Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

…μάθε παιδί μου γράμματα …. σπουδάματα, αλλά τι είναι αυτά τα πράγματα… ? Ξεκινούν τα σχολεία… με «πάρτι» …μασκέ , ελλείψεων και κινδύνων

…μάθε παιδί μου γράμματα …. σπουδάματα, αλλά τι είναι αυτά τα πράγματα… ?


Ξεκινούν τα σχολεία… με «πάρτι»  …μασκέ , ελλείψεων και κινδύνων

  • και οι μαθητές στοιβάζονται πάρα πολλοί σε κάθε αίθουσα,
  • αίθουσες αρκετές και μεγάλες για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις ( λόγω ιού ) δεν υπάρχουν, 
  • μαθήματα  σε προκάτ/λυόμενες αίθουσες, 
  •  ελλείψεις εκπαιδευτικών ( πολλά κενά), προσλήψεις εκπαιδευτικών  δεν έγιναν ( και ούτε), το αίσχος των αναπληρωτών συνεχίζεται(τον Γενάρη σκοτώθηκαν δύο στον δρόμο καρμανιόλα..),
  •  καταργήθηκαν 14 ολιγομελή τμήματα ( προς απίστευτη ταλαιπωρία των μαθητών) ,
  • η μετακίνηση  των μαθητών ΑμεΑ δεν λύθηκε,
  • οι καθαρίστριες  πολύ λίγες για πολλαπλάσια εργασία ( καθαρισμός και απολύμανση πολλές φορές..), το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για την τήρηση του πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ όσον αφορά την απολύμανση και καθαριότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των σχολείων…,
  • υλικό καθαριότητας δεν έχει παραληφθεί από τους Δήμους,
  • η  ευρεία και ανεξέλεγκτη διάδοση του κορονοϊού διάδοση προ( και εντός ) των πυλών σχολείων, κίνδυνος για εκπαιδευτικούς και οικογένειες μαθητών,
  • η αρχική διαπίστωση και περίθαλψη περιστατικού Covid έχει ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς…αν είναι δυνατόν !...,
  • οι μάσκες σήμερα έφθασαν ( τα μεγέθη τεράστια…ιδέ φωτό …onesize, από 4 έως 74 ετών)  οι  μάσκες πεδίο σύγκρουσης ( έχουμε και τους ψεκασμένους αρνητές του ιού),  
  • δεν προβλέπεται διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ούτε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

Έγραψε ο Nikos Kousavelos…για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

«ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ- ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ-ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ


Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μιας χρονιάς εντελώς διαφορετικής από τις προηγούμενες που ξεκινούσαν με χαρούμενη διάθεση και πλατιά χαμόγελα. Η φετινή ξεκινά με έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Πέρα από τα νέα δεδομένα και τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας έρχεται η ελληνική πολιτεία, το υπουργείο Παιδείας και πολλοί δήμοι να την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη και απρόβλεπτη.

Εν μέσω πανδημίας λοιπόν: το υπουργείο αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε 25, οι οποίοι στοιβάζονται κυρίως σε μικρές ακατάλληλες αίθουσες που δεν πληρούνται ούτε στο ελάχιστο οι προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

 Συγχρόνως δεν προβαίνει στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Στην Ηλεία αυτήν την ώρα υπάρχουν νηπιαγωγεία με 45 και 50 μαθητές και μία! νηπιαγωγό, δημοτικό σχολείο με 36 μαθητές και μία μόνο δασκάλα και πολλά άλλα σχολεία με λιγότερους εκπαιδευτικούς, όπως τμήματα με αριθμό μαθητών πάνω από 25, ολιγοθέσια σχολεία με έναν δάσκαλο λιγότερο, νηπιαγωγεία που δεν λειτουργούν τα ολοήμερα τμήματα.

Η προσωρινή λύση της μετακίνησης εκπαιδευτικών από σχολεία με μικρότερο αριθμό μαθητών (που κι εκεί είναι απαραίτητοι) απλά κουκουλώνει το πρόβλημα και σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει των ευθυνών του το Υ.ΠΑΙ.Θ για τις περικοπές των προσλήψεων που έκανε ούτε για το γεγονός ότι -εδώ και δύο εβδομάδες- δεν φρόντισε να αποκαταστήσει το πρόβλημα με νέες προσλήψεις.

Σχολεία χωρίς καθαρίστριες, χωρίς αντισηπτικά και μάσκες. Πλήρης ανοργανωσιά και ανευθυνότητα.

Για άλλη μια φορά αυτός που "θα βάλει πλάτη" για την ομαλή λειτουργία, την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών του είναι ο Έλληνας εκπαιδευτικός με το φιλότιμο και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ενωμένοι, οφείλουμε να προασπίσουμε το δημόσιο σχολείο, το οποίο βάλλεται από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με τις αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους που προκαλούν σύγχυση και θυμηδία.»

 

Είχε γράψει η Alexia Liagoura

«Στο μεταξύ...


1. οι μόνιμες καθαρίστριες είναι ελάχιστες, άλλαξε ο νόμος πρόσληψης για εκείνες της μερικής απασχόλησης και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία δε θα επαρκούν για πρωινή και μεσημεριανή βάρδια.

2. Μάσκες ούτε για δείγμα, τις είδαμε από το σποτάκι!

3. Ομοίως τα αντισηπτικά...ευτυχώς έχουμε τα υπόλοιπα από την άνοιξη

4. 25+ μαθητές στα τμήματα στις πόλεις

5. η εγκύκλιος για τις ευπαθείς ομάδες μόλις βγήκε στο διαδίκτυο

6. οι καθηγητές σε ρόλο πολεοδόμου να χωρίζουν τα προαύλια!!!

7. απειλούνται διευθυντές με αγωγές από αρνητές της μάσκας!!!

Όλα θα πάνε καλά κατά τα άλλα...

 

Χαρακτηριστικά και αποκαλυπτικά είναι τα σχόλια στο διαδίκτυο:

Αντωνία Λόη :


«Να σας παρουσιάσω την κατάσταση και στο δικό μας μικρό 6/θ σχολείο, 17ο Δημ. Σχ. Αγίου Δημητρίου, φαντάζομαι μια μέση κατάσταση των σχολείων της χώρας. Μας στείλανε προσωρινά καθαρίστρια για 3-4 μέρες την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία μας βοήθησε πολύ. Αυτή την εβδομάδα ήρθε και η μόνιμη καθαρίστρια με σύμβαση και ωράριο 10 π.μ. - 5 μ.μ. Αυτά είναι τα θετικά.

Παγουρίνα, μάσκες δεν φτάσανε. Αυτό αρνητικό, αλλά και αδιάφορο. Ο προβληματισμός μου είναι ότι οι τάξεις είναι πράγματι μικρές για μεγάλο αριθμό παιδιών. Π.χ., η πρώτη μας θα έχει 22 παιδιά + τη δασκάλα + μία παράλληλη στήριξη + εμένα (τμήμα ένταξης) έστω και όχι συνέχεια. Δηλαδή minimum 24 άτομα. Υπάρχουν μετά βίας 16 θρανία, τα οποία ασφαλώς δεν επαρκούν για να καθίσουν τα παιδιά ένα ένα.

Επίσης, τα θρανία δεν χωράνε στην αίθουσα, μολονότι δοκιμάσαμε διάφορες διατάξεις. Μέχρι 14-15 παιδιά χωράνε με ασφάλεια. Δηλαδή οι 2 από τις έξι τάξεις του σχολείου μας.

Το συμπέρασμα είναι ότι καταστρατηγείται ο "κανόνας" της απόστασης του 1,5 μέτρου. Δεν ξέρω, βέβαια, αν μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Ίσως αν χρησιμοποιούνταν και άλλες αίθουσες και αν σπάγανε κάποια τμήματα... Τουλάχιστον, ισχύει ο κανόνας της μάσκας, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν ισχύει σε άλλες εκπαιδευτικές δομές, π.χ. το ωδείο του Γιώργου.

Επίσης, στο σχολείο του Γιώργου χθες βράδυ υπήρχαν τουλάχιστον 100 παιδιά, πιο μεγάλα (γυμνασίου - λυκείου). Δεν ξέρω τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει, να βγει η αστυνομία να τα μαζέψει από σχολεία και πλατείες που είναι το ένα απάνω στο άλλο...; Ξεκινάμε με δυσκολίες και πρωτόγνωρες συνθήκες αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Καλή σχολική χρονιά να έχουμε.»

Μινα Μπουγονικολου :

Ούτε καθαρίστρια στον Ελαιωνα !!!! Το νηπιαγωγείο άνοιξε μετά από 2 χρονια σε αναστολή !!! Κανεις δεν εμφανίστηκε ούτε στο δημοτικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου