Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ενώ ο κορωνοϊός απλούται και επί κλινών, η Ηλεία ανέτοιμη με ελλιπές/ελάχιστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και με διαχείριση της πανδημίας ανεπαρκή και «εγκληματική»

 Ενώ ο κορωνοϊός απλούται και επί κλινών, η Ηλεία ανέτοιμη  με ελλιπές/ελάχιστο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και με διαχείριση της πανδημίας ανεπαρκή και «εγκληματική»  



Οι Ηλείοι ουσιαστικά βλέπουν μόνο κάποιες σκηνές από το δυστοπικό εγγύς μέλλον που επέρχεται ταχέως, επικίνδυνα και θανατηφόρα, με την πανδημία του κορωνοϊου να επελαύνει (αυξάνονται ταχέως κρούσματα και νοσηλευόμενοι), το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις ( σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κλίνες) και με μια διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας ελλειμματική και σε απόλυτη σύγχυση (στα όρια του πανικού) από ανίκανους και ανεπαρκείς.

Ο κορωνοϊός στην Ηλεία έχει «εισβάλλει» σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, σε Δήμους/Δημαρχεία  ( Πύργου, Αμαλιάδας, Κρέστενας  Ανδρίτσαινας),  στο  Διοικητήριο Πύργου( έδρα της Περιφέρειας Δ.Ε. και πολλών άλλων υπηρεσιών), σε πολλά μεταποιητικές επιχειρήσεις ( Τραγανό), σε μετανάστες (Βουπρασία.. ζουν χιλιάδες… σε Σούπερ Μαρκετ, στην Εκκλησία κλπ. Και ωε εκ τούτου η εξάπλωσή θα είναι μεγάλη   

Τα κρούσματα αυξάνονται και θα αυξηθούν ακόμα πιο πολύ…., το δημόσιο  σύστημα Υγείας στην Ηλεία πιέζεται αφόρητα και θα πιεστεί ακόμη περισσότερο και μάλιστα θα επιδράσουν και τα κρούσματα της Γρίπης…

Ζωές θα ταλαιπωρηθούν, θα κινδυνεύσουν και θα χαθούν  … (εύχομαι και θέλω να διαψευστώ..)

Το προβλήματα είναι τόσο επικίνδυνα απλά, που σε καθηλώνουν…

Στο νοσοκομείο του Πύργου

  • 7 κλίνες ΜΕΘ υποστηρίζονται 2 ιατρούς ( αναγκαίοι 6 τουλάχιστον) και με  εμβαλωματικές προσθήκες ιατρών από άλλες κλινικές,
  • 17  κλίνες covid-19 υποστηρίζονται  από ένα ιατρό παθολόγο ( που είναι ταυτόχρονα υπεύθυνος για παθολογικής κλινικής, της κλινικής Covid, της πτέρυγας των υπόπτων Covid, του τμήματος  επειγόντων περιστατικών και των πιθανών περιστατικών Covid στα επείγοντα)
  • με τους ίδιους ιατρούς  θέλουν να αναπτύξουν 40 νέες  κλίνες
  • η ίδια προβληματική κατάσταση υπάρχει και στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό
  • αναβάλλονται χειρουργεία, υπολειτουργούν κλινικές, αναστέλλονται χημειοθεραπείες, εφημερίες αναιρούνται η είναι τυπικές, ορίζονται διευθυντής κλινικής χωρίς εμπειρία, ορίζονται εντατικολόγοι ιατροί χωρίς ανάλογη ειδίκευση.

Το  νοσοκομείο της Αμαλιάδας  υπάρχει το θέατρο του παραλόγου, την μια μέρα ουσιαστικά το κλείνουν ( μεταφέροντας  ιατρούς και νοσηλευτές στον Νοσοκομείο του Πύργου) και μετά από λίγες μέρες θέλουν και μεταφέρουν σε αυτό τις κλινικές της Ν.Μ. Πύργου, Χειρουργική, Ορθοπεδική και Ουρολογική και οι ελλείψεις ιατρών σε αυτό πού μεγάλες…

Τα Κέντρα Υγείας, πολυδύναμα Ιατρεία κλπ.  αποδυναμώνονται  και μεταφέρουν ιατρούς σε Πάτρα, Πύργο, Αμαλιάδα, υπολειτουργούν …   

Η διαχείριση της πανδημίας στην Ηλεία έχει υπερβεί τα όρια της ανεπάρκειας και της προχειρότητας και τείνει να προσεγγίσει την εγκληματική ανευθυνότητά και ανικανότητα, με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και το Διοικητή του Νοσοκομείου Ηλείας να προβαίνουν σε  αποφάσεις, αλληλοαναιρούμενες  ( πχ, ανοιγόκλειμα Νοσοκομείου Αμαλιάδας), επικίνδυνες (λειτουργεία μονάδων ΜΕΘ και κλινικής Covid χωρίς το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό), βλαπτικές για την Υγεία των Ηλείων (αποδυνάμωση Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Ιατρείων και επιζήμιες ( μη ενίσχυση με προσωπικό). Η ιχνηλάτηση  έχει καταστεί ανενεργής  και τα αρμόδια όργανα της πολιτικής προστασίας ( σε επίπεδο νομού ή Δήμων) δεν αξιοποιούνται ή έχουν διακοσμητικόρόλο.

Ενώ το ιατρονοσηλευτικό αγωνίζεται, υπερβαίνει δυνάμεις και δυνατότητες, το σύστημα Υγείας στην Ηλεία καταρρέει… και οι συνέπειες για όλους μας θα είναι μεγάλες, επώδυνες και πιθανά και θανατηφόρες  

Για να κατανοηθεί το μέγεθος και η επικινδυνότητα της κατάστασης είναι πως θα ανταπεξέλθει το δημόσιο  σύστημα Υγείας στην Ηλεία αν τα κρούσματα είναι σε τριψήφιο αριθμό, αν αντιμετωπίσουμε την συνθήκη της Βόρειας Ελλάδας….

Οι ευθύνες των διαχειριστών της Υγείας, της περίθαλψης, της θεραπείας και της ζωής των Ηλείων δεν είναι μόνο και δεν αφορά μόνο την 6η ΥΠΕ και την Διοίκηση του Νοσοκομείου Ηλείας ( που είναι μεγάλες !) αλλά είναι κυρίως του κεντρικού κράτους και της κυβέρνησης  που δεν αξιοποίησε το χρονικό   πλεονέκτημα  που της έδωσε ο Ελληνικός λαός (όταν σχεδόν μηδένισε τα κρούσματα) και δεν μερίμνησε για την στελέχωση του συστήματος Υγείας, δεν προέβη στην λήψη  ορθά υγειονομικών μέτρων ( αντιθέτως άνοιξε σύνορα, «στρίμωξε» τους πολίτες στα μέσα μεταφοράς και  στις επιχειρήσεις κλπ., μεταφέρει τις ευθύνες της, στους πολίτες με τη φράση-«καραμέλα» περί ατομικής ευθύνης. Και για αυτό είναι υπόλογη στο λαό και στην ιστορία.

  • Ευθύνες έχει και το τοπικό σύστημα  εξουσίας ( Δήμοι, Περιφέρεια, Βουλευτές κλπ.) που αντί ενεργής δράσης, εντοπισμού των προβλημάτων, απόδοσης ευθυνών  και αποφασιστικής διεκδίκησης, χειρίζονται την όλη κατάσταση με επικοινωνιακό τρόπο ( με δηλώσεις και φωτογραφίες), δεν έχουν πρόταση και κυρίως  με την λογική να μην τα χαλάσουν με την κυβέρνηση.
  • Η Νέα Δημοκρατία  στη Ηλεία ( βουλευτές και κόμμα)  κινούνται μεταξύ του κρυφτού ( δεν μιλούν και  δεν εμφανίζονται μέχρι να περάσει το κακό) και στις ευχές στο μεγαλοδύναμο, στις εκκλήσεις από βήματος της Βουλής ( Αυγερινοπούλου, Νικολακόπουλος) ή μετάθεση των ευθυνών στους ιατρούς που δεν κάνουν αίτηση για πρόσληψη ( αυτών που έδιωξαν  στο εξωτερικό, αυτών που υπαμείβονται και εργάζονται σε τραγικά δύσκολες συνθήκες ) Αιδώς Αργείοι !  
  • Στην προσπάθεια απόκρυψης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης  που  άφησε αθωράκιστο το σύστημα Υγείας στην Ηλεία με συνένοχο και εγκληματικό τρόπο συμμετέχουν μέσα ενημέρωσης  της Ηλείας που αφενός συγκαλύπτουν την κυβέρνηση ( δεν έχουν μιλήσει ποτέ μα ποτέ για κάποιες ευθύνες  της πχ. για την έλλειψη ιατρών ή την διασπορά του κορονοϊού ), αναπαραγάγουν  το αφήγημα της κυβέρνησης  (κατόπιν υποδείξεως και εντολής της ) , συμμετέχουν στην παραπλάνηση του Ηλειακού  λαού ( είναι σε γνώση μας επικοινωνίες κυβερνητικών στελεχών με τοπικούς εκδότες) και μιλούν για «Ώρες ευθύνης για όλους μας» υπερτονίζοντας την ατομική και αποσιωπώντας την κυβερνητική ευθύνη,
  • Το τοπικό σύστημα  εξουσίας  και ορισμένα μέσα ενημέρωσης βάζουν ι στη ζυγαριά την υγεία και την ζωή των Ηλείων  με την δική τους πολιτική και εξουσιαστική μακροημέρευση τα οικονομικά οφέλη των μμε τους και των παράπλευρων επιχειρήσεων τους…  

Βρισκόμαστε στην ένταση του δευτέρου κύματος της πανδημίας ( θα έχουμε και τρίτο) και απαιτούνται άμεσα και δραστικά μέτρα.  

  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών και ενίσχυση όλων των βαθμίδων της Υγείας  και άμεσες και υψηλες αυξήσεις σε όλους τους υπηρετούντες.
  • Να επιστρατευτούν όλοι οι ιδιώτες ιατροί ( και νοσηλευτικό προσωπικό) που έχουν ειδικότητες που ελλείπουν από τα νοσοκομεία και έχουν ανάλογη εμπειρία από προϋπηρεσία  στο δημόσιο σύστημα υγείας.  
  • Όσοι Δήμαρχοι, Βουλευτές και στελέχη του κρατικού μηχανισμού είναι ιατροί να αναλάβουν πλήρη εργασία στο σύστημα υγείας ( στην Ηλεία έχουμε πολλούς..)
  • Συγκρότηση συντονιστικού επιτελικού  οργάνου στη Ηλεία για τον χειρισμό της πανδημίας  διότι η από μακρού διαχείριση της    ( Πάτρα, Αθήνα..) και α τοπικά από ανεπαρκείς και ολίγους είναι επικίνδυνη και ατελής.

Δυστυχώς για όλους μας η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία προς το πολύ άσχημο σενάριο!

Χρειάζεται άμεση δράση πριν …

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου