Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Να μην κατασκευαστεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον ποταμό Ερύμανθο ! Όχι στην περιβαλλοντική καταστροφή

 Να μην κατασκευαστεί υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον ποταμό Ερύμανθο ! Όχι στην περιβαλλοντική  καταστροφή



Αντιδρούν οι Αρκάδες  και Ηλείοι ( λίγοι) στη κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον  ποταμό Ερύμανθο  και στη θέση Παραλογγίτικο γεφύρι και με τεκμηριωμένη άποψη και επιχειρήματα ζητούν από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να απορρίψει την Περιβαλλοντική Μελέτη.

 Ο Ερύμανθος είναι ένα μνημείο της φύσης  είναι ένα καθαρό ποτάμι που κυλάει από τα ορεινά του ομώνυμου βουνού και κατεβαίνοντας ενώνει στο διάβα του, τρεις νομούς της Πελοποννήσου( Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία)   και  με μοναδική πανίδα και χλωρίδα.


Το θέμα αφορά  τις  Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή που επιδιώκεται να κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Η αντίδραση στην κατασκευή του  υδροηλεκτρικού  είναι δίκαιη και πρέπει  να μην επιτρέψουμε την ανεπανόρθωτη ζημία του πανέμορφου περιβάλλοντος και του ποταμού  από την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά ζημιογόνου έργου και  πρέπει να κινητοποιηθούν άπαντες και να εμποδίσουν την άσχημη αυτή εξέλιξη.

Μάλιστα η εταιρεία ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε. ( και η οποία λειτουργεί ήδη ένα υδροηλεκτρικό στην Δίβρη )  η οποία επιδιώκει  την κατασκευή του έχει προσπαθήσει να εξασφαλίσει την συναίνεση  της περιοχής τα Δίβρης/Λάμπειας με την  προσφορά ενός ιατρού ( ήδη προσφέρει τις υπηρεσίες του) και λειτουργία ενός ΑΤΜ τραπέζης…  

Η εταιρεία ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε. είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν (15 χρόνια πριν )  να κατασκευάσει  το εργοστάσιο αυτό αλλά σταμάτησε από το ΣτΕ που είχαν προσφύγει φορείς της περιοχής

Ως  πρώτο βήμα πρέπει να υπάρξουν αρνητικές  αποφάσεις κα γνωμοδοτήσεις τα Περιφερειακά Συμβούλια Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και από τον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαία Ολυμπίας.

Οι Αρκάδες

Οι Αρκάδες  κάτοικοι του Βιδιακίου που αντιδρούν στη κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ), ισχύος 3,33 MW, στην θέση «Παλαιοφυτειά» του ποταμού Άνω Ερύμανθος απέστειλαν επιστολή   στις 23.11.2020 με πλήρη τεκμηρίωση των αντιρρήσεων τους κα  η οποία έχει θέμα: « Απόψεις - Αντιρρήσεις που αφορούν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την δημιουργία και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ), ισχύος 3,33 MW, στην θέση «Παλαιοφυτειά» του ποταμού Άνω Ερύμανθος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας»

Συνοπτικά  οι απόψεις –αντιρρήσεις του είναι :

«Η υπό διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του υπό έγκριση έργου, το οποίο συνίσταται στην εγκατάσταση και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού (ΜΥΗΣ) εντός του ποταμού Άνω Ερύμανθου ισχύος 3,33 Μw στη θέση «Παλαιοφυτεία» του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε.» είναι πολλαπλώς πλημμελής, με συνέπεια να μην επιτρέπεται η έγκρισή της και η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου αυτού.

Οι νομικές πλημμέλειες της ΜΠΕ του έργου, οι οποίες κατωτέρω αναλυτικώς αναπτύσσονται, συνίστανται κυρίως σε παραβάσεις της Περιβαλλοντικής, Χωροταξικής και Πολιτιστικής Νομοθεσίας.

Πράγματι, πρόκειται για έργο που χωροθετείται σε δασική έκταση ιδιαιτέρας ομορφιάς, εξαιρετικά εγγύς περιοχών Natura, προσβάλλοντας την τοπική χλωρίδα και απειλώντας την παρουσία προστατευομένων και επαπειλούμενων ειδών της τοπικής πανίδας και ιδίως της ιχθυοπανίδας που ενδιαιτεί στην περιοχή ενδιαφέροντος, προκαλώντας δυσμενείς συνέπειες στα πολλαπλά μνημεία και σημεία του πολιτιστικού περιβάλλοντος που κείνται γύρωθεν αυτού, και ακυρώνοντας το χωροταξικό προορισμό της ιδίας περιοχής, ο οποίος συνίσταται στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού που πράγματι λαμβάνουν χώρα σε αυτήν (επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, παραποτάμιες πεζοπορίες, fly fishing, rafting, canoe-kayak και εν γένει δραστηριότητες στην φύση), αποτελώντας σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας, και την έχουν καταστήσει ευρέως γνωστή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.»

Και καταλήγουν αναφέροντας :

 «Προβάλουμε τις Αντιρρήσεις μας και ζητάμε την απόρριψη της ΜΠΕ και την μη έκδοση της ΑΕΠΟ του έργου, το οποίο συνίσταται στην εγκατάσταση και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού (ΜΥΗΣ) εντός του ποταμού Ερύμανθου ισχύος 3,33 Μw στη θέση «Παλαιοφυτειά» του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε.».

Αναλυτικά το κείμενο ( που το δημοσιοποίησε ο Kostas Papantonopoulos )

 είναι μπλόγκ του «Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ερυμάνθου Φολόης, "ο Ωλονός"» και στην διεύθυνση : https://erymanthos.blogspot.com/

Αντιδρούν και Ηλείοι

Αντιδρούν  και οι «Εθελοντές- Αλληλέγγυοι Δίβρης Ηλείας»/ Εθελοντες- Αλληλεγγυοι Διβρης Ηλειας  που σε ανάρτηση τους  αναφέρουν :

«Με στόχο, τον ποταμό Ερύμανθο, οι προσφορές στη Δίβρη.


Ιδιώτης γιατρός, Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (ΑΤΜ) είναι οι δυο προσφορές απο την ΒΑΣΕΡΚΡΑΦΤ Α.Ε. ΑΝΏΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΝΕΏΣΙΜΩΝ ΠΗΓΏΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ προς την τοπική κοινωνία της Δίβρης, ως ανταπόδοση, απο το Υδροηλεκτρικό που λειτουργεί στη Δίβρη τα τελευταία 30 χρόνια περίπου.

Παράλληλα, η άνω εταιρεία αναμένει εγκρίσεις, από τους Δήμους που εμπλέκονται στην διαδικασία αδειοδότησης του Υδροηλεκτρικού, που σκοπεύει  να κατασκευάσει στον Ερύμανθο ποταμό, στη θέση Παραλογγίτικο γεφύρι.

Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρεί αυτό το έργο, την πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια περίπου, σταμάτησε από το ΣτΕ όπου είχαν προσφύγει, Σύλλογοι και κάτοικοι των γύρω χωριών λόγω τον  περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα δημιουργούσε.

Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με κύρια χαρακτηριστικά, τον σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά έχει κάνει τα πρώτα της ενθαρρυντικά βήματα, και δεν πρέπει να την σταματήσουν.

Καγιάκ, πεζοπορίες, και άλλες ήπιες δραστηριότητες που θα δώσουν σε όλους τους κατοίκους, προοπτική και ελπίδα, είναι αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου