Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Σακατεύουν με σεισμικές έρευνες τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 Σακατεύουν με σεισμικές έρευνες τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Από σήμερα 14/12/2022 είναι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion στο «Block 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο που έχει παραχωρηθεί στην Helleniq Energy. 

Η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στην θαλάσσια περιοχή «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», σε ένα τόσο εύθραυστο οικοσύστημα, που προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018 και είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 όχι μόνο είναι ισχυρότατη αντιπεριβαλλοντική επιβάρυνση και πλήττει την θαλάσσια ζωή αλλά θα επηρεάσει αρνητικά και την τουριστική οικονομική δραστηριότητα… 

Το μέγα πρόβλημα αυτό αφορά δύο Περιφέρειες (Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου), δύο νομούς (Ηλείας και Μεσσηνίας) και πέντε Δήμους (Πύργου, Ανδρίτσαινας -Κρεστένων και Ζαχάρως της Ηλείας και Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος της Μεσσηνίας)

Το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion είναι της νορβηγικής εταιρείας PGS και είναι ένας «γίγαντας» με μήκος 104,2 και πλάτος 70 μέτρα και το ακολουθούν δύο συνοδευτικά, τα οποία διασφαλίζουν ότι δε θα καταστραφεί από κάποιο διερχόμενο σκάφος κάποιο από τα καλώδια που έχει απλώσει στα νερά.
Ο Κυπαρισσιακός και η θαλάσσια περιοχή «Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος»,
  • Είναι το σημαντικότερο πεδίο ωοτοκίας της Caretta Caretta στη Μεσόγειο, επίσης εδώ ζουν πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών που προστατεύονται με διεθνείς συνθήκες (ACCOBAMS).
  • Αποτελεί ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα, ένας θαλάσσιος παράδεισος με σπάνια προστατευόμενα είδη, εκτός των θαλάσσιων χελωνών, της μεσογειακής φώκιας, φυσητήρων, ζιφιών, πολλών ειδών δελφινιών και φαλαινών όπως πτεροφάλαινες, μεγάπτερες, ρυγχοφάλαινες, ψευδοόρκες κ.ά. Η θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού μπλοκ 10 βρίσκεται στην σεισμογόνο Τάφρο του Ιονίου.
  • Εντός του “οικοπέδου” βρίσκονται τα νησιά Στροφάδες GR2210003 NATURA (SPA) και περιλαμβάνεται κομμάτι εντός NATURA της θαλάσσιας περιοχής GR2550004 (Λιμνοθάλασσα Πύλου και νήσος Σφακτηρία, Αγ. Δημήτριος).
Να φύγουν τώρα από τον Κυπαρισσιακό από την θάλασσά μας! Να πούμε : Όχι στο έγκλημα στον Κυπαρισσιακό !
Επισημαίνει ότι οι εξορύξεις αυτές
  • «δεν είναι ελληνική επιχείρηση, αλλά γίνονται από πολυεθνικές εταιρείες που δεν έχουν καμία δέσμευση με κάποια ρήτρα πως μέρος του προϊόντος θα καταλήξει στην ελληνική αγορά για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Θα είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν που μπαίνει τη διεθνή αγορά και βάσει των κανόνων της πηγαίνει στον πελάτη που πληρώνει."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου