστο θέμα της λειψυδρίας; Έστω μια ανακοίνωση από ΤΟΕΒ ΓΟΕΒ και όπως τα λένε τα θεσμικά. Στο μεταξύ απολαύστε μαγεία. Εις τον πάτο της λίμνης αυτής που πότισε επί 50 χρόνια τα περιβολικά και ζέστανε τις μικρές τοπικές οικονομίες του κάμπου και τις τσέπες των αγροτών ούτε τα ρείκια δεν άντεξαν. Και το παλιό λαγκάδι που προ φράγματος πότιζε τα χωριά και καθάριζε τις μπουγάδες των γυναικών που πέρασαν από εδώ μονάχα ξεραΐλα. Να γιατί είναι καταδικασμένη η Ηλεία...»

Έχουμε γράψει και ξαναγράψει….

«Το Φράγμα Πηνειού αδειάζει … άμεσος ο κίνδυνος της λειψυδρίας για την Αμαλιάδα και τον Κάμπο της Ηλείας»

https://www.facebook.com/groups/404687456394742/permalink/1660963057433836/

https://odisseasml.blogspot.com/2021/08/blog-post_32.html

«Στερεύει το φράγμα Πηνειού ..Κίνδυνος για τις καλλιέργειες και για την  ύδρευση Αμαλιάδας –Κάμπου»

https://www.facebook.com/groups/404687456394742/permalink/1657893344407474/   

https://odisseasml.blogspot.com/2021/08/blog-post_86.html

Κάποτε η Λίμνη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου