Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Παροχετεύοντας νερό από το φράγμα Πηνειού στην Αχαΐα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού είναι υπόλογοι στους Ηλείους, έδρασαν αντιηλειακά και πρέπει να παραιτηθούν

Παροχετεύοντας νερό από το φράγμα Πηνειού στην Αχαΐα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού είναι υπόλογοι  στους Ηλείους, έδρασαν αντιηλειακά και πρέπει να παραιτηθούν

Την ώρα που το Φράγμα Πηνειού έχει φτάσει στα κατώτατα όρια στάθμης και αποθεμάτων νερού, την ώρα που δεν αρδεύονται και διψούν οι καλλιέργειες της Ηλείας, την ώρα που ποτέ δεν είχε τολμήσει κανείς στο παρελθόν να προβεί σε ανάλογη ενέργεια,  Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασ. Γιαννόπουλο και το ΓΟΕΒ , διοχέτευσαν νερό στην Αχαΐα, δρώντας αντιηλειακά και ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών και του νομού Ηλείας.


Το πολύ σοβαρό  θέμα αυτό έγινε γνωστό από την  ιστοσελίδα του δήμου Δυτικής  Αχαΐας όπου  υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για παροχέτευση νερού από το φράγμα του Πηνειού στην διώρυγα με σκοπό την άρδευση εκτάσεων στην Αχαΐα και που  συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει :

«Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κο Γιαννόπουλο Βασίλειο ανακοινώνει ότι το νερό θα παροχετευτεί προς τα αρδευτικά κανάλια την Κυριακή το βράδυ για να μπορέσουν οι αγρότες να το χρησιμοποιήσουν την Τρίτη και την Τετάρτη»

Μια απαράδεκτη και ταυτόχρονα «προδοτική» για τους Ηλείους γιατί υπερβαίνει κόκκινες γραμμές  όσον αφορά την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας, που είναι μεν αποδοχή για την χρησιμοποίηση του νερού του Φράγματος Πηνειού για την ύδρευση της αλλά κάτω από της εξής προϋποθέσεις :

  • Να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δικτύου στην Ηλεία, σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν ή να εκλείψουν οι σπατάλες και να είναι δεδομένη η περίσσεια νερού και κατά τις κρίσιμες περιόδους ξηρασίας.
  • Να προηγηθεί η επέκταση του αρδευτικού δικτύου στο Δήμο Βουπρασίας με την εγκατάσταση και λειτουργία του αντλιοστασίου Α17 όπως ακριβώς προβλεπόταν από την αρχική μελέτη, καθώς και η ικανοποίηση των αιτημάτων της  Δημοτικής Ενότητας  Λεχαινών για άρδευση (επέκταση) εκτάσεων στα Ανατολικά Δ.Δ του Δήμου (Μπόρσι, Αγ. Χαράλαμπος,  Μέλισσα, Αγ. Θεόδωροι).
  • Να γίνει αντικατάσταση των κανελλέτων με υπόγειους αγωγούς (καταιονισμό) στο 20% του συνολικού έργου.
  • Να γίνει ολοκληρωθεί η υδροδότηση των κατοίκων του Κάμπου της  Ηλείας  .
  • Να μελετηθούν και να διερευνηθούν τα υδάτινα αποθέματα του φράγματος  Πηνειού σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την ένταση του προβλήματος της  Λειψυδρίας .
  • Να μελετηθούν οι προοπτικές των αγροτικών καλλιεργειών της  Ηλείας  στο μέλλον και των αναγκών τους σε νερό .
  • Να προηγηθεί διαβούλευση ώστε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Ηλειακών φορέων και της Αυτοδιοίκησης και εφόσον οι παραπάνω όροι εκπληρωθούν και οι μελέτες μας το επιτρέψουν.

 Μια ενέργεια που απαιτεί την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασ. Γιαννόπουλου και του Τάσου Αλτάνη Προέδρου του ΓΟΕΒ του Διοικητικού συμβουλίου (εφόσον συγκλήθηκε και αν δεν συγκλήθηκε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.. )  

Για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση  το Τ.Ο.Ε.Β. Μυρτουντίων που διαμαρτύρεται και καταγγέλλει  το γεγονός αυτό:

«ΠΡΟΣ :ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣκ. Νεκτάριο Φαρμάκη/ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ κ. Βασίλη Γιαννόπουλο/ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο/ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ κ. Γιώργο Σύρμο/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΗΛΕΙΑΣ/ΓΟΕΒ Π/Α/ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ


Θέμα:
 Διοχέτευση νερού στην βόρεια κεντρική διώρυγα για άρδευση καλλιεργειών Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Με έκπληξη μας αναγνώσαμε στο διαδύκτιο ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας , σύμφωνα με την οποία ανακοινώνεται στους αγρότες καλλιεργητές του Δήμου αυτού , ότι μετά από επικοινωνία του Δημάρχου με αρμόδιους φορείς την Κυριακή 22/11/2020 θα τροφοδοτηθεί η κεντρική διώρυγα βόρειας ζώνης Πηνειού με νερό προκείμενου οι άνω καλλιεργητές αρδεύσουν τις καλλιέργειες τους την Τρίτη 23/11/2020 και την Τετάρτη 24/11/2020 .

Μετά την ανακοίνωση αυτή τίθενται αμείλικτα τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα:

  1. Υπάρχει ικανή ποσότητα νερού στον ταμιευτήρια Πηνειού ώστε να σπαταλάτε με πολιτικές εντολές το αρδευτικό ύδωρ που την επόμενη περίοδο μπορεί να είναι σε έλλειψη;
  2. Επισκέφτηκε άραγε κάποιος από τους αρμόδιους φορείς τον ταμιευτήρια Πηνειού για να διαπιστώσει ότι η στάθμη του νερού σήμερα είναι τόσο χαμηλή όσο ποτέ στο παρελθόν, με αποτέλεσμα η επόμενη αρδευτική περίοδο να είναι κυριολεκτικά στον αέρα;
  3. Από ποιον δόθηκε εντολή και με ποία απόφαση και ποιου συλλογικού οργάνου για διοχέτευση νερού στην κεντρική διώρυγα και μάλιστα μετά το πέρας της αρδευτικής περιόδου;
  4. Ποιος θα καταβάλει τα έξοδα σε προσωπικό ,ασφαλιστικές εισφορές και μέσα για την διοχέτευση του νερού σε μεμονωμένους καλλιεργητές που ούτε έχουν δηλώσει καλλιέργειες προς άρδευση ούτε κατέβαλαν το αντίτιμο της χρήσης του νερού αυτού (αρδευτικά τέλη).
  5. Πως αυτοί οι καλλιεργητές του παραπάνω Δήμου μέχρι σήμερα άρδευαν τις καλλιέργειες τους αυτές; Τι αντάλλαγμα και σε ποιον κατέβαλαν για την παροχή νερού στις καλλιέργειες τους και για το κόστος του νερού αυτού.
  6. Γιατί Ο ΓΟΕΒ Π/Α δεν έχει έσοδα από αρδευτικά τέλη στον προϋπολογισμό από καλλιεργητές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ; Οι Ηλείοι πληρώνουν το νερό αυτό ανεβάζοντας σε δυσβάστακτα ύψη το κόστος των δικών τους καλλιεργειών;

Μετά ταύτα αναμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και γνωστοποιούμε αρμοδίως σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ότι νερό για άρδευση εκτός αναδασμού χορηγείτε με απόφαση Δ.Σ του αρμόδιου φορέα ( στην προκειμένη περίπτωση του ΓΟΕΒ Π/Α) και αφού υπάρχει περίσσεια νερού που καλύπτει πρώτα τις καλλιέργειες εντός αναδασμού.

Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμεθα έντονα για την απόφαση διοχέτευσης νερού στην κεντρική διώρυγα και καθιστούμε υπεύθυνους όλους τους αρμόδιους φορείς εάν λόγω των αποφάσεων τους αυτών και λόγω της ανομβρίας δεν θα υπάρξει η ποσότητα νερού που απαιτείται για τις καλλιέργειες εντός αναδασμού την ερχόμενη αρδευτική περίοδο.

ΓΙΑ ΤΟΝ Τ.Ο.Ε.Β. ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ»

 

Επίσης για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο Γ. Παναγιωτόπουλος  Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης που μεταξύ άλλων αναφέρει :

«Υπάρχει σήμερα διαθέσιμο νερό στο ταμιευτήρα του Πηνειού για άρδευση της Αχαΐας χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια και ισορροπία του συστήματος και η Ηλειακή αγροτική οικονομία την ερχόμενη περίοδο ;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη με στοιχεία.

Επιπλέον των …ερωτημάτων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων,

καλείται η Περιφέρεια και ο ΓΟΕΒ να απαντήσουν:

  • Ποιο είναι το υψόμετρο ασφαλείας (κατώτερο ύψος στάθμης νερού) του ταμιευτήρα;
  • Ποιο είναι σήμερα το ύψος της στάθμης νερού του ταμιευτήρα;
  • Ποιο είναι το ποσοστό μέγιστης απόληψης νερού κατά έτος από την συνολική χωρητικότητα και τι ποσοστό απόληψης νερού είχαμε την αρδευτική περίοδο του 2020;
  • Υπάρχει και πόση ποσότητα νερού για χρήση, μέχρι την «μηδενική ωφέλιμη χωρητικότητα»;
  • Ποια είναι τα μεγέθη εισροών στον ταμιευτήρα σήμερα που να δικαιολογούν την εκροή νερού προς την Αχαΐα;
  • Σε συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας δικαιολογείται η άρδευση εκτός αναδασμού εκτάσεων και μάλιστα εκτός περιόδου άρδευσης;
  • Υπάρχει κίνδυνος για την υποδομή του φράγματος εάν αφαιρεθεί ποσότητα νερού πέραν της οριζόμενης ως συνολικής και ωφέλιμης χωρητικότητας;

Ξεκάθαρα και χωρίς δεύτερες σκέψεις, εάν περισσεύει νερό να αρδευτεί όχι μόνο η Αχαΐα αλλά και άλλοι νομοί. Αυτό προϋποθέτει όμως , εκσυγχρονισμό συνολικά του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου (όχι μπαλώματα) για την οικονομία της χρήσης και των διαρροών, επέκταση – ολοκλήρωση για άρδευση στην Βουπρασία και εξυγίανση της λεκάνης του ταμιευτήρα.

Οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν στοιχεία που να επιτρέπουν την ανάληψή τους και την υλοποίησή τους , διαφορετικά καθίσταται πιθανόν, έωλες και ζημιογόνες.

Παναγιωτόπουλος Γιώργος/ Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας Κυλλήνης/

Μέλος ΔΣ ΤΟΕΒ Μυρτουντίων»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου