Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Ήλιδας ..Αμαλιάδα: Ο Εξαφανισμένος, ο Αντιβασιλεύς Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ και η επηρμένη πολιτική τους κενότητα.

 Δήμος Ήλιδας ..Αμαλιάδα: Ο Εξαφανισμένος, ο Αντιβασιλεύς Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ και η επηρμένη πολιτική τους κενότητα.

Του Νίκου Λουκόπουλου/Nikos Loukopoulos

Παρακολουθώ από καιρό τα τεκταινόμενα στα Δημοτικά της Αμαλιάδας-Ήλιδας. Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να παρακολουθεί (και να συμμετέχει αν μπορεί) τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη εν όψει των Δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023.
Στο χρονικό διάστημα αυτών των δέκα μηνών που μεσολαβεί έως τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Υπηρετών και Υπερασπιστών των δικαίων του λαού του Δήμου μας, θα προκύψουν τα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων και οι υποψήφιοι που θα τα υπηρετήσουν, όταν οι πολίτες επιλέξουν το καταλληλότερο.
Εν τω μεταξύ η ζωή προχωράει και τα καθημερινά προβλήματα δεν μπορούν να αναμένουν τον Οκτώβριο του 2023. Οι δε αναπτυξιακός σχεδιασμός - πρόκριμα για τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους του Δήμου μας αναζητά ενεργό πολίτη-ηγέτη (με τους ανάλογους συνεργάτες) με ήθος, όρεξη για δουλειά και αγάπη για την κοινωνία.
Όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, διαπιστώνεις το πασίδηλο πλέον συμπέρασμα:

Η Αμαλιάδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ, αλλά ένα εξαφανισμένο, καθεστωτικής αντίληψης ανδρείκελο που ουδείς γνωρίζει με τι ακριβώς ασχολείται και για ποιόν λόγο δεν μας απαλλάσσει από την παροιμιώδη … απουσία του. Ίσως για τους παχυλούς μισθούς των επομένων μηνών. Ίσως και για διεκπεραίωση των τελευταίων εκκρεμοτήτων πριν διαβεί τον Ρουβίκωνα με την διάτρητη κιβωτό του.
  • Ο κ. Λυμπέρης έχει μείνει μόνον με τους συνήθεις υπόπτους (με το αζημίωτο). Όλοι οι άλλοι τον εγκατέλειψαν. Κι ενώ το πολιτικό του σαρκίο βουλιάζει, ο Δήμος Αμαλιάδας- Ήλιδας είναι κολλημένος στον βάλτο στον οποίο οδηγήθηκε από τον κ. Λυμπέρη και την παράταξη που του έχει απομείνει πια.
  • Τα κατορθώματα του απερχόμενου τυράννου του Δήμου μας κατά την τελευταία τετραετία (και όχι μόνον) θα έχουν στρατηγικής σημασίας ολέθριες συνέπειες στην ζωή των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
Όσοι δεν είμαστε μουσαφιρέοι στην Αμαλιάδα και νεόκοποι στα κοινά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι:
  1. Ο κ. Λυμπέρης αναδείχτηκε Δήμαρχος Αμαλιάδας 1998, όντας πρωτοπαλίκαρο και σημαιοφόρος της αλήστου μνήμης «Κίνησης Πολιτών» την οποία εφηύραν γνωστά άκαπνα πολιτικά παράκεντρα, τα οποία, λόγω της ανυπαρξίας τους, βρίσκονταν επί σειρά δεκαετιών στην σκιά των αρχόντων της Αμαλιάδας. Θυμίζω τα τότε συνθήματα που δηλητηρίαζαν την πόλη και την κοινωνία όλης της Ηλείας: <ΟΧΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ>, <ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ>!!! Ο λαός επείσθη και προϊόντος του χρόνου, της υποχώρησης των πολιτικών προταγμάτων που αντικαταστάθηκαν από τους <μεταρρυθμιστές του πελατειασμού> και οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία εντος δέκα ετών (2010), ακολούθησαν 16+4 χρόνια που τελικώς οδήγησαν τον Δήμο μας στην απαξίωση και την μιζέρια. Εξηγούμαι πιο κάτω.
  2. Ο κ. Λυμπέρης την 1-1-1999 παρέλαβε:
  • Α) Αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό σε πλήρη λειτουργία (έργο του Δημάρχου Δημήτρη Ράλλη και με πρωτεργάτη τότε στην ΔΕΥΑΑ τον Στάθη Δάρα). Δεν θέλω να αναλογιστώ τι θα είχε συμβεί στην πόλη αν ο κ. Λυμπέρης ήταν τότε Δήμαρχος. Να θυμίσω τις αντιδράσεις του τύπου <θα μυρίζει ο βιολογικός>, <φέρνετε την πανούκλα στα σπίτια μας> κ.λπ. Τα ξεπεράσαμε όλα. Με κόπο και δουλειά (επισκεφτήκαμε και τον βιολογικό της Κώ που είχε φτιάξει η ίδια εταιρεία, η KRUGER). Η δημοτική αρχή Ράλλη δεν έκανε πίσω και δικαιώθηκε. Ας αναλογιστούν οι παλιότεροι τα βοθρολύματα που έτρεχαν στους δρόμους, για να μεταφέρουν στους νεότερους το μέγεθος της μεταρρύθμισης. Τα έργα ολοκληρώθηκαν επί θητείας Κράλλη με μόνη εκκρεμότητα τους σπασμένους δρόμους (πληρώθηκε πολιτικό αντίτιμο γι αυτό).
  • Β) Τον πεζόδρομο της Όθωνος Αμαλίας σε πλήρη λειτουργία (έργο Κράλλη).
  • Γ) Την Είσοδο πόλης από Παπακασελά σε πλήρη λειτουργία (έργο Κράλλη).
  • Δ) Την περίφημη Μουσική Σχολή που ανέδειξε τόσα και τόσα ταλέντα (έργο Ράλλη).
  • Ε) Λειτουργούσα (προπολεμικώς) ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ.
  • ΣΤ) Βιολογικό ομβρίων Κουρούτας Παλουκίου (έργο Κράλλη)
  • Ζ) Παραλιακό δρόμο Παλούκι – Κουρούτα και σινε Μαραθιά, έργα Κράλλη που θάφτηκαν αμφότερα.
  • Η) Δημοτικό Κάμπινγκ (έργο Μπεράτη) που ενταφιάστηκε ήδη από τον κ. Λυμπέρη.
  • Θ) Επάρκεια πόσιμου νερού με συμβολή όλων των Δημάρχων.
  • Ι) Εγκαταστάσεις κωπηλατοδρομίου στο Φράγμα Πηνειού (εργο Κράλλη) που αφέθηκε στην τύχη του, ρήμαξε και λεηλατήθηκε.
  • ΙΑ) ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς: Έτοιμη μελέτη συναινούντων των δυο μεγαλύτερων Δήμων της Ηλείας που αν είχε προχωρήσει τότε, θα ήταν διαφορετική και η χωροθέτηση του Νοσοκομείου Πύργου. Τα είχε φροντίσει όλα ο Δ. Ράλλης με τον αείμνηστο Τάκη Αντωνόπουλο. Και μετά ήρθε… η Κίνηση Πολιτών και ο κ. Λυμπέρης που τελικά μετέτρεψε το μπαλκόνι, σε ΧΑΒΟΥΖΑ άπασας της επικράτειας και κάθε πονεμένου (παρακαλώ όποιον έχει αντίθετη άποψη να την καταθέσει δημοσίως).
  • ΙΒ) Σχέδιο πόλης Κουρούτας –Παλουκιού, έργο Ράλλη με πολύ ξενύχτι και κόπο από τους Κώστα Παπαδόπουλο και Ευγένιο Μπαλκάμο. Ένας θεός ξέρει που βρίσκεται.
  • ΙΓ) ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που λειτουργούσε επί εβδομήντα χρόνια και έκλεισε επί Δημαρχίας Λυμπέρη χωρίς ο ίδιος να κάνει κιχ. ΑΞΙΟΣ!
  • ΙΔ) Ακμάζων Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας (έργο Κράλλη- Λούρμπα) που θάφτηκε πάραυτα.
  • ΙΕ) Διυλιστήριο Φράγματος – Ύδρευση Δήμου. Θου κύριε φυλακήν τω στοματί μου… Θα τα βρει ο Εισαγγελέας Αμαλιάδας.
  • Δεν θ΄ ασχοληθώ με άλλα ζητήματα (συμπεριλαμβανομένων των ΤΕΙ) διότι θα κουράσω.
Αναρωτιέμαι: Τι από όλα αυτά (πλην του βιολογικού) έχει μείνει όρθιο ή συνεχίστηκε;
Ας απαντήσει κάθε καλοπροαίρετος.
Και για να είμαι ακριβοδίκαιος, να πιστώσω στον Γιάννη Λυμπέρη τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που είναι δικό του παιδί και προς τιμήν του ολοκλήρωσε ο Χρ. Χριστοδουλόπουλος. Αντιθέτως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου (έργο Χριστοδουλόπουλου) εγκαταλείφτηκε στη τύχη της μετά την ρεβάνς του 2019.
Αυτά για τον εξαφανισμένο.
Όσον αφορά τον Αντιβασιλέα της τελευταίας τετραετίας κ. Παπαδάκο:
Δεν πήρε χαμπάρι τίποτα από τα παραπάνω;
Μήπως αντιλήφτηκε ότι το νοσοκομείο Αμαλιάδας ΕΚΛΕΙΣΕ Η Κυβέρνηση της Ν. Δ. και ο Δήμαρχος Αμαλιάδας την σιγοντάρισε, ποιώντας την νήσσαν (παρά την δωρεά του αξονικού και την πομποδώς ανακοινωθείσα ήδη νέα δωρεά - επικουρία του Καρδιολογικού τμήματος με νέο μηχάνημα. Τι ρόλο θα διαδραματίσει άραγε σε ένα κλειστό νοσοκομείο;) ; Είναι σαν να χαρίζεις ένα τρένο σε ανύπαρκτο σιδηροδρομικό δίκτυο!
Ο κ. Παπαδάκος είναι απολύτως συνυπεύθυνος για την κατάντια του Δήμου μας. Και παριστάνει τον ανίδεο, τον αμέτοχο, τον αδαή.

Βρίσκεται έκτος τόπου και χρόνου αν νομίζει ότι συναναστρεφόμενος και φωτογραφιζόμενος με όσους ασκούν εξουσία (και δη με όσους εφαρμόζουν την Κυβερνητική πολιτική που έκλεισε το νοσοκομείο Αμαλιάδας- βλέπε διοικητή νοσοκομείου Ηλείας), κερδίζει πολιτικούς πόντους. Πλανάται πλάνην οικτράν.
Αν θέλει να μάθει πως επιτυγχάνονται τα διεκδικούμενα, ας απευθυνθεί στον Δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη για να πάρει μαθήματα (ασχέτως πολιτικής τοποθετήσεως). Ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Παπαδάκο, όταν απειλήθηκε το παραλιακό μέτωπο της πόλης με ιδιωτικοποίηση, σήκωσε επανάσταση και μαζί με χιλιάδες Πατρινούς πήγε με τα πόδια στην Αθήνα και κατασκήνωσε έξω από το Υπουργείο μέχρι να δικαιωθεί. Και δικαιώθηκε.
Αν όλα αυτά είναι έξω από την δική σας αισθητική, καλά θα κάνετε να ανακρούσετε πρύμναν πάραυτα.
Η Αμαλιάδα, η Ήλιδα, δεν έχει ανάγκη από φωτογραφιζόμενους και αυτοπροβαλλόμενους δωρητές άνευ αντικειμένου, δεν έχει ανάγκη από αντιλήψεις πολιτικής επαρχιωτίλας και δουλοπρέπειας.
Θέλει Ηγέτες αγωνιστές που αν χρειαστεί θα προτάξουν τα στήθη τους και όχι την γλώσσα τους.
  • Αλήθεια κ. Παπαδάκο ποιά είναι η άποψή σας για τους Δήμους ΤΕΡΑΤΑ που δημιούργησε ο νόμος Καλλικράτη; Γνωρίζετε ότι συστατικό στοιχείο του Ελληνισμού υπήρξαν πάντα οι ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ; Ξέρετε κ. υποψήφιε Δήμαρχε ότι όταν ο κάθε δυναμικός Πρόεδρος Κοινότητας πήγαινε στα Υπουργεία ή στην Νομαρχία τον έτρεμαν και οι πόρτες; Τώρα δε, δεν έχει κανέναν ρόλο. Τι λέτε για όλα αυτά; Αναβαθμίστηκε ή υποβαθμίστηκε η ζωή των πολιτών στις κοινότητες; ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΜΗ;
Κύριε Παπαδάκο κινείστε σε θολά νερά. Και νομίζετε ότι δηλώνοντας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ και ΔΩΡΗΤΗΣ, το πολιτικό Σας μέλλον διαγράφεται ευοίωνο.
Σας θυμίζω απλώς ότι ο Αντιβασιλεύς του Όθωνα Λουδοβίκος Άρμανσπεργκ συνέδεσε το όνομά του με ότι πιο αντιδραστικό και απολυταρχικό ακολούθησε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εξουσίασε δε το ελληνικό κρατίδιο με την λογική του προτεκτοράτου. Μισήθηκε όσο λίγοι από τον Ελληνικό λαό.

Επιθυμώ κλείνοντας να επισημάνω, την αναγκαιότητα αναδείξεως τον επόμενο Οκτώβρη, ενός Δημάρχου (και συμβουλίου) με τσαγανό, όραμα και ενεργητικότητα. Και προπαντός με αγωνιστική διάθεση. Αναλώσιμους Δημάρχους χορτάσαμε.
Άρχοντα θέλουμε.
Τον λόγο έχουν οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου