Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Τα περάσανε όμορφα, όμορφα…στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις πανεπιστημιακές σχολές … Εμπρός για νέες ήττες της Ηλείας !

Τα περάσανε όμορφα, όμορφα…στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις πανεπιστημιακές σχολές  … Εμπρός για νέες ήττες της Ηλείας !

Ένα ακόμα επικοινωνιακό σώου άνευ ουδενός αποτελέσματος είχαμε κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας της  διαμόρφωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής και με αφορμή και εκ  των προβλημάτων του Τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παραρτήματος Πύργου και της ανασταλείσας ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού/ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία.


Ο μεν  περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης
έκανε ότι παρεμβαίνει (χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση), οι δήμαρχοι ( Πύργου και Αμαλιάδας) παρίσταναν ότι αγωνίζονται και διεκδικούν ( εκφέροντας ανούσιες μεγαλοστομίες) και ο δε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρας προσποιούταν ότι ακούει ( αλλά πράττει όπως αυτός έχει αποφασίσει)… και η κυβέρνηση δια των βουλευτών της ή εκπροσώπου του υπουργείου απούσα ( να έρθουν και τι να πουν ?)


Ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης εκτόξευσε φληναφήματα
, του τύπου «τοπική κοινωνία και Πανεπιστήμιο, μία σχέση «win-win», την τρομερή πρόταση για την σύστασης μιας ακόμη επιτροπής της «Συμμαχία για το Πανεπιστήμιο», χωρίς να λάβει θέση ουδεμία για την παραμονή του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο ούτε στήριξε τη ίδρυση του ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία και μίλησε γενικόλογα «εξακτινωμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα»  


Οι δήμαρχοι Πύργου και Αμαλιάδας
( οι υπόλοιποι της Ηλείας που ήταν, δεν τους ενδιαφέρει  ο θέμα ?, ο δήμος Ολυμπίας δεν ασχολείται με το ΤΕΦΦΑ?) εξαντλήσαν την αγωνιστικότητα τους με πομφόλυγες, έμειναν ικανοποιημένοι για την συμμετοχή τους στην επιτροπή ( όχι του αγώνα αλλά της απορρόφησης των αντιδράσεων), ανέμισαν φραστικές σημαίες αγώνα και επιεικώς εμφανίστηκαν ως «φτωχοί συγγενείς από την επαρχία» ανεπαρκώς προετοιμασμένοι ( πχ. Φάκελο για το ΤΕΦΑΑ), χωρίς συμμαχίες (φορείς, αντιπολίτευση, άλλοι Δήμοι κλπ.) αλλά παιανίζοντας τον φανφαρονισμό τους.



Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρας
  που άκουσε απλώς, δεν εξήγησε/απολογήθηκε για την υποβάθμιση και την προσπάθεια μεταφοράς του Τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου (βέβαια και κανείς δεν τον επέκρινε για αυτό … Δήμαρχοι, Περιφέρεια κλπ.), δεν μίλησε για το ΤΕΦΑΑ και απλώς μίλησε για μια «Επιτροπή Οδικού Χάρτη για τη σύσφιξη των σχέσεων πόλης και Πανεπιστημίου» και τόνισε το «Αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου» προφανώς υπονοώντας  « ότι μπορεί να σας ακούσουμε αλλά εμείς θα λάβουμε τις αποφάσεις που μας συμφέρουν».


Στο τηλεδιασκεφθέν Περιφερειακό  εξυπηρέτησε όλους τους συμμετέχοντες
για να έχουν στο μέλλον της αποτυχίας τους έτοιμη την δικαιολογία « εγώ τα είπα» ( αλλά άνευ δράσεως…) , αλλά δεν αντιστοιχήθηκε με τις απαιτήσεις των Ηλείων  και θα αποτελέσει μνημείο κοροϊδίας και όργανο προσαρμογής στο έλλατον  και όχι στο αναγκαίο και το μείζον..

Θα  «σερβιριστεί»  μια  λύση με υποβαθμισμένες σχολές (Μουσειολογίας του Πύργου και Γεωπονίας της Αμαλιάδας» και απώλεια του ΤΕΦΑΑ ( λόγω…κάποια δικαιολογία θα βρουν..) και αφού διαμαρτυρηθούν κάποιοι( ελαφρώς και για παραπλάνηση)  και θα πανηγυρίσουν αφού δεν χάσαμε τα κεκτημένα… προς Ηλειακή κατανάλωση..


Εδώ βέβαια ταιριάζει η ατάκα « δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα » (Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία “Ο Ατσίδας”.)

Είναι όλοι  αυτοί «μια ωραία ατμόσφαιρα»  διότι :

Η συσταθείσα «Επιτροπή  Οδικού Χάρτη ενεργειών και δράσεων»  από την Πρυτανεία  και  τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου


  • είναι μια 13μελής επιτροπή στην οποία δεν συμμετέχει κανείς Ηλείος παρά μόνο Αχαιοί και  οι δήμαρχοι (Πύργου και Αμαλιάδας)  που κλήθηκαν θα έχουν παρατηρητικό ρόλο και όχι αποφασιστικό αν και όποτε κληθούν σε αυτήν.
  • έχει ήδη συνεδριάσει στις 12/11/2020 ( πριν την συνεδρίαση του του Περιφερειακού Συμβουλίου)
  • η αρχική σύσταση της επιτροπής ήταν η  «σύσφιξη των σχέσεων πόλης και Πανεπιστημίου» δηλαδή της Πάτρας με το Πανεπιστήμιο και τώρα με τον θόρυβο  κλήθηκαν ως παρατηρητές και οι Ηλείοι… μαϊντανοί δηλαδή..

Με  απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 10/09/2020  έχει συσταθεί η «Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού»  που θα εισηγηθεί «την ανάπτυξη και χωροθέτηση των Τμημάτων του Πανεπιστήμιου Πατρών, με κριτήρια ακαδημαϊκότητας, διαθέσιμων ανθρωπίνων πόρων, υποδομών, δυνατότητας φοιτητικής μέριμνας και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των Τμημάτων.» δηλαδή  αξιολογεί τα πανεπιστημιακά τμήματα (  και της Ηλείας ..) και :

  •  Μέχρι τις 30/11/2020 (σήμερα δηλαδή) θα παραδώσει το πόρισμα στην Πρυτανεία και τον Πρύτανη.
  • Στην συνάντηση στην Αθήνα με Προέδρο της ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης /πρώην ΑΔΙΠ)  Π. Μήτκα και Υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη, του Πρύτανη  Χ. Μπούρα και του Αντιπρύτανη Δ. Μαντζαβίνου στις  8/10/2020 « παρουσίασαν το χάρτη της γεωγραφικής θέσης όλων των Τμημάτων, ενώ έγινε διεξοδική συζήτηση για τις προοπτικές κάθε Τμήματος.» και «Παρουσιάσθηκε η πρόοδος των εργασιών της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Πατρών.»(δελτίο τύπου Πανεπιστημίου Πατρών 09/10/2020)
  • Η «Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού» θα υποβάλει την εισήγηση της ΕΘΑΑΕ (αν δεν το έχει πράξει ήδη και τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργείο Παιδείας για την διάταξη και αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη….και της Ηλείας

Συμπερασματικά τα θέματα του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτά αφορούν την Ηλεία εξελίσσονται ταχέως, άνευ συμμετοχής της Ηλείας  και με το πιο πιθανό το παραγοντικό σύστηνα της Ηλείας να μην έχει επαφή (να μην έχει «πάρει χαμπάρι») με το θέμα  ή να το αποκρύβει και όπως είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρας  «Το Πανεπιστήμιο Πατρών ετοιμάζει την πρόταση αναδιάρθρωσης του»

Κανείς από τους φωστήρες, τους μεγάλους  … ηγέτες της Ηλείας δεν έκαμε επαφή με την  «Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού», δεν ζήτησε ενημέρωση , δεν υπέβαλε πρόταση υποστηρικτική των θέσεων και των διεκδικήσεων της Ηλείας. Μηδέν δράση  μόνο   επικοινωνιακές  φιοριτούρες, φιγούρες και λόγια..!

Ανίκανοι, άβουλοι, απορριπτέοι  

 Και οι Ηλείοι … «Τα περάσαμε όμορφα , όμορφα, όμορφα/Τα περάσαμε όμορφα και τούτη τη φορά/ Παλιοί και νέοι ήρθανε, ήρθανε, ήρθανε..» και πάλι τους ίδιους επιλέγουν και υποστηρίζουν ..

Εμπρός για νέες ήττες !

Υ.Γ. :

Και τα μέσα ενημέρωσης  της Ηλείας  καμία κριτική, όλα καλά για αυτούς και για αυτά και τα ζήτωμπράβο προς τον περιφερειάρχη και λοιπούς πολλά έντονα και πρωτοσέλιδα..  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου