Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Το "λόμπι της Πάτρας" και η λούπα λόμπα της Ηλείας

 Το "λόμπι της Πάτρας" και η λούπα λόμπα της Ηλείας

Του Δημήτρη Ντοά/Δημήτρης Ντοάς

Όταν ο Ραγκούσης θέσπιζε τον Καλλικράτη που καταργούσε τις Νομαρχίες κ εισήγαγε την αιρετή Περιφέρεια για λόγους εξοικονόμησης και μόνο, προτού μάλιστα ψηφιστεί το Μνημόνιο της μόνιμης χρεοκοπίας από την μοιραία κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, πολλοί τότε Ηλείοι πολιτικοί και πολιτικάντηδες για να είναι αρεστοί και να κρύψουν αυτό που ερχόταν, διατυμπάνιζαν ότι η ανάπτυξη θα έρθει τώρα οπωσδήποτε στην Ηλεία, μέσω της Περιφέρειας.
  • Δηλαδή μέσω της... Πάτρας!
Υποστήριζαν, ότι όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρώτα η ανάπτυξη θα πρέπει να έρθει σε περιφερειακό επίπεδο, δηλαδή στην Πάτρα, και κατόπιν η Πάτρα θα την διαχέει ομοιόμορφα, δίκαια κ αναλογικά και στους υπόλοιπους.
Και κάπως έτσι θα έρθει η περιβόητη περιφερειακή σύγκλιση που οδηγεί στην Ευρωπαϊκή.
Φυσικά, αυτό δεν συνέβη κι ούτε πρόκειται, γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος:
  • στόχος είναι η συγκέντρωση της οικονομικής δύναμης και της πολιτικής εξουσίας στα μεγάλα αστικά κέντρα κάθε τόπου κι ο Καλλικράτης αυτό εξυπηρετεί.
Κι όπως εύστοχα είπε τότε ένας φίλος "μας κατέκτησαν οι Πατρινοί", υπό την έννοια ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν πλέον εκεί και ότι θα είχαν κι άλλοι λόγο κ γνώμη για τα θέματα της Ηλείας.
Στην πράξη αυτό που βλέπουμε είναι ότι το πλαδαρό κ ανομοιογενές αυτοδιοικητικό σχήμα της Περιφέρειας, όχι μόνο δεν έχει συμβάλει καθόλου στην μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αλλά τις έχει διογκώσει, ενώ έχει αναδειχθεί σε όχημα εξυπηρέτησης ημέτερων, κατά βάση λίγων και εκλεκτών επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν... αποκλειστικότητα στην διανομή των πόρων, προγραμμάτων, επιδοτήσεων.
Επειδή πάλι καταγγέλθηκε η ύπαρξη "λόμπι της Πάτρας", λες και είναι καμιά μυστική οργάνωση, ο κόσμος πρέπει να αναρωτηθεί αν φταίνε μόνο οι Πατρινοί για το κατάντημα της Ηλείας.
  • Ή μήπως είναι η βολική απάντηση μετά από κάθε ήττα του πολιτικού κόσμου του Νομού, ο οποίος δεν φρόντισε να πράξει τα δέοντα για να εμποδίσει την συρρίκνωση κ να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για τους Ηλείους;
Αν όντως υπάρχει "Πατρινό λόμπι" που στερεί συστηματικά από την Ηλεία, τότε μια είναι η απάντηση:
  • ουδείς Ηλείος να δεχθεί να είναι υποψήφιος στις προσεχείς Περιφερειακές εκλογές, αν δεν ικανοποιηθούν τα κύρια αιτήματα που είναι ζωτικής σημασίας για τους Ηλείους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου